Mutlu Bir Çocuk Yetiştirmek İçin Yapılması Gereken 10 Şey

Mutlu Bir Çocuk Yetiştirmek İçin Yapılması Gereken 10 Şey

Her ebeveyn mutlu bir çocuk yetiştirmek ister fakat herkes bunu sağlayacak yönde davranmayı başaramaz. Çocuğunuzun kendinden emin, başarılı ve iyimser bir insan olmasını istiyorsanız onun hayata pozitif bakmasını sağlayacak şekilde davranmalısınız. İşte size bu konuda yol gösterecek 10 ipucu:


1. Önce kendiniz mutlu ve olumlu bir insan olmaya çalışın


Her zaman mutlu olamayacağınızı, hayatın bazen çok yorucu, çok sıkıntı verici olabileceğini biliyoruz. Bazı insanların sıkıntıları daha büyük tabii ama emin olun ki hiç kimsenin hayatı kesintisiz bir mutluluk içinde geçmiyor. Gereksiz yere dert ettiğiniz şeyler mutlaka vardır, farkında olmadığınız, üstünde durmadığınız güzel şeyler de vardır. Bunların üstünde biraz düşünün, hatta not alın. Bazen küçük sıkıntıları büyük takıntılar haline getiriyor olabilir misiniz acaba? En azından bunu halledebilirsiniz. Çocuğunuz için yapamayacağınız bir şey yok, değil mi? Sizin pozitif ve iyimser bir insan olmanızın onun üzerinde ciddi seviyede olumlu etkileri olacak, bunun için gayret edin.


2. Çocuğunuza görev ve sorumluluklar verin


Yaşlarına ve becerilerine uygun, düzenli olarak yapılması gereken görev ve sorumlulukları olan çocuklar bireyselleşme ve kendi işlerini görme konusunda ilerleme kaydeder, bir şeyi başarmanın gurur ve mutluluğunu yaşarlar. Çocuğunuza yapabileceği işler verin, örneğin çiçekleri sulamak veya eve ekmek almak onun işi olsun. Sofra kurulurken belli bir görevi o yapsın, odasının düzenli olmasından veya televizyonun tozunun alınmasından sorumlu olsun. Bu gibi şeyler yapmak çocukların beceri düzeylerini de arttırır. Bu arada, onun bir çocuk olduğunu ve yapması gereken şeyleri unutabileceğini unutmayın, gerekirse sorumluluklarını nazikçe hatırlatın.


3. Beraberce sportif aktiviteler yapın


Çağımızın obezite ve diğer bazı sağlık problemlerinin sebepleri arasında hareketsiz bir yaşam tarzı sürmek de sayılıyor. Çocuğunuzla beraber yürüyüş yaparak, bisiklete binerek veya bir top oyunu oynayarak onu spor yapmaya özendirin. Bu arada kendiniz de spor yapmış olacaksınız. Hareketli olmanın, düzenli olarak spor yapmanın getirisi sadece fit bir vücuda sahip olmak değildir, bu insanın kendini daha iyi hissetmesini ve zihninin berraklaşmasını da sağlar.


4. Bırakın biraz dağınık kalsın


Çocuğunuzun yaptığı bir işte bir eksik veya kusur olması ciddi bir sorun teşkil etmiyorsa yaptığı şeyi düzeltmeyin, tamamlamayın. Küçük kızınızın veya oğlunuzun masayı sizin kadar kusursuz bir şekilde silmesini beklemeyin, bunun yerine gösterdiği çabayı takdir etme yoluna gidin.


5. Gerektiği zaman “Hayır” demeyi bilin


Çocuğunuzun isteklerini kontrol altına alamazsanız aranızda bu konuda gerginlikler yaşanması kaçınılmazdır. Her istediğine “Evet” dememeye o daha küçük yaşlardayken başlamalısınız. Çocuğunuza hiçbir sınır koymazsanız nerede durması gerektiğini öğrenmesini sağlayamazsınız, değil mi? Yerine getirilmeyen her isteği için büyük bir dram yaratan bir çocuğunuz olmasını istemiyorsanız bu konuda dikkatli olun. Şunu da unutmayın: Her isteği yerine getirilen bir insan mutlu değil tatminsiz olur, hep daha fazlasını ister ve elde edene kadar da kendini iyi hissetmez. Elindekilerin değerini bilmeyen, yetinmeyen, doyumsuz bir insan mutlu olamaz.


6. Çocuğunuzun her sorununu çözmeyin


Ona her zaman, her koşulda en büyük destekçisi olduğunuzu gösterin tabii ama bütün problemlerini çözmek yerine kendisinin çözümler bulması için teşvik edin. Bir zora düştüğünde büyün sevginiz ve ilginizle yanında olduğunuzu bilsin ama her zaman, her şeyi sizin halletmenizi de beklemesin. Ömür boyu hep yanında, hep çok yakınında olamayacaksınız. Sorunlarının üstesinden kendi başına da gelebileceğini, çözümler üretebileceğini bilmek içinizi rahatlatmaz mı?


7. Bazı konularda fikrini alın


Bir çocuk, yaşına göre, odasının rengi, o akşam ailecek neler yapılabileceği, kendisine hangi ayakkabının alınacağı gibi konularda fikrini ifade edebilmelidir. Bunun mümkün olduğu her durumda çocuğunuzun fikrini alın, makul bir fikirse kabul edin, reddedecekseniz sebeplerinizi anlayabileceği bir şekilde açıklayın. Mutlu bir çocuk yetiştirmek istiyorsanız çocuğunuzun kendini ifade etmesine, tercihler yapmasına izin vermelisiniz.


8. Çocuğunuzun anlattığı şeyleri ilgiyle dinleyin


Konu sizin için çok basit veya saçma olabilir ya da aynı şeyleri duymaktan usanmış olabilirsiniz. Fakat yetişkinlere alışılmış ve önemsiz gelen şeyler çocuklarda heyecan uyandırabilir. Çocuk olmanın güzel taraflarından biri de bu değil mi zaten, onlar küçük, gündelik şeylere ve olaylara karşı bile meraklı ve ilgili oluyorlar. Ayrıca küçük bir çocuk “Ben de hep aynı şeyleri söyleyip duruyorum, sıkıyor muyum acaba insanları?” diye düşünemez. Bunları göz önünde bulundurun ve çocuğunuzu dinleyin, yapmakta olduğunuz şey çok önemli değilse bir süre için bırakın ve onunla ilgilenin. Söylediklerine önem verildiğini düşünen çocuklar daha mutlu olurlar.


9. İyi bir iş çıkaran bir çocuk takdir edilmeli


Evde olsun, iş ortamında olsun, yaptığımız şeylerin, emeklerimizin takdir edilmesini isteriz, değil mi? Çocuğunuza da bu şekilde davranmalısınız. Yaptığı iyi, güzel, düzün şeyleri övün ve neden övdüğünüzü de belirtin. Onu ödevini hatasız olarak tamamladığı, masayı tertemiz sildiği, yaptığı resimde güzel renkler kullandığı, kardeşinin yeleğini güzelce giydirdiği için tebrik edin. Bunlar çocuğunuzda hayata katılmak, işleri paylaşmak, bir şeyler öğrenmek, iyi şeyler yapmak için gösterdiği çabaların verimli olduğu duygusunu uyandırır. Ona güven ve cesaret verir.


10. Şakalar, espriler, oyunlar mutlu eder


Çocuğunuzla şakalaşın, taklitler yapıp onu güldürün, beraberce eğlenceli tekerlemeler öğrenin veya üretin, oyunlarına eşlik edin, birlikte yeni oyunlar üretin. Bunlar neşe ve enerji veren faaliyetlerdir, ayrıca yakınlığınızın pekişmesini de sağlar. Anne – babalar olarak birçok sorumluluğunuz, maddi kaygılarınız, günlük hayatla ilgili sıkıntılarınız var, bazen evde birbirinizle çatışıyor, bazen işyeri ortamında sizi üzen veya sinirlendiren şeyler yaşıyorsunuz. Çocuğunuzla bu tip faaliyetlerde bulunmak sizin sıkıntınızı da dağıtır, hafiflemenize yardımcı olur. Her fırsatta çocuğunuzla birlikte gülüp eğlenin, neşelenin; bunun çocuğunuza ve hayatınıza birçok pozitif etkileri olacak.

BLOG KATEGORİLERİ
Faydalı BilgilerÇocuk HastalıklarıGenelDekorasyonModa ve Çocuk GiyimiHizmet Noktalarımız