Çocuklarınıza Söylememeniz Gereken Sözler

Çocuklarınıza Söylememeniz Gereken Sözler

Ne ebeveynler mükemmeldir, ne de çocuklar. Çocuğunuz sizi hayal kırıklığına uğratabilir veya kızdırabilir ve bu gibi durumlarda düşünmeden bazı şeyler söyleyebilirsiniz. Ancak, ne kadar sinirlenseniz de etkileri çok acı olabilen bazı sözleri söylemekten kaçınmanız gerekir. İşte çocuklarınıza söylememeniz gereken sözler:


1.Çabuk Ol, Yoksa Seni Burada Bırakırım!


Çocuklar zaman kavramını yetişkinler gibi algılamazlar ve her zaman istediğiniz hızda hareket edemeyebilirler. Çocuğunuzda zaten terk edilme veya yalnız kalma korkusu varsa, bu tip ifadeler endişelerini daha da arttırır. Bunun yerine, neden oyalandığını anlamaya çalışın ve herhangi bir korku duymadan acele etmesini sağlamak için elinizden geleni yapın.


2.Keşke Hiç Dünyaya Gelmemiş Olsaydın


Hiçbir çocuk ebeveynlerinden böyle bir yorumu duymamalıdır. Çok öfkelenmiş ve öfkelenmekte haklı olsanız bile, bu tip bir şey söyleyeceğinizi hissedersiniz dilinizi ısırın. Bu cümle bir çocuğun duygularını incitmekle kalmaz, aynı zamanda istenmediğini düşünmesine yol açar ve öz saygısına zarar verir.


3.Diğer Ebeveyn Hakkında Aşağılayıcı Yorumlar


Çocukların anne – babaları arasındaki anlaşmazlıkların ortansa konması veya bir ebeveyninin diğer hakkında kötü şeyler söylediğini duyması gereksiz ve yanlıştır. Bu, çocukların bir tarafı seçmek zorunda olduklarını düşünmelerine veya onların da ebeveynleri hakkında küçümseyici konuşmalar yapmalarına yol açabilir. Ayrılmış olsanız bile, çocuğunuza diğer ebeveyninden söz ederken seviyeli ve nazik olmaya dikkat etmelisiniz.


4.Hiçbir Şeyi İstediğim Gibi Yapmıyorsun


Bunu tekrar tekrar söylerseniz çocuğunuz bir süre sonra kendini hiçbir zaman doğru bir şey yapamıyormuş gibi hissetmeye başlar. Bu onun iyi ve doğru davranmayı denemeye, bunun için kendini zahmete sokmaya gerek duymamasına yol açabilir. Nasılsa neyi, nasıl yapsa fark etmiyor, öyleyse neden denesin, değil mi? Bu tarz cümleler kurmak yerine ne istediğinizi daha kesin ve açık bir şekilde anlatmayı deneyin.


5.Buna Paramız Yetmez


Çocuğunuza paranızın şunu veya bunu almaya yetmeyeceğini sıklıkla söylerseniz paranın mutluluğu satın alabileceğini düşünmeye başlayabilir. Ayrıca, öyle olsun veya olmasın, ailenizin finansal sorunlar yaşadığı sonucuna varabilir. Şu veya bu sebeple bir şeyi almayı reddettiğiniz zaman bir açıklama yapmanız iyi olur ama her seferinde bu açıklamayı yapmaktan kaçının.


6.Keşke Kardeşin Gibi Olsaydın


Birden fazla çocuğun olduğu ailelerde bazen duyulan bu söz de çocuğunuza söylememeniz gereken sözler arasında yer alır. Kimse başkasıyla karşılaştırılmaktan hoşlanmaz. İnsanlar, kendi kimlikleri için takdir edilmek isterler. Bu gibi ifadeler çocuğunuzun kendini yetersiz hissetmesine yol açar ve kardeşler arasında rekabet ve kıskançlığı teşvik eder. Böyle sözler duyan bir çocuk, hiçbir zaman değerli bir şeyler yapmayı başaramayacağını hissedebilir. Çünkü asla kardeşi kadar iyi olamayacaktır. Çocuklarınızı karşılaştırmak yerine, her birini kendi güçlü yönleri ve yetenekleriyle, oldukları gibi kabul edin ve sevin.

BLOG KATEGORİLERİ
Faydalı BilgilerÇocuk HastalıklarıGenelDekorasyonModa ve Çocuk GiyimiHizmet Noktalarımız