Sanatın Çocuk Gelişimi Üzerindeki Etkileri

Sanatın Çocuk Gelişimi Üzerindeki Etkileri

Sanat eğitimi almak çocukların yeteneklerini geliştirir kuşkusuz, fakat faydaları bundan ibaret değil. Sevdiği, eğilimli olduğu bir sanat dalıyla ilgilenmek çocuğun motor becerilerinin gelişmesine ve sosyal yeteneklerinin artmasına yol açıyor. Sanatla ilişki halinde olmanın 0 – 6 yaş dönemindeki çocuklar üzerinde ciddi etkileri olduğu düşünülüyor. Mutlu bir çocuk yetiştirmek isteyen ailelerin bu konuyu mutlaka dikkate alması tavsiye ediliyor.


Sanatla uğraşan çocuklar sabırlı olmak ve kendini kontrol etmek gibi vasıflar kazanıyorlar. Zira bazen, yaptıkları denemenin sonucunun ortaya çıkması için beklemeleri gerekiyor. Daha iyi bir sonuç olmak için aynı şeyi tekrar denemek durumunda kalıyorlar. İyi sonuçlar alınca, bir işi başarıyla tamamlamanın verdiği güven duygusunu yaşıyorlar. Hem yaratıcılıkları, hem zevkleri gelişiyor. Sanat aracılığıyla duygularını ifade ediyor, enerjilerini boşaltıyorlar. Sanat çocuk gelişimi üzerinde her yönden olumlu etkiler yapıyor. El becerilerinin gelişmesini sağlıyor. Ruhsal açıdan daha sağlıklı olmalarına yardım ediyor.


Boyama, kesme, çizme gibi etkinlikler için iki eli de kullanmak gerekiyor. El becerileri bu şekilde gelişen çocuklar ayakkabılarını bağlamak veya diş fırçasını doğru kullanmak gibi becerileri de daha kolay kazanıyorlar. Kalıp kesmek, şekiller çizmek gibi ince motor koordinasyonuna sahip olmayı gerektiren uğraşlar kendi başına giyinmek veya yemek yemek gibi şeyleri daha çabuk öğrenmelerini sağlıyor. Sanatsal uğraşlar, ayrıca, çocuklarla kaliteli zaman geçirmek için yapılacak şeyler listelerinde de her zaman yer alıyor. Bu tür etkinlikler sırasında beraber olmak ebeveynlerle çocuklar arasındaki bağları güçlendiriyor.


Sanatla ilgilenen çocuklar etraflarına ayrıntılara daha çok dikkat ederek, daha bir görerek bakıyorlar. Enerjilerini faydalı bir etkinliğe harcadıkları için daha sakin ve huzurlu oluyorlar. Bir şeyler başarmanın gücünü ve mutluluğunu hissediyorlar. Bir müzik aletini çalmayı öğrenmeye çalışan çocukların konsantrasyon ve koordinasyon yetenekleri gelişiyor. Yatkın oldukları bir sanat dalıyla uğraşma imkanı bulan çocukların ruh hali daha dengeli oluyor. Resim, fotoğrafçılık, drama, müzik, takı tasarımı gibi sanat dallarıyla ilgilenmek çocuklara her yönden fayda sağlıyor.


Çocuğunuzun Sanatla İlgilenmesine, Sanatı Sevmesine Yardım Edin


*Ona evin içinde boyama, kesme gibi faaliyetler yapabileceği bir bölüm ayırın.


*Tiyatroya, konsere, sergilere götürün. Farklı sanat dallarından haberdar olmasını sağlayarak bu alandaki ilgi ve yetenekleri hakkında fikir edinebilirsiniz.


*İlgisini çekebilecek müzelere götürün.


*Evdeki bazı eşyalarla dekorasyon, düzenleme vb. şeyler yapmasını teşvik edin.


*Bu konudaki makul heveslerini ve girişimlerini destekleyin.


*Arkadaşlarıyla bir araya gelip boyama tarzı şeylerle uğraşmasını sağlayın.


*İlgili olmadığı veya aslında sizin ilgilenmesini istediğiniz alanlara yönlendirmeyin, zorlamayın. Sevdiği, ilgilendiği alanlara yönelmesine izin verin.


*Beklentilerinizin çocuğunuzun yaşına, gelişim seviyesine uygun olmasına dikkat edin.


*Bir resim çizen, bir müzik parçasını çalabilen, güzel dans eden, boyama yapan çocuğunuzu takdir edin.

BLOG KATEGORİLERİ
Faydalı BilgilerÇocuk HastalıklarıGenelDekorasyonModa ve Çocuk GiyimiHizmet Noktalarımız