Lohusalık Dönemi Hakkında Bilmeniz Gereken 5 Şey

Lohusalık Dönemi Hakkında Bilmeniz Gereken 5 Şey

Konuya “Lohusalık dönemi nedir? sorusunun cevabıyla girelim. Bu dönem doğum yapan bir kadının kendini toparlama sürecidir, doğumun gerçekleşmesinden hemen sonra başlar ve en fazla 6 hafta sürer.


Lohusalık dönemindeki bir annenin bağışıklık sistemi güçsüz, vücudu enfeksiyonlara açıktır ve hormonları değişim geçirmektedir. Kadınların yaşam sürecindeki en hassas dönem olan bu dönemin ilk 1 – 2 gününde annenin tıbbi destek alabileceği ve yakından takip edilebileceği bir sağlık kuruluşunda kalması gerekir. Bu, özellikle anne ölümlerini en sık karşılaşılan nedeni olan kanama riski açısından önemlidir.


1.Lohusanın Yanında Kendisine Destek Olacak Biri Olmalıdır


Lohusa anne kendini fazla yormaktan kaçınmalı ve her fırsatta dinlenmelidir. Hormonlarının ve organlarının yavaş yavaş toparlanıp eski sağlığına kavuşacağı bu dönemde yakın birinden destek almak süreci daha rahat atlatmasını sağlar. Bu yüzden bebeğin bakımı, rutin ev işleri gibi konularda yardımcı olacak bilgili ve deneyimli bir aile büyüğünün veya bir arkadaşının kendisine refakat etmesi faydalı olur.


2.Lohusalık Döneminde Yaşanabilecek Sıkıntılar


*En sık rastlanan sorunlardan biri meme başlarında çatlaklar oluşmasıdır. Bu durum çoğu zaman bebeğin memeyi kavrama şeklinin veya emzirme pozisyonunun yanlış olmasından kaynaklanır.


*İdrar sırasında ağrı ve yanma hissi yaşanabilir.


*Lohusa annenin eve geçtikten sonra aşırı miktarda veya uzun süreli kanamalar yaşaması sık rastlanan bir sorun değildir. Böyle bir durumda zaman kaybetmeden doktora başvurmak gerekir.


*Normal doğum yapan kadınların dikiş yerlerinde ağrılar olabilir. Bu sorun 1 hafta – 15 gün içinde ortadan kalkar. Dikiş yerini tuvalette, antiseptik bir solüsyon kullanarak, ön taraftan arkaya doğru temizlemek gerekir.


*Sezaryen yöntemiyle doğum yapmış kadınların dikiş yerlerinde de ağrı veya uyuşukluk / hissizlik durumu olabilir. Ağrılar çoğu zaman 1 hafta – 10 gün içinde azalır, başlangıçtaki kadar rahatsız etmez olur. Uyuşukluk ve hissizlik durumunun geçmesi daha uzun sürer.


*Rahim içinde enfeksiyon oluşumu nadir görülen bir lohusalık dönemi sorunudur. Bu tip bir enfeksiyon çok kötü kokan bir akıntıya ve halsizlik, ateş gibi şeylere yol açar ve antibiyotik tedavisi ile geçer.


*Bu dönemde annede hormonal değişikliklerden kaynaklanan bir hüzünlülük hali veya depresyon oluşabilir. Anne gerekli gereksiz her şeye ağlayabilir, yorgun ve keyifsiz olabilir, annelik yapabileceğiyle ilgili kuşkuları ve korkuları olabilir. Sorun çoğu zaman kendiliğinden ortadan kalkar.


Çevrenin verdiği destek ve güven annenin bu ruh halinden çıkmasını kolaylaştırır. Depresyon halinin, ağlamaların uzun sürmesi durumunda tıbbi yardım almak gerekebilir.


3.Gaz Sorunu


Bebek anne sütü ile besleniyorsa annenin özellikle ilk haftada fasulye, soğan karnabahar, brokoli, bezelye, lahana, kepekli yiyecekler, soda, şalgam, bira, kahve, limon ve portakal gibi gaz çıkarmasına yol açacak besin maddelerinden uzak durması gerekir.


Lifli gıdaları pişirerek veya sebze çorbası olarak tüketmek ve yanında rezene veya kimyon almak da gaz sorununun hafiflemesine yardımcı olur. Ayrıca yemekleri yavaş yemek ve iyice çiğnemek gerekir.


4.Temizlik, Duş Alma


Bu dönemde anne ve refakatçisi ellerini sıklıkla ve gerektiği şekilde yıkamaya özen göstermelidirler. Annenin pamuklu çamaşırlar giymesi, çamaşırlarının ve giysilerinin temizliğine dikkat etmesi gerekir.


Normal doğum yapan bir kadının hemen ertesi gün duşa girmesinde sakınca yoktur. Fakat duş sırasında vajina bölgesini her zamankinden farklı, özel bir şekilde temizlemekten kaçınmak gerekir.


Sezaryen yapan kadınların ise doğumu takip eden 3 günde banyo yapmaktan, duşa girmekten kaçınmaları tavsiye edilir.


5.Beslenme


Lohusalık döneminde yaşanan sorunlardan biri de kabızlıktır. Lifli gıdalar iyi gelir.


2 litresi su, 1 litresi çorba, meyve suyu veya uygun bitki çayları olmak üzere günde 3 litre sıvı alınması tavsiye edilir. Siyah çay ve kahve tüketimi ölçülü olmalıdır.


İçeriğinde yüksek miktarda yağ, tuz, baharat ve katkı maddesi olan gıda maddelerinden uzak durmak gerekir. Ayrıca cıva içeriği yüksek olan gıdalarla alkol ve sigara tüketmekten de kaçınılmalıdır.


Lohusalık dönemi boyunca genel olarak kaçınılması gereken besinler şarküteri ürünleri, katkı maddesi içeren paketlenmiş yiyecek ve içecekler, gaz yapma riski yüksek olan yiyecekler, hamur işleri ve kızartmalardır. Sebze ve meyve ağırlıklı beslenmeye dikkat etmek gerekir. Vücudun protein ihtiyacı etle giderilebilir.

BLOG KATEGORİLERİ
Faydalı BilgilerÇocuk HastalıklarıGenelDekorasyonModa ve Çocuk GiyimiHizmet Noktalarımız