Bebek bakımının incelikleri

Soyun devamı için bir gereklilik gibi görünen bebek kimi zaman istemeden yapılsa da bir süre sonra annelik güdüsüyle birleşince, ne uykusuz geceler kalır insanın aklında ne hastalık ne de yorgunluk.ilk başta sırf gelenekler , aile baskısı ve hatta arkadaş-toplum baskısı sebebiyle kimi zaman çok genç kimi zaman çocuk denilecek yaşta bireyler çocuk sahibi oluyorlar. Bazen de kariyer, sosyal olanaklar, rahat yaşam gibi sebeplerle ötelenen hatta istenmeyen çocuk, kucağına alınca her şeyi unutturur. Anne ile o küçük mucizenin göz göze geldiği o ilk an dünya durur sanki. Sadece anne ve bebek vardır artık.


Dokuz ay boyunca pek çok kitap okuyup eğitimlendiğini düşünen anne adayı aslında işlerin teoriyle yürütülemeyeceğini anlar. Hele annenin ve babanın yanında büyükleri yoksa bu iş daha da bir zorlaşır. Yeri gelir anne baba bebek için defalarca tartışır. Evlilik bebekle ilgili farklı bir boyut kazanır. Bu farklılığın sebebi bebek bakımında karşılaşılan tecrübesizlikler ve zorluklardır.


Peki, nedir bu bebek bakımındaki zorluklar? 



  • Bebeğin doğmasıyla ilk zorluk annenin sütünün gelmesini bekleyiştir. Çocuğun gelişimi için anne sütü bir mucizedir.

  • Bebek büyümeye başladı, sorunlar azalacak zanneden aile bireyleri bununda böyle olmadığını aslında büyüdükçe bebek bakımının daha da zorlaştığını görür.

  • İlk zorluk gaz çıkartmadır. Gazı çıkmayan çocuğun rahatsızlığı ailedeki herkesi rahatsız eder.

  • İştahsızlık bebeklere yemek yedirmek ayrı bir dert, bebek bakımında ayrı bir kederdir. Açlığının ya da tokluğunun farkında olmayan bebek annesinin tüm çabalarına cevap vermez. Mamaya bulanmış bir yüz ve kirli çamaşırlarla tecrübesiz anne bebeğine gülümsemeye devam eder.

  • Annelerin savaşmak zorunda kaldıkları başka bir cephe de ek gıda dönemidir. Bu savaştaki en büyük yardımcımız emziktir. Bebeklerin ilk ek gıdası yoğurtla başlar.

  • Bebeğe uygun bez bulmakta bebek bakımının başka bir sorunudur. Bebeğin cildine uygun bez seçmek gerekir.

  • Yeni  yeni büyümeye başlayan ve özerkliğini kazanmaya çalışan bebeğe üzerini giydirmekte ayrı bir problemdir. İnsanoğlunun fıtratında mı vardır bilinmez ama o küçük, sevimli yumurcaklar çıplak gezmeye bayılırlar. Öylece koşturmaları ve şen kahkahaları annelerin her ne kadar hoşuna da gitse hasta olacakları şüphesi anneyi yer bitirir. Bebeğinin savunmasız olduğuna inanan anne bazen de  durumu abartıp bebeği  kıyafet yumağı haline de getirebilir.


Bebek bakımındaki sorunların aşılması çok daha kolay olabilirdi, eğer ki bebekler doğuştan konuşabilselerdi. Bebeğinin derdini anlayamayan anne ve babalar bebeklerinin mutlu olmaları için her yolu denerler. Geçenlerde bir reklamda gördüm. Bebekleri hayali olarak konuşturmuşlardı. Bebekler tek derdi anne ve babalarının gece uykularını bölmek olduğunu söylüyorlardı. İnanasım gelmedi değil. Altı değişen, karnı doyan , gazı çıkan bebek tam anne ve babaların uyuyacağı sırada ağlamaya başlar. Hayat sürüp gidecektir ve bebeğin büyümesiyle istekleri anlaşılacak ama zorluklar bitmeyecektir.

BLOG KATEGORİLERİ
Faydalı BilgilerÇocuk HastalıklarıGenelDekorasyonModa ve Çocuk GiyimiHizmet Noktalarımız