Yenidoğan Bebek Bakımı Nasıl Olmalı?

Yenidoğan Bebek Bakımı Nasıl Olmalı?

İlk çocuğunu dünyaya getiren bir kadının onun bakımı, beslenmesi, sağlığı, temizliği konusunda endişeli olması normaldir tabii. Fakat yenidoğan bebek bakımı, sağlıklı bir bebek söz konusu olduğunda zaman içinde öğrenilebilecek bir şeydir. Anneler bu konuda rahat olmalı ve içgüdülerine güvenmelidirler.


Yeni doğan bebek için en verimli, temiz ve sağlıklı gıda hazırlanması ve ısıtılması gerekmeyen, kolayca sindirilen bir besin olan anne sütü olduğundan bebeğinizi hiç zaman kaybetmeden emzirmeye başlamalısınız. İlk 4 – 6 ay boyunca bebeğe başka bir besin vermek gerekmez, anne sütünün faydaları çok fazladır ve onun bütün ihtiyaçlarını karşılayacaktır. Bebeğinizi istediği zaman (Veya 2 – 3 saatlik aralarla), istediği miktarda emzirin. Göğüs değiştirirken ve emzirme bittikten sonra gazını çıkarmayı unutmayın.


Bebek odasında termometre bulundurun ve sıcaklığın 21 – 24 derece arasında olmasına dikkat edin. Kışın ısıtıcının üzerine 1 tas su veya ıslak havlu koymak odanın nem dengesini sağlamak açısından faydalı olur.


Yeni doğan bebeğin ağız bakımı için, eğer gerekiyorsa, kaynayıp ısınmış suyla ısıtılmış steril gazlı bez kullanabilirsiniz. Bebeğin ağzında pamukçuk varsa doktorunuz size ağız içi ve sizin meme uçlarınız için ilaç tavsiyesinde bulunacaktır.


Cilt bakımı yenidoğan bebek bakımı rutininin önemli parçaları arasındadır. Bebeğin narin cildini her zaman kuru ve temiz tutmak, altını ıslak bırakmamak, kaliteli bebek bezleri kullanmak gerekir. Poposunun temizliği için ilk haftalarda ılık su ve pamuk kullanmak yeterlidir. Islak mendil tavsiye edilmez, kullanacaksanız da hassas ciltler için üretilmiş kokusuz mendilleri tercih etmelisiniz. Bebeğin iç çamaşırları sıklıkla değiştirilmelidir.


Yenidoğan bebeğin ilk banyosu için göbeğin düşmesi beklenebilir. Bu süre boyunca bebeği temizlemek için yüzünü ve vücudunu silmeyi ihmal etmemelisiniz. Göbek düştükten sonra bebek, beslenmeden önce veya 1 – 1.5 saat kadar sonra olmak üzere her gün veya günaşırı yıkanabilir. Yıkama suyu olarak ilk 1 – 2 hafta için kaynatılıp soğutulmuş su kullanmak iyi olur. Yeni doğmuş bebek yıkanırken annenin yanında kendisine yardım edecek biri de olmalıdır. Banyo yapılacak mekanın ısısı 24 – 26 derece, banyo suyunun ısısı 36.5 – 37 derece olmalıdır. Bebeği sırtüstü tutarak yıkayacaksınız başını elinizle desteklemelisiniz. Daha çok göğüs ve karın bölgelerinden kavranarak, yüzü aşağı bakacak şekilde tutulması tavsiye edilir.


Yeni doğan bebeğin göz bakımı için, gözünde akıntı ve çapaklanma varsa; kaynayıp ılınmış suya batırılmış steril gazlı bez kullanabilirsiniz. Bu sırada içten dışa doğru tek bir hareket yapın ve bezi fazla bastırmayın.


Yeni doğmuş bir bebeğin boyun kasları gelişmemiştir, bu yüzden başını her zaman desteklemelisiniz.


Yenidoğan bebek kıyafetleri tüysüz, pamuklu, cilde hava aldıran sağlıklı kumaşlardan dikilmiş giysiler olmalıdır. Bunların az dikişi ve yumuşak olmasına, metal vb. sert parçalar barındırmamasına da dikkat etmelisiniz. İlk aylarda mutlaka mevsimlik şapka, çorap ve eldiven kullanın.


Bebeğinize temas edeceğiniz zaman ellerinizin tertemiz olduğundan emin olmalısınız.

BLOG KATEGORİLERİ
Faydalı BilgilerÇocuk HastalıklarıGenelDekorasyonModa ve Çocuk GiyimiHizmet Noktalarımız