Çocuğunuzun Ateşi Mi Çıktı?

Çocuğunuzun Ateşi Mi Çıktı?

Ateş, vücut sıcaklığının normalin üstünde olması durumudur ve her zaman ciddi bir sağlık sorununa işaret etmez. Bu durumda yapılması gereken şeyler bebeğin / çocuğun yaşına ve genel sağlık durumuna göre değişir. Örneğin 3 aylıktan küçük bir bebeğin ateşi varsa doktora başvurmak iyi olur. Ateşin 40 dereceyi geçmesi, 2 - 3 gündür devam etmesi de çocuğun bir uzmana gösterilmesini gerektiren durumlar arasındadır.


Küçük bir çocuğun ateşi 38 derecenin altındaysa ve genel durumunda olumsuz bir değişiklik yoksa (İştahsızlık, halsizlik, neşesizlik) durum evde de kontrol altına alınabilir. Bazen çocuğunuzun ateşinin neden dolayı yükseldiğini bilirsiniz, örneğin aşı olmuştur. Bu durumda, vücut ısısında aşırı bir yükselme ve genel durumunda dramatik bir değişiklik yoksa telaş etmeniz gerekmez.


Çocuklarda ateş değerlendirmesi yapılırken 38 – 39.5 derece arası genelde hafif ateş olarak yorumlanır. Vücut ısısı 39.5 derecenin üstündeyse yüksek ateş söz konusudur. Ateş aslında bağışıklık sisteminin vücuda giren mikroplarla veya enfeksiyona yol açan bir ajanla mücadele etmeye başladığını gösterir. Normal şartlar altında bu korkulması gereken bir durum değildir fakat her ihtimale karşı ateşin seyrini takip etmek gerekir.


Çocuğunuzun Ateşi Çıktığı Zaman Neler Yapmalısınız?


Vücut ısısı biraz yüksek fakat genel durumunda pek bir değişiklik olmayan çocuklar için aşağıdaki önlemler alınabilir:


*Çocuk serin bir ortamda bulunmalıdır.


*Dinlenmelidir. Ateşi varken çok fazla hareket etmemesi iyi olur.


*Ilık duş yaptırmak veya vücudunu ılık suya batırılmış ıslak süngerle silmek iyi gelebilir.


*Çocuğun üstündeki kıyafetler hafif olmalıdır. Ateşi yükselen çocuk bir yandan titrer, bunu üşüdüğüne yorumlamamak gerekir. Çocuğunuz çok titriyorsa onu bir çarşafa sarabilirsiniz. Fakat üstüne kat kat kıyafetler giydirmekten kaçınmalısınız.


*Isısı 39 derecenin üstüne çıktığı zaman vücudun savunma mekanizmaları zayıflamaya başlar. Bu yüzden bu durumda çocuğun yaşına ve kilosuna uygun bir ateş düşürücü verilebilir. Bunu yapmadan önce doktora danışmak faydalı olabilir, içiniz daha rahat eder.


*Çocuğa bolca su içirilmelidir.


Bebeklerde Ateş Sorununa Büyük Çocuklara Göre Daha Çabuk Müdahale Etmek Gerekir


Yenidoğan bebeğin ateşinin çıkması ciddi bir enfeksiyonun göstergesi olabilir. Bu yüzden kısa zamanda doktor müdahalesi yapılmalıdır.


1 – 3 aylık bebeğinizin ateşi yükseldiyse onu hemen doktora götürün. Viral bir hastalık söz konusu olabilir. Bebek önceki kadar canlı davranmıyorsa veya her zamankinden farklı davranıyorsa daha da çabuk davranın.


3 ay – 12 ay arasındaki bebeklerde ateşin sebebi dişlerin çıkmaya başlaması, soğuk algınlığı, bebeğe aşı vurulmuş olması veya virüslerin yol açtığı bir hastalık olabilir.


İlaca Rağmen Ateş Düşmezse


Verdiğiniz dozda hata olabilir, çocuğun bünyesi o kullandığınız ilaca cevap vermiyor olabilir. Doktorunuzla görüşün ve fikrini alın.


Serinkanlı Olmanız Çok Önemli


Telaşa kapılmanızın, panik yapmanızın çocuğunuza hiçbir faydası olmaz ama zararı olabilir. Korkunun etkisiyle yanlış şeyler yapabilir, yanlış tedaviler uygulayabilirsiniz. Bazı ebeveynlerde yaradılıştan gelen bir panik eğilimi vardır. Bu tutumunuzu kontrol etmeyi öğrenirseniz çocuğunuza ateşinin çıkması durumunda da, başka durumlarda da daha çok faydanız dokunur.


 Bebeklerde ateş sorunu için tıklayın

BLOG KATEGORİLERİ
Faydalı BilgilerÇocuk HastalıklarıGenelDekorasyonModa ve Çocuk GiyimiHizmet Noktalarımız