Sıklıkla Bakıcı Değiştirmenin Çocuklar Üzerindeki Etkileri

Sıklıkla Bakıcı Değiştirmenin Çocuklar Üzerindeki Etkileri

İyi bir çocuk bakıcısı bulmak günümüz ailelerinin belli başlı meseleleri arasında yer alıyor. Bir çocuğun doyurulması, üstünün başının temiz tutulması, zamanı geldiğinde uyumasının sağlanması gibi şeyler sevgi dolu ve enerjik bir aile büyüğü veya herhangi bir bakıcı tarafından da halledilebilir ama birçok ebeveyn daha fazlasını istiyor: Örneğin çocuğunun yabancı dil öğrenmesini, yetenekli olduğu bir alanda çalıştırılmasını veya ödevlerine yardım edilmesini. Gelişmiş bir sevgi ve şefkat duygusuna sahip olan, eğitimli, tecrübeli, küçük bir çocuğun hareketliliğine ayak uydurabilecek kadar enerjik, ani durumlarda doğru kararlar alabilecek kadar donanımlı ve serinkanlı, ebeveynlerin gözünü arkada bırakmayacak kadar güvenilir bir dadı bulmak da çok kolay olmuyor. Bir de kalıcı bakıcı bulmak meselesi var ki gerçekten önemli, çünkü sık sık bakıcı değiştirmek çocuklar üzerinde çeşitli olumsuz etkiler yapabiliyor.


Anne – babaların zaman içinde yetersiz veya hatalı olduğunu fark ettikleri bir bakıcıyı işten çıkarmak istemeleri doğal elbette. Öte yandan sıklıkla dadı değiştirmek, aşağıda açıklayacağımız sebeplerle, gerçekten kaçınılması gereken bir tutum. Bundan kaçınmanın en temel çaresi ise çocuk bakıcısı ararken aceleci davranmamak. Bazen şartlar insanları çabuk karar vermek zorundan bırakabilir ama mümkünse bu şartları değiştirmeye çalışmak gerekiyor. Örneğin aradığınız tüm özellikleri taşıyan bir dadı buluncaya kadar çocuğunuzu çok güvendiğiniz bir aile büyüğüne veya bir arkadaşınıza emanet edip edemeyeceğinizi düşünebilirsiniz. Ya da piyasada saygın bir ismi olan bir insan kaynakları firmasına başvurup kısa zamanda iyi bir bakıcı bulmanız gerektiğini söyleyebilirsiniz. Firmanın portföyünde aradığınız özelliklere sahip, güvenilir ve sağlam referansları olan adaylar varsa süreç kısalabilir.


0 – 6 yaş dönemi insan hayatında güven duygusunun oluştuğu ve yerleştiği bir dönemdir. Bu yaşlarda bir çocuk, bir süre boyunca çeşitli etkinlikleri paylaştığı; kendisine yemek yediren, oyunlar oynayan, gezmeye çıkaran, ayakkabılarını bağlayan ve belki de sizin gördüğünüz olumsuz yönlerine rağmen sevdiği bakıcısının birdenbire değişmesinden dolayı olumsuz duygulara kapılacaktır. Bunun sık sık olması, az – çok alışıp bağlandığı insanlarla beraberliğinin kısa sürmesi ve yeni birine alışmak durumunda kalması çocuğu sıkıntıya sokabilir. Sıklıkla bakıcı değiştirmek, özellikle 0 – 2 yaş dönemindeki çocuklarda “Güvensiz bağlanma” denilen ve çocuğun büyüdüğünde sağlıklı ilişkiler kurmasını engelleyen duruma yol açabiliyor. Buna her bebek bakıcısının şive, konuşma tarzı, sevgisini gösterme biçimi, disiplin gibi konularda farklı tutumları olacağını ve bebeğin zihninin alıştığı öğrenme sisteminden farklı bir sisteme geçince bocalayacağını eklerseniz kalıcı bir dadı bulmaya çalışmanın, bu konuda titiz davranmanın önemi daha da ortaya çıkar. Tabii ki bu konuda yanılabilirsiniz, hatta insanlara bakıcı bulmayı iş edinmiş profesyoneller de yanılabilir. Fakat bütün kriterlerinizi belirler ve işi aceleye getirmezseniz yanılma ihtimali nispeten az olur.


Güven duygusunun eksikliğinin bebeğinizin kişiliğini olumsuz etkileyebileceğini her zaman göz önünde bulundurun. Ve görüştüğünüz eleman adaylarının yaptığı işi seven ve sürekli olarak yapmayı düşünen kişiler olduğundan emin olun. Bakıcının kalıcılığını biraz daha garantilemek için ondan istediğiniz her şeyi belirtin, sonradan ekstra işler yüklemeyin. Sizin ondan beklentileriniz olduğu gibi, onun da sizden bir şeyler bekleyeceğini unutmayın. Ölçülü bir samimiyet gösterin, izin almak zorunda kaldığı zamanlarda anlayışlı davranın (Tabii ki işten kaçmak vb. niyetleri olmadığına inanıyorsanız), vaat ettiğiniz koşulları sağlayın, taleplerinizi nazikçe belirtin.

BLOG KATEGORİLERİ
Faydalı BilgilerÇocuk HastalıklarıGenelDekorasyonModa ve Çocuk GiyimiHizmet Noktalarımız