Çocuklarda Ekran Kullanımını Kontrol Etmenin Yolları

Günümüzde çocuklar televizyona ve bilgisayara ev ödevlerine ve diğer okul etkinliklerine ayırdıklarından çok daha fazla zaman ayırıyorlar. Çocuklarda ekran kullanımı birçok aile için şu veya bu derecede bir sorun haline geliyor. Bununla birlikte, bu tür medyaları tamamen yasaklamak, merak duygusunu kamçılayacağı ve daha kötü şeylere yönelmelerine yol açabileceği için, bir çözüm yolu teşkil etmiyor. Bu durumda, ailelerin çocuklarda ekran kullanımını kontrol etmek üzerine yoğunlaşmaları gerekiyor.


Çocuklarda Teknoloji Kullanımı İçin Temel İpuçları


Yaşa uygun programları ve oyunları araştırın. Çocuğunuzun yaşını düşünün ve bu yaşta öğrenmesini, görmesini ve taklit etmesini istediğiniz şeyleri seçin.


İzlediği TV programlarının ve oynadığı bilgisayar oyunlarının çocuğunuz üzerinde aşağıdaki etkileri yapması gerekir:


*Bir şeyler öğretmeli


*İlgisini çekmeli


*Kendisi hakkında iyi hissetmesini sağlamalı


*Dinlemeye ve sorgulamaya teşvik etmeli


*Kelime hazinesinin zenginleşmesine yardım etmeli


*Ona yeni fikirleri ve şeyleri tanıtmalı


Çocuğunuzun televizyon ve bilgisayar başında geçireceği zamana limit koyun. Hafta boyunca bu şekilde kaç saat geçirdiğinin ve neler izleyip neler oynadığının, internette hangi sitelere girdiğinin kaydını tutun. Unutmayın; TV seyretmek ve bilgisayar başında zaman geçirmek kitap okumak, dışarıda zaman geçirmek, aile üyeleriyle sohbet etmek, arkadaşlarla vakit geçirmek, proje yapmak gibi faaliyetlerin yerine geçmez.


Mevcut çocuk programları, DVD’leri ve video oyunları hakkında araştırma yapıp çocuğunuzun iyi olanlarını seçmesine yardımcı olun. Eğitim videoları ve eğitici oyunlar arayın. Piyasada okuma, matematik ve dil bilgilerini geliştiren birçok çocuk programı, filmi ve oyunu bulabilirsiniz.


Çocuğunuzla ilgisini çeken şeyler hakkında konuşun. Ona uygun programlar ve oyunlar seçtikten sonra, hangilerinin ilgisini çekeceğine karar vermesi için yardım edin. Çocuğunuzla beraber TV izleyin ve oyun oynayın, böylece onun sorularını cevaplayabilir ve gördükleri hakkında konuşabilirsiniz. Siz de ona sorular sorun ve verdiği yanıtlara özellikle dikkat edin. Bu, gördüklerini anlamasına yardım etmenizi sağlar. Çocuğunuzun günlük yaşamının bir parçası olan şeylere işaret etmeye çalışın.


Çocuğunuzla televizyon izleyemiyor veya video oyunları oynarken onu izleyemiyorsanız, neler izlediğini ve oynadığını kontrol edin. İzlediği program bittikten sonra sorular sorun. Onu heyecanlandıran veya rahatsız eden şeyleri, neler öğrendiğini ve hatırladığını öğrenin.


Teknolojik cihazları kullanırken öğrendiği şeylerle bağlantılı oyunlar, etkinlikler üretmeyi alışkanlık haline getirin. Çocuğunuzun bir televizyon programı sırasında öğrendiği yeni bir kelimeyi söylemesini sağlayın. Onunla bu kelimenin anlamı hakkında konuşun. En sevdiği oyun karakterlerinden biri hakkında kendi hikayesini yaratmasına yardım edin. Örneğin çizimlerle, dergilerden kesilmiş resimlerle bir albüm veya kitap hazırlamasına yardımcı olun.


Çocuklarda ekran kullanımını kontrol etmek söz konusu olduğunda dikkat edilmesi gereken önemli noktalardan biri de televizyonun ve bilgisayarın bir nevi çocuk bakıcısı gibi kullanılmadığından emin olmaktır. Rahat etmek, yapmak istediğiniz şeyleri yapmak veya kafa dinlemek için çocuğunuzun uzun saatler boyunca internette zaman geçirmesine veya televizyona yapışmasına göz yummayın. Varsa bakımından sorumlu olan kişinin de bunu yapmadığından emin olun.


Televizyon izleme alışkanlığı konusunda iyi bir rol model olun. Çocuklar çoğu zaman ebeveynlerinin davranışlarını taklit ederler. Ebeveynlerin ve diğer aile üyelerinin çok fazla TV seyrettiği evlerde büyüyen bir çocuk da muhtemelen aynı şekilde davranacaktır. Aile üyeleri birbirleriyle konuşmaya, ortak etkinlikler yapmaya, birlikte okumaya önem veriyorsa çocuk da aynı şeyleri yapma eğiliminde olur.

BLOG KATEGORİLERİ
Faydalı BilgilerÇocuk HastalıklarıGenelDekorasyonModa ve Çocuk GiyimiHizmet Noktalarımız