Çocuklarda bağırsak parazitleri

Çocuklarda bağırsak parazitleri

Her yaştan çocukların ve erişkinlerin maruz kalabileceği bir sorun olan bağırsak parazitleri sorunu temiz su kaynaklarının bulunmadığı ve hijyenin yetersiz olduğu bölgelerde daha fazla görülür. Ayrıca çocuklarda daha sık rastlanır zira çocuklar hijyen kurallarına uymak açısından erişkinlere göre daha bilinçsiz, rahat ve dikkatsizdirler. Çocuklara temizlik alışkanlığı kazandırmak bu açıdan da önemlidir, küçük yaşta temizlik alışkanlıklarının öğretildiği çocuklarda bağırsak parazitleri sorunu bu alışkanlığı edinmemiş çocuklara göre daha az oluşacaktır.


Bağırsak parazitleri bünyesine girdikleri kişiyle onun besini için mücadele ederler, teşhis ve tedavi geciktiği sürece çoğalırlar ve insana ciddi zararlar verebilirler. Çocukları bu parazitlerden koruyabilmek için çocuğun gün içerisinde sıklıkla temas ettikleri araç gereçleri temiz tutmak, yiyecek ve içeceklerinin temiz olmasını sağlamak, çok iyi yıkanmamış meyveleri yememelerine dikkat etmek gerekir. Çocuğunuzun içtiği suyun temizliğinden emin olmalı, ona el yıkama alışkanlığı kazandırmalısınız. Çocuğun yaşam alanının gün ışığı alması da bağırsak parazitlerden korunmak açısından faydalıdır zira parazitler gün ışığına karşı güçsüzdürler.


Bebekler için hazırlanan ek besinlerin hijyen kurallarına uygun biçimde hazırlanması da bağırsak parazitlerinden korunmak açısından önemlidir. Çocuk yuvalarında, okullarda sıklıkla ellenen kapı kollarının, oyuncakların iyi temizlenmesi, yemek yenen ortamların hijyenine özen gösterilmesi gerekir. Görüldüğü gibi bağırsak parazitlerine maruz kalmamak için alınması gereken tedbirler büyük oranda temizlikle ilgilidir.


İnsan bağırsağına yerleşen parazit ve solucanların farklı hastalıklara sebep olan çeşitli türleri vardır; ağız yoluyla bulan oksiyürler, onlardan daha tehlikeli olan ve halk arasında bağırsak solucanları olarak bilinen askarisler, vücuda iyi pişmemiş veya çiğ etler aracılığıyla giren tenyalar, yumurtaları pis sularda gelişen çengelli kurtlar gibi. Çocuklarda bağırsak parazitleri bu canlıların yumurtalarının bir şekilde vücuda giriş yapmasıyla oluşur.


İnsanın vücuduna giren bağırsak parazitleri kendilerini türlerine göre değişen farklı belirtilerle gösterirler. Örneğin karın ağrısı, gelişme geriliği veya iştahsızlığa yol açabilirler ama bunlar başka rahatsızlıklarla da ilişkilendirilebilecek belirtilerdir. Şiddetli gaz, dışkıda yumuşama, makat bölgesinde kaşıntı, ağızdan salya akması, ağız kokusu, fazlasıyla yemeye rağmen kilo alamamak da bağırsak parazitlerinden ötürü olabilir. Bazı parazitlerin anüsten dışarı dökülüp hasta tarafından görülmesi söz konusu olabilir. Uzun süre boyunca parazite maruz kalan kişilerde kansızlık, akciğer sorunları, bağırsak tıkanması, deri döküntüleri, karaciğer – dalak büyümesi gibi ağır sorunlar oluşabilir.


Gördüğünüz gibi özellikle bağırsak parazitlerinin varlığına yorumlanabilecek çok özel, orijinal belirtilerden söz edilememektedir. Ayrıca vücuda giren bir parazitin birtakım olumsuzluklara sebep olması birkaç aydan 1 yıla kadar uzanan bir süreyi kapsayabilir, hatta bazen daha uzun sürebilir.

BLOG KATEGORİLERİ
Faydalı BilgilerÇocuk HastalıklarıGenelDekorasyonModa ve Çocuk GiyimiHizmet Noktalarımız