Çocuğa model olmanın önemi

Çocuğa model olmanın önemi

Kuşkusuz çocuğunuza kitap okumasını, yalan söylememesini, bilgisayarın başında uzun saatler geçirmek yerine arkadaşlarıyla görüşmesini – oynamasını, spor yapmasını, faydalı ve sağlıklı gıda maddeleri tüketmesini, insanlara nazik davranmasını, büyüklerine saygı göstermesini ve buna benzer birçok şeyi sıklıkla söylüyorsunuzdur. Peki söylediğiniz şeyleri kendiniz uyguluyor musunuz? Uygulamalısınız; zira bunların hiçbiri davranışlarla çocuğa model olmak kadar etkili olmayacaktır. Sebze yemiyorsanız çocuğunuzdan sebze yemesini beklemeyin, sosyal bir insan değilseniz büyük ihtimalle çocuğunuzda öyle biri olmayacaktır ve sürekli öfkeli davranışlar sergiliyorsanız öfkeli olacaktır. İstisnalar olabilir tabii ama yüksek olasılıkla bu böyle olacaktır.


Çocuklar sözlerden çok davranışlara bakarlar, çocuğa rol model olmak bu yüzden çok önemlidir. Çocuğunuzda gördüğünüz şeylerden hoşnut değilseniz önce kendinizi sorgulamanız gerekiyor. Söylediğiniz ve yaptığınız herşey çocuğunuzu etkileyecektir; bu yüzden davranışlarınıza da, sözlerinize de dikkat etmelisiniz. Anne babasının sıklıkla yalan söylediğini gören bir çocuk bunun iyi bir şey olmadığı konusunda uyarılsa bile yalan söylemeye eğilimli olacaktır, çünkü ona en yakın olan insanlar yalan söylüyor. Öfkesini kontrol edemeyen ve sıklıkla sinirli davranışlar sergileyen, gürültülü tepkiler veren biriyseniz çocuğunuzun sakin, öfkesine hakim biri olmasını beklemeyin; büyük olasılıkla olmayacaktır. Ona bu konuda konferanslar çekmeniz, kitaplar okumanız durumu değiştirmez, çocuğa model olmak esastır; davranışlarla model olmak. Çocuğunuzun sizin davranışlarınıza bir tepki olarak sizin gibi davranmaması da ihtimal dahilindedir bu arada, ama işi ihtimale bırakmak da bir nevi kumar oynamaktır. Çocuğunuzun üstüne kumar oynamayın.


Doğru seçilmiş, mantıklı, ikna edici sözler önemlidir elbette ama davranışlar onlardan daha önemlidir. Hareketli, üşengeç olmayan, sporu seven ebeveynlerin çocukları mı spor yapmaya daha yatkın olur daha hareketli olanların çocukları mı? Çocuğunu hiç yanından ayırmayan, onu evhamlar ve endişeler içinde büyüten, tek başına bir şeyler yapmaya bırakmayan bir annenin çocuğu mu daha sosyal ve kendine güvenli olur; çocuğuna onun yaşında bir çocuğa verilebilecek serbestiyi veren bir anneninki mi? Bunları bir düşünün. Dişlerinizi düzenli olarak fırçalarsanız çocuğunuzun bunu yapan biri olması ihtimali daha yüksek olacaktır, değil mi?


Çocuğunuzun sevgi ve saygı dolu, merhametli, dürüst, çalışkan, hareketli, temiz, düzenli, kendine güvenli, becerikli, sosyal, sinirlerine ve öfkesine hakim olabilen, nazik, kötü alışkanlıkları olmayan biri olmasını; olumlu özelliklerinin olumsuz olanlarından çok daha fazla miktarda olmasını istersiniz elbette. Bunu sağlamanın başlıca yollarından biri ona bu açılardan iyi örnek olmanızdır.

BLOG KATEGORİLERİ
Faydalı BilgilerÇocuk HastalıklarıGenelDekorasyonModa ve Çocuk GiyimiHizmet Noktalarımız