Çocuklarda gece korkusu ve çözüm önerileri

Çocuklarda gece korkusu ve çözüm önerileri

Uyku terörü veya gece korkusu olarak bilinen durum 3 – 6 yaş arasındaki çocuklarda yaygın olarak görülen bir uyku bozukluğu tipidir. İnsanın korku duymaya en yatkın olduğu saatler gece saatleridir ve çocuklar bu açıdan yetişkinlerden daha hassastır. Bu yüzden; çocuğunuz geceleri yatmak istemezse, karanlıktan korktuğunu söyleyip sizinle yatmak isterse onun korkusunu dikkate almalısınız. Çocuklarda gece korkuları genellikle arkadaşlarından duydukları bir şeyden veya tanık oldukları ürkütücü bir sahneden dolayı oluşur. Örneğin, bir korku filminin şiddet içeren, kanlı bir sahnesini görmek bir çocuğun gece tek başına uyumaktan korkmasına yol açabilir. Bu durumda çocuğu kendi yatağınıza almak işin kolayına kaçmak olur, bir olumsuzluğu ortadan kaldırayım derken yeni bir olumsuzluğa yol açarsınız. Bunun yerine çocuk uyuyana kadar yatağında yanına oturarak ona güven içinde olduğu hissini vermelisiniz. Bu tutum bir süre sonra çocuğun korkusunun geçmesini sağlar. Fakat aradan 3 ay geçtiği halde durum değişmiyorsa, çocuğun korkusu azalmıyor veya ortadan kaybolmuyorsa bir psikiyatrist veya psikologdan yardım almanız iyi olur.


Gece korkusunun çeşitli nedenleri olabilir. Belki yatmasına yakın saatlerde bir sebeple gerilmiş veya heyecanlanmıştır, belki evdeki gergin ortamdan etkilenmiştir. Anne baba arasında anlamlı, güzel bir bağ olması çocuklar için çok önemli bir dayanaktır. Ebeveynleri arasındaki tartışmalara veya şiddet sahnelerine tanık olan çocuğun gün içinde yaşadığı gerilim gece saatlerinde de devam eder, bu sebeple korkulu rüyalar görebilir. Çocuk görmemesi gereken bir şeyi görmüş, duymaması gereken bir şeyi duymuş, tacize uğramış olabilir. Korkutucu bir hikayeden veya ‘Kafanı kırarım’ tarzı bir sözden etkilenmiş olabilir. Çocuklarda gece korkusu birçok sebepten kaynaklanabilir kısacası. Ve sorunu halletmek için sebebi bulup ona göre davranmak gerekir. Çocuğu korkusunun yersiz olduğuna inandırmaya çalışmak, ‘Bak ben korkuyor muyum?’ demek (Çocuğu kendinizle bir tutmuş oluyorsunuz, sizce mantıklı mı?), korktuğu için azarlamak veya küçümsemek doğru değildir. Yapılması gereken ona yalnız olmadığını, güvende olduğunu, desteklendiğini hissettirmektir.


Gece korkusu sorunu yaşayan çocuklarda ağlama – titreme, kalp çarpıntısı, gerginlik, terleme ve şaşkınlık gibi belirtiler görülebilir. Çocuk titreyerek ağlasa, panik ve korku içinde olsa bile ebeveynleri sakin davranmalıdır; aksi halde daha çok korkar ve güvende olduğundan kuşku duyar. Böyle bir durum söz konusu olduğunda önce çocuğunuzu yatıştırın, sonra onu yatağına yatırın ve mümkünse uyuyana kadar yanından ayrılmayın. Geceleri yatığı odanın ışığını veya kapısını açık bırakmak da işe yarar. Çocuğa ihtiyaç duyduğu anda onun yanında olacağınızı söyleyin. Evin içerisinde çocuğun stresini arttıracak durumlar varsa bunlara çözüm bulmaya çalışın, korku gerilim tarzı filmler izlemesine izin vermeyin. Bu önlemlere rağmen durum değişmiyorsa bir uzmana başvurun. Çocuğun bu durumunun altında nörolojik bir hastalık veya size yansıtmadığı bir olay olabilir.


 

BLOG KATEGORİLERİ
Faydalı BilgilerÇocuk HastalıklarıGenelDekorasyonModa ve Çocuk GiyimiHizmet Noktalarımız