Çocuklarda karın ağrısı

Çocuklarda karın ağrısı

Çocuklarda sıklıkla görülen ve anne babaları endişelendiren karın ağrıları çeşitli sebeplerden kaynaklanabiliyor. Örneğin karnın sağ alt kısmındaki ağrı apandisit habercisi olabilir. Çocuklarda karın ağrısı böğürlerde, yani karnın arkaya doğru yan taraflarındaysa böbreklerde veya idrar yollarında bir sorun olması söz konusu olabilir. Fakat çocuklarda görülen karın ağrıları genellikle bir bölgede odaklanmış değil yaygın ağrılardır, bu yüzden çocuğun genel bir muayeneden geçirilmesi ve muhtemel sebeplerin araştırılması gerekir.


Çocuğunuz henüz konuşamıyorsa onun karın ağrısı çektiğini bazı davranışlarından anlayabilirsiniz. Örneğin bacaklarını karnına doğru çekerek ağlayabilir veya idrar yaparken ağlayabilir. Karnı ağrıyan çocuğunuzu gözlemlemeli ve ağrının yanı sıra başka bulgular da olup olmadığına dikkat etmelisiniz. Çocuğun ağrısı hafifse ve bunun gazdan kaynaklandığını düşünüyorsanız çocuğun karnına sağdan sola doğru hareketlerle masaj yapmak ve ılık kompres uygulamak işe yarayabilir. Fakat şunu belirtmemiz gerekiyor ki ailelerin çocuklarda karın ağrısı görüldüğü zaman sıklıkla başvurduğu bir yöntem olan kompres sadece bebeklik çağındaki gaz sancıları veya ağrılarında rahatlatıcı etki yapabilen bir yöntemdir. Çocukta karın ağrısı başka bir sebepten kaynaklanıyorsa sıcak kompres uygulamak olası ciddi bir sorunu maskeleyebilir.


Çocuklarda karın ağrısının sebepleri listesi oldukça kalabalıktır aslında. Bu ağrılar genellikle dahili sebeplerden kaynaklanır, cerrahi sebeplerden kaynaklananları tüm vakaların yüzde 15 – 20 kadarıdır. Mide barsak enfeksiyonları yüzünden oluşan karın ağrıları en sık rastlananlarıdır. Parazitler, böbrek ve mesanedeki sorunlar ve kronik kabızlık da kendini karın ağrısıyla gösterebilen sorunlardır.


Çocuğun genel durumu kötü görünüyorsa, sıklıkla idrara çıkıyorsa, idrarını yaparken ağrı çekiyorsa, karnının göbek çevresi dışındaki başka bir bölümünün ağrıdığını söylüyor veya buna işaret eden hareketler yapıyorsa zaman kaybetmeden bir doktora gitmelisiniz. 12 – 24 saat içinde geçmeyen veya sık sık tekrarlayan ağrılar bir rahatsızlığın habercisi olabilir. Yetişkinlerde ve çocuklarda karın ağrıları kendi başına bir hastalık değil başka bir sorunun belirtisidir. Çocuğunuz 3 aydır haftanın en az 1 gününde kendisini gece uykusundan uyandıracak şiddette bir ağrı çekiyorsa, 12 – 24 saatten fazla zamandır kusuyorsa yine bir çocuk doktoruna başvurmanız gerekiyor. Hislerinizi de göz ardı etmeyin, anne babalar genellikle çocuklarında sıra dışı bir sorun olduğunu fark ederler. Erken tanı bütün hastalıklar için önemlidir, bunu unutmayın.


Çocuğunuzun karnı ağrıdığı zaman onu rahat ettiği şekilde yatıp dinlenmeye bırakın, ısrarla bir şeyler yedirmeye çalışmayın ve doktora danışmadan herhangi bir ilaç vermeyin. İçebiliyorsa az az miktarlarda sıvı verin. Doktora gitmeden önce ağrının yerini, varsa ağrıya eşlik eden ateş – ishal gibi sorunları, ağrının azaldığı veya arttığı durumları – pozisyonları not edin; bunlar doktorun tanı koymasını kolaylaştırır.

BLOG KATEGORİLERİ
Faydalı BilgilerÇocuk HastalıklarıGenelDekorasyonModa ve Çocuk GiyimiHizmet Noktalarımız