Çocuklar ve Sosyal Ağlar

Çocuklar ve Sosyal Ağlar

İnternetin hayatımıza getirdiği olumlu yenilikleri, mesafeleri kısalttığını, bilgiye ulaşmayı kolaylaştırdığını, ufkumuzu genişlettiğini, karşımıza yeni iş fırsatları çıkardığını inkar edemeyiz. Bu yeniliklerden çocuklar da nasibini alıyor tabii. Fakat çocuklar söz konusu olduğunda konuya daha geniş bir açıdan bakmak gerekiyor. Yetişkinler bile, interneti doğru, verimli ve tedbirli bir şekilde kullanmamaktan ötürü maddi-manevi zarar görebiliyorlar; tecrübesiz, etkilenmeye daha açık ve daha savunmasız bir konumda olan çocuklar ise daha büyük bir risk altında. Sosyal medya ve çocuk ilişkisi denetlenmezse ailelerin başına üzücü şeyler gelebilir. Böyle bir zamanda çocukları internetten tamamen uzak tutmak neredeyse imkansızdır, ayrıca bunu yaparsanız onu internetin faydalarından da mahrum etmiş olursunuz. İnterneti yasaklamak büyük ihtimalle çözüm olmayacaktır; bu çocuğun merakını kamçılar, gizlice girmeye çalışmasına yol açabilir. Anne babaların üstüne düşen çocuklarını bu açıdan denetimsiz bırakmamak ve sosyal ağlar üzerinden gelebilecek zararların yolunu kesmektir.


Değişen hayat şartları, televizyon ve internet insan ilişkilerini, aile yapısını da değiştirdi ve bu konuda yapacak pek bir şey yok aslında. Dünyamız birbirini takip eden farklı dönemlerden geçiyor ve yaşam tarzları, beklentiler, sosyallik biçimleri gibi şeyler de içinde bulunulan döneme göre farklılaşıyor. İnternet şimdiki zamanların en önemli yeniliklerinden biri ve hayatımızı az-çok etkilemesi kaçınılmaz. Fakat bizi sosyal hayattan, açık havadan, reel ilişkilerden, gerçeklikten koparmamasına izin vermememiz gerekiyor. Çocuklarımız bunları düşünemezler, bu yüzden onlar adına biz düşünmeli ve gereken tedbirleri almalıyız.


Sosyal medya ve çocuk ilişkisi hakkında yapılan araştırmaları inceleyerek internetin çocuklar için ne gibi riskler içerdiğini öğrenebilirsiniz. Bu konuları bir kereliğine değil düzenli olarak araştırırsanız iyi olur, böylece eklenen yeni bilgiler ve öneriler gözünüzden kaçmaz. İnternette çocukları bekleyen tehlikelerden biri internet bağımlılığı, bir diğeri de uykusuzluktur. Sosyal ağlar ile haddinden fazla ilgilenen çocuklar bilgisayar başında çok fazla zaman geçirdikleri için hareketsiz kalırlar ve fiziksel gelişmeleri yavaşlar. Bu durum ayrıca kilo sorunlarına da yol açabilir. Pedofili de çocukları bekleyen büyük tehlikeler arasındadır; bu yüzden çocuğunuzun internet üzerinden tanımadığı yabancılarla uzun sohbetler etmediğinden emin olmalısınız. İnternet ortamı çocuğunuzu oyalar ve sizin de daha serbest kalmanızı sağlar fakat onun çok fazla ve denetimsiz bir şekilde oyalanması ciddi zararlara yol açabilir.


Bilgisayar oyunları çocukların şiddeti doğal ve eğlenceli bir şey gibi görmelerine yol açabilir, çocuğunuzun ne gibi oyunlar oynadığına da dikkat etmelisiniz. Sosyal paylaşım ortamlarında çocuğunuzla arkadaş olursanız onu daha rahat takip ve kontrol edebilirsiniz. Çocukların sosyal ağlardaki hesaplarının gizlilik ve mahremiyet ayarları da önemlidir. Ve şunu da unutmayın, çocuklar, anne babalarının söylediklerinden çok yaptıklarını dikkate alırlar. İnternette kendini kaybeden, gözünü ekrandan ayıramayan, sosyal ağların birinden çıkıp diğerine giren biriyseniz çocuğunuza bu konuda iyi örnek olamazsınız.

BLOG KATEGORİLERİ
Faydalı BilgilerÇocuk HastalıklarıGenelDekorasyonModa ve Çocuk GiyimiHizmet Noktalarımız