Çocukları Kış Hastalıklarından Korumak İçin Yapılması Gereken 8 Şey

Öksürük, hapşırık ve burun akıntısıyla başlayıp ateşin yükselmesiyle devam eden üst solunum yolu enfeksiyonları çocuklar arasında kış mevsiminde daha çok görülür. Çocuklarda kış hastalıkları hızlı ilerler; dikkat etmezseniz çocuğunuzun genel durumu kısa süre içinde kötüleşir ve iyileşmesi bazı hallerde uzun sürebilir.


Kreş ve okul çağındaki çocuklar bu türden hastalıklardan daha çok etkilenirler. Bir grip salgını oluştuğunda hastalık en yüksek atak hızını okul çocukları arasında gösterir. Çocukları kış hastalıklarından korumak için hastalığı oluşmadan önce engellemeye çalışmak gerekir.


Çocukları Kış Hastalıklarından Korumanın Yolları


1.Sağlıklı Beslenmek Koruyucu Etki Yapar


Çocuğunuzun her bir besin grubundan yeterli miktarda aldığından emin olun. Mümkünse sabah kahvaltılarında ve akşam yemeklerinde ailecek bir arada olun. Bu sırada sofranızda sağlıklı yiyecekler bulundurun. Çocuğunuza haftada bir – iki kere balık yedirin. Bağışıklık sistemini güçlendiren A ve C vitaminleri, çinko, Omega 3 ve Omega 6 gibi maddeleri içeren besinlerden tüketmesini sağlayın.


2.Gerekirse Vitamin ve Mineral Takviyesi Yapın


Besinlerdeki faydalı maddeleri besinin kendisinden almak en iyisidir ama iyi beslenemeyen çocukları kış hastalıklarından korumak için vitamin ve mineral takviyesi yapılabilir.


Gereğinden fazla yiyip içen ve aşırı kilo sorunu olan çocuklar da ciddi sağlık sorunlarına maruz kalabilirler. Çocuklarda obezite sorununun çözülmesi için diyet ve egzersiz programları uygulamak gerekir.


3.Aşıları İhmal Etmeyin


Sağlık Bakanlığı’nın önerdiği aşı takvimini takip edin ve bu takvim çerçevesinde çocuğunuzun bütün aşılarını yaptırın.


4.Kirli, Kapalı, Soğuk Ortamlar Hastalık Riski Taşır


Evinizi ve çocuğunuzun odasını sıklıkla havalandırın. Çocuğunuzu AVM tarzı yerlerden çok açık havada gezdirin.


5.Çocuğunuzu Gereğinden Daha Kalın veya İnce Giydirmeyin


Çocukları hastalıklardan korumak için yapılması gereken şeylerden biri de mevsim şartlarına uygun giydirmektir. Mevsim yazdan kışa dönerken yaşanan ani hava değişimleri hastalanma riskini arttırır. Bu dönemde çocuğunuzu çok kalın giydirmek yerine kat kat giydirin, böylece gerektiği zaman ortam ısısına göre bir – iki parçayı kolayca çıkarabilir veya ekleyebilirsiniz. Çocuğunuzu üşümekten korumaya ve terlememesini sağlamaya dikkat edin.


6.El Yıkama Alışkanlığı Kazanmasını Sağlayın


Çocuğunuza sıklıkla sabunla el yıkaması gerektiğini öğretirseniz ona büyük bir iyilik yapmış olursunuz. Özellikle tuvalete girip çıktıktan sonra ellerini yeterince temizlediğinden emin olun. Çocuklar okullarda sürekli olarak elleriyle merdivenlere, sıralara temas ederler. Ayrıca hasta arkadaşlarıyla oynarken onlarla da fiziksel temasta bulunabilirler. Bu durumlar hastalığa yakalanma riskini yükseltir.


Çocuğunuza ellerini gün içinde sıklıkla yıkaması gerektiğini öğretin. Bunun özellikle önemli olduğu durumlar hakkında bilgi verin. Ellerini nasıl yıkaması gerektiğini uygulamalı olarak anlatın. Kirli elleriyle ağzına, gözlerine, burnuna dokunmasının hastalanmasına yol açabileceğini açıklayın.


7.Yeterince Uyumasına Dikkat Edin


Sağlıklı bir uyku düzeni çocuğunuzu hastalıklara karşı daha güçlü ve dirençli hale getirir. Ayrıca okul başarısının yükselmesine de yardım eder. Vücudu ve zihni yeterince dinlenen bir çocuk derslerde daha iyi performans gösterir.


8.Hapşırınca, Öksürünce Ağzını Kapatması Gerektiğini Öğretin


Çocuğunuza hapşırdığı veya öksürdüğü zamanlarda ağzını bir mendille ya da ön koluyla kapatması gerektiğini anlatın. Bunun için avucunu kullanır ve hemen ardından elini yıkamazsa ağzından çıkan damlacıkları eliyle her yere taşıması riski oluşur.

BLOG KATEGORİLERİ
Faydalı BilgilerÇocuk HastalıklarıGenelDekorasyonModa ve Çocuk GiyimiHizmet Noktalarımız