Kızamık: belirtileri, tedavisi, korunma yolları

Kızamık: belirtileri, tedavisi, korunma yolları

Kızamık Nedir?


Kızamık, genellikle çocuklarda 3-10 yaş arasında görülen, ateş ve döküntü ile seyreden bulaşıcı bir hastalıktır. Bir Viral enfeksiyon tipi olan kızamık daha çok kış aylarında ve ilkbaharda görülür.


Belirtileri Nelerdir?


Hastalığın 10-12 günlük bir kuluçka dönemi vardır. Kuluçkayı izleyen 4 günde belirtiler ortaya çıkar. Hastada ateş, öksürük, burunda akma, gözlerde kızarıklık ve lekeler oluşur. Halsizlik, baş ağrısı, ışıktan rahatsız olma gibi belirtiler ortaya çıkar. Yanakların iç kısmında görülen beyazımsı lekeler hastalığa özeldir ve döküntüden iki gün önce ortaya çıkar. Döküntü ortaya çıkınca ağızdaki bu yaralar azalmaya başlar. Döküntünün üçüncü gününde tamamen kaybolur. Bir kaç gün süren bu belirtilerin ardından kırmızı renkte ufak kabartılar görülmeye başlanır. Hastalıkta döküntü, saç çizgisinden yüz ve boyunda başlayıp,  ayaklara doğru yukarıdan aşağıya doğru bir yayılım takip eder. Yüzde şişme meydana gelir. Döküntü başladıktan 2 ile 5 gün arasında ateş hızla düşer. Döküntü 4-5 gün kadar sürer.


Kızamığın Tedavisi


Hastalığı tedavi edecek bir ilaç yoktur. Ancak destekleyici tedavi uygulanır. Hastalık sırasında hastanın odası temiz tutulmalı, günde en az iki defa havalandırılmalıdır. Kuru öksürük için hastanın odası nemlendirilmelidir. Hastanın üşütülmemesine azami dikkat gösterilmelidir. Hastalık sırasında zatürree, ishal, orta kulak iltihabı ve beyin iltihabı gibi hastalıklara yakalanma riski mevcuttur. Hastanın tedavisi sırasında sulu gıdalar tüketilmeli, yatakta dinlenilmelidir. Yüksek ateş için doktorun uygun gördüğü dozda ateş düşürücü kullanılmalıdır.  Göz iltihabına karşı dikkatli olunmalı, göz kapağı ılık su ile temizlenmelidir.


Kızamık nasıl bulaşır?


Hasta, döküntüler başlamadan 4 gün önce ve sonrasındaki 4-5 gün süresince hastalığı başkalarına bulaştırabilir. Ağız ve burundaki sıvılarda barınan mikroplar hapşırma ve öksürme sırasında sıçrayan damlacıklarla bulaşır. Mikroplar bulaştığı dış ortamda 2 saat kadar yaşayabilir. Sonrasında etkisini kaybeder. Hasta kreşten ya da okuldan alınmalıdır. Tedaviyle ilgilenen kişi maske kullanmalı, hijyene dikkat etmelidir.


Nasıl Korunmalıyız?


Kızamıktan korunma yolu aşı ile gerçekleşir. Aşının içinde zayıflatılmış kızamık mikrobu vardır. Aşı, vücutta savunma düzenini uyararak, hastalık sebebini tanıyan, bu etkenle karşılaşıldığında onu yakalayıp yok eden antikorların oluşmasını sağlar. Aşıya bağlı gelişen bağışıklık, aşılananların büyük çoğunluğunda ömür boyu sürer. Ülkemizde hastalığın yaygın olma durumuna göre uygulama başlangıcı 9 ay ile 12 ay arasında değişmektedir. Günümüzde KKK (Kızamık, kızamıkçık, kabakulak) 12 aylık çocuklara uygulanmaktadır.


Kızamık Aşısının Yan Etkileri nelerdir?


Aşı vurulduktan sonra seyrek de olsa ateş ve döküntü görülebilir.

BLOG KATEGORİLERİ
Faydalı BilgilerÇocuk HastalıklarıGenelDekorasyonModa ve Çocuk GiyimiHizmet Noktalarımız