Sağlıklı çocuk ayakkabısı nasıl olmalı?

Sağlıklı çocuk ayakkabısı nasıl olmalı?

Yaşamın ayakların hızla büyüdüğü ilk yıllarında bebeklerin yumuşacık ve esnek ayaklarını deforme etmeyecek doğru ayakkabıları seçmek çok önemlidir. Piyasada gayet şık ve sevimli bebek ayakkabısı modelleri var ama seçim yaparken dikkate almanız gereken şey ayakkabının görünümü olmamalı. Sağlıklı çocuk ayakkabısı ön tarafı yumuşak ve esnek, topuk kısmı topukları tutacak kadar sert bir ayakkabı olmalıdır ve büyük olması küçük gelmesinden daha iyidir. Sentetik ve plastik malzemelerden yapılmış ayakkabılar doğru bir seçim değildir. Çocuk ayakkabısı seçerken deri veya kanvastan yapılmış modelleri tercih etmelisiniz.


Bebekler yürümeye başladıklarında onlara evin içindeyken ayakkabı giydirmek zorunlu değildir, hatta bebeğin çok soğuk veya sıcak olmayan doğal ve düzgün yüzeylere (yumuşak bir halı veya örtü, toprak, çim gibi) yalınayak basması yeri hissetmesi ve yürüme refleksinin gelişmesi açısından faydalıdır. Fakat yürümeye başlayan bir bebeğe bazı durumlarda ayakkabı giydirmek de gerekecektir tabii. Bu durumda bebeğin baş parmağı ile ayakkabının burnu arasında elin baş parmağı genişliğinde bir mesafe olmasına ve topuk arkasında küçük bir çekeceğin gireceği kadar yer kalmasına dikkat etmek gerekir. Ayakkabının boyutları uygun olmazsa özellikle başparmakta tırnak batması ve nasır gibi problemler yaşanabilir. Sağlıklı çocuk ayakkabısı iç tabanı emici bir malzemeden, dış tabanı da bale ayakkabıları kadar olmasa da esnek bir malzemeden üretilmiş ayakkabıdır. İç tabanında ayak tabanının iç kısmındaki doğal kemeri destekleyen pedler bulunan ayakkabılar tercih edilebilir fakat küçük çocuklar için bu olmazsa olmaz bir gereklilik değildir. Çünkü 16 aylık bir bebeğin ayak tabanı neredeyse düz taban gibidir ve iç kısımdaki doğal kemerin oluşması 8 yaşı bulur.


Bebek ayakkabısı seçerken ayakkabıyı bebeğinize denetin ve yürürken rahat olup olmadığını anlamak için yüz ifadesini takip edin. Ayrıca ayakkabıları çıkarınca ayaklarına bakmalı ve kızarıklık, basıdan kaynaklanan iz ve şekiller gibi durumlar olup olmadığını kontrol etmelisiniz. Ayakkabının içini elle kontrol edin ve burada ayağı rahatsız edecek dikiş çıkıntılar olmadığından emin olun. Küçük çocuk ayakkabılarında topuk olmasına gerek yoktur, topuksuz düz ayakkabılar yürümeyi de kolaylaştırır. Daha büyük çocuklar için topuklu ayakkabı alacağınız zaman da topuk yüksekliğinin 2.5 santimetreyi geçmemesine dikkat etmelisiniz.

BLOG KATEGORİLERİ
Faydalı BilgilerÇocuk HastalıklarıGenelDekorasyonModa ve Çocuk GiyimiHizmet Noktalarımız