Bebeğimin Ateşi Var, Ne Yapmam Gerekiyor?

Bebeğimin Ateşi Var, Ne Yapmam Gerekiyor?

Bebeğin ateşi çıktığında yapılması gereken şeyler bebeğin yaşına ve ateşin durumuna göre değişir. Bebek 3 aylıktan küçükse ateşlenmesine sebep olan durumun tespit ve tedavisi hastane şartlarında yapılmalıdır, dolayısıyla 3 ay altı bebekleri hiç zaman kaybetmeden hastaneye / doktora götürmek gerekir. Çocuk 3 aylıktan büyükse, genel durumu kötü görünmüyorsa, beslenmesinde bir sorun yoksa ve ateşi de 38.5 dereceden düşükse 3 gün boyunca evde semptomatik ateş tedavisi (Çocuğun vücut ısısını kendini rahat hissedeceği seviyeye indirmek amacıyla yapılan ateş düşürücü tedavi) yapılarak izlenebilir. Ateşin süresinin 3 günü geçmesi halinde doktora gidilmesi gerekir.


Çocuğun ateşi termometreyle ölçülmelidir, elle alnına dokunularak hissedilen sıcaklığa göre hareket etmek doğru değildir. Bebeğin vücut ısısı kulaktan 37.8, koltukaltından 37.2, makattan 38 dereceyi geçiyorsa “Bebeğimin ateşi var” diyebilirsiniz. Ateş ölçümünü kulak derecesi ile yapacaksanız derecenin bebeğin kulak kanalına doğru şekilde oturmasına dikkat edin. Bu tip derecelerle birkaç saniyede sonuç alabilirsiniz. Elektronik derecelerle ateş ölçerken 3 -4 dakika beklemek gerekir.


Çocuklarda ateşe karşı alınacak ilk 5 önlem şunlardır:


*Bolca su ve sulu gıdalar verin.


*Hafif, yani 38.5 derece civarı ateşte çocuğun üstünde ince ve bol kıyafetler olmasını sağlayın.


*Bebeğin bulunduğu ortamın sıcaklığı 21 – 22 derece olmalı.


*Ilık suyla (29 – 32 derece) duş yaptırın veya vücudunu ılık suyla ıslatılmış bezlerle pansuman yapın.


*Ateş 39 dereceye çıkarsa doktorunuza danışarak tavsiye ettiği ateş düşürücüyü vermeye başlayın.


Ateşi olan bebeğin genel durumuna da dikkat ermelisiniz. Yüksek ateş her zaman ağır bir hastalığın belirtisi değildir. Basit bir viral enfeksiyon (Ki çocuklarda en sık görülen ateşlenme sebebidir) 39 – 40 derece ateşe yol açarken ciddi bir hastalık yüksek ateşe sebep olmayabilir. 3 aylıktan büyük bebeklerde çocuk ateşli olmakla beraber solunumunda, uykusunda, oynamasında, yiyip içmesinde, enerjisinde belirgin bir değişiklik yoksa büyük ihtimalle çok korkulacak bir durum yoktur.


Bebeklerde ateş özellikle tecrübesiz anne babaları çok endişelendiren bir durumdur ama vücut ısısındaki her artış bebek için zararlı değildir. Öncelikle ateşi ölçmek, bir genel durum değerlendirmesi yapmak, yukarıda belirttiğimiz basit tedbirleri almak gerekir. Sağlıklı bir bebek için normal sayılan vücut sıcaklığı koltukaltında 36 – 37.2 derece, ağız içinde 37 derecedir. Fakat vücut sıcaklığı hem bebekten bebeğe değişir, hem de aynı bebeğin vücut ısısı gün içinde değişiklikler gösterebilir. Bu yüzden bu rakamlarda hafif oynamalar olabilir.


Ateşi Olan Bebeğin Bir Uzmana Gösterilmesini Gerektiren Durumlar


* Kronik hastalıklar


* Daha önce ateşli havale geçirmiş olmak


* Seyrek veya koyu renk idrar, gözlerde ve bıngıldakta içeri göçme, ciltte kuruma gibi susuz kalma belirtileri


* Davranışlarda aşırı farklılık (Uykusuzluk, her zamankine göre çok fazla ağlamak, uykusuzluk, iştahsızlık, aşırı huysuzluk vb.)


* Ateşin ilaçlara rağmen düşmemesi


* Birkaç gündür hafif giden ateşin birdenbire yükselmesi veya soğuk algınlığı geçirmekte olan bebeğin ateşinin aniden yükselmeye başlaması


* Hafif nezle ve soğuk algınlığıyla beraber makattan ölçülen 39 derece altındaki ateşin 3 gündür devam ediyor olması


* Bebeğin, herhangi bir hastalık belirtisi olmamakla beraber 24 saatten uzun süredir ateşli olması


* Makattan yapılan ölçümde 39 derecenin üstünde ateş çıkması (Aslında bebeklerde 40.5 – 41 derece ateş bile her zaman tek başına önemli bir hastalığın alameti olmayabilir. Fakat bundan emin olmakta fayda var.)

BLOG KATEGORİLERİ
Faydalı BilgilerÇocuk HastalıklarıGenelDekorasyonModa ve Çocuk GiyimiHizmet Noktalarımız