Anne sütünün önemi

Anne sütünün önemi

Günümüzde önemi herkes tarafından dile getirilen ve alternatifi kesinlikle üretilemeyen anne sütünün bu derece önemsenmesi yeni bir durum değil. Özellikle doğduktan sonraki 6 ay boyunca bebekler için en faydalı ve tek mecburi besin olan anne sütünün önemi tıbbın fazla gelişkin olmadığı Ortaçağ’dan bu yana biliniyor ve vurgulanıyor. Kimi durumlarda bebeklerin ilerleyen yaşlarda anne sütünden kopmakta zorluk çekmesi gibi sorunlar nadir olarak görülebilse de anne sütünün bebeklere ilk 6 ay tek başına, ardından önerilen ek gıdalar ve mamalarla birlikte verilmesi tüm uzmanlar tarafından uygun görülüyor.


Anne sütünün günümüze dek yapay olarak üretilememiş olmasının sebebi henüz tam olarak tespit edilemeyen yapısından kaynaklanıyor. Özellikle yeni doğanlar için muhteşem bir besin kaynağı olan anne sütünün faydaları pek çok vitamin ve mineralle zenginleştirilmiş ve doğal ortamda sağılmış taze sütlerle bile sağlanamıyor. Çünkü anne sütünün içinde hem anneye, hem de bebeğe büyük katkılar sağlayan maddeler mucizevi bir biçimde her zaman doğru oranda bulunuyor. Üstelik anne sütünün önemi besin değeri ve doyuruculukla da sınırlı değil. Emzirme sırasında anne ve çocuk arasında kurulan fiziksel bağ aynı zamanda duygusal bir boyut da taşıyor ve ilerleyen zamanlarda anne ile çocuk arasındaki bağın kuvvetlenmesine katkı sağlıyor. Kısacası anne sütünün yararları hem bebeklerin sağlığını, hem de ailelerin huzurunu sağlamada önemli bir rol oynuyor.


Bebeklerin hayatlarının ilk yarım yılında yalnızca anne sütüyle beslenmeleri gerekliliği sağlam bilimsel verilere dayanıyor. Bu süreçte sterilize edilmiş içme suyu dahil dışarıdan alınacak her türlü gıda ve sıvıya karşı hassasiyeti ve alerjik reaksiyon geliştirme ihtimali olan bebeklerin bünyesi anne sütüne karşı bu tarz bir reaksiyon göstermiyor. Üstelik anne sütünün önemi ilerleyen yaşlarda da kendini gösteriyor ve çocukların ilerleyen yaşlarda farklı besin gruplarına karşı alerji geliştirme olasılıklarını azaltıyor. En sağlıklı şartlarda üretilmiş hazır mamalar karşısında bile pek çok vitamin ve mineral açısından daha zengin olan anne sütü ilk 6 aydan sonra bir buçuk yıl kadar daha azaltılan oranlarda verildiğinde bebeklerin bağışıklık sistemlerini güçlendirerek onları bu hassas dönemde yakalanabilecekleri hastalıklardan da koruyor.

BLOG KATEGORİLERİ
Faydalı BilgilerÇocuk HastalıklarıGenelDekorasyonModa ve Çocuk GiyimiHizmet Noktalarımız