İlkokul Çağı Çocukları Nasıl Beslenmeli?

İlkokul Çağı Çocukları Nasıl Beslenmeli?

İlkokul çağı genel olarak 6 – 12 yaş dönemidir. Hayatın bu döneminde vücut hızlı bir büyüme ve gelişme içerisindedir, bu yüzden çocukların doğru beslenme alışkanlıkları edinmeleri büyük önem taşır. Çocuklarda beslenme eğitimi ne kadar erken başlarsa çocuğun gelişimi de o kadar güçlü olur. Sağlıksız beslenen çocukların bağışıklık sistemleri zayıf olur, sıklıkla hastalanırlar ve bu durum okul başarısına da yansır. İlkokul çağı çocuklarının doğru beslenmesi ailenin ve okul yönetiminin bu konudaki tutumuyla doğrudan ilişkilidir. Ev ortamında dengesiz beslenen, okul ortamında da kontrolsüz bir şekilde yiyip içen çocuklar gerektiği gibi büyüyüp gelişemedikleri gibi bu durum hayatın ilerleyen yıllarında da kilo problemi ve çeşitli sağlık sorunları yaşamalarına, ayrıca hastalıklardan kurtulma sürecinin daha uzun ve zorlu olmasına sebep olur.


İlkokul çağı çocukları mutlaka sabah kahvaltısı yapmalı ve öğün atlamamalıdırlar. İnsanın gün boyunca en uzun süre aç kaldığı saatler gece uykusu saatleridir ve bu süre içinde biten enerjinin tekrar geri alınması gerekir. Araştırmalar kahvaltı yapan çocukların kavrama ve problem çözme yetenekleri ve ders başarısı açısından kahvaltı yapmayan çocuklara göre daha iyi durumda olduğunu göstermektedir. Bu yaşlarda kemik sağlığı açısından çok önemli olan kalsiyum içeren gıda maddeleri mutlaka yeterli miktarda tüketilmelidir. Çocukların gün içinde mutlaka sebze ve meyve yemesi sağlanmalı, su ve sağlıklı içecekler tüketmelerine dikkat edilmelidir. Aileler okuldaki yemek listesini incelemeli, kantinde neler satıldığı hakkında bilgi edinmelidirler. Buna göre evde çocuğa gereken beslenme takviyesi yapılabilir.


Çoğu okul kantininde bol miktarda şeker, tuz ve yağla beraber tatlandırıcı, kıvam arttırıcı, raf ömrünü uzatıcı, renk verici kimyasal maddeler içeren hazır gıda maddeleri satılır. Çocukları, özellikle ebeveynlerinin kontrolünde olmadıkları okul saatleri boyunca bu tip gıdalardan tamamen uzak tutmak kolay değildir. Fakat siz çocuğunuz ilkokula başlamadan önce bu konuda doğru davrandıysanız ve iyi örnek olduysanız bu tutumunuz onu en azından haddinden fazla sağlıksız abur cubur tüketmesinin önüne geçecektir. Kantinlerin okul yönetimi, aileler ve diyetisyenler tarafından denetlenmesi çok önemlidir. Bir çocuk ailesinin en değerli varlığı ve ülkenin geleceğidir. Sağlıklı nesiller yetiştirmek istiyorsak beslenme konusunda bilinçli davranmalıyız.


Çocukların gerektiği şekilde büyüyebilmeleri, sağlıklı olmaları ve hastalıklarla savaşma gücüne sahip olmaları için bütün besin gruplarından gereken miktarda almaları gerekir. Düzenli olarak 3 öğün yemek yemek ve ara öğünlerde sağlıklı atıştırmalıklar tüketmek büyüme çağındaki çocuklar için özellikle önemlidir. Ebeveynler çocuklarına sağlıklı beslenmenin faydalarından söz etmeli, çeşitli gıda maddelerinin yararlarını anlatmalı ve bu konularda doğru örnek olmalıdırlar. İlkokul çağı öncesindeki çocukların dengeli beslenme alışkanlıkları edinmesinden aileler ve çocuklara bakmakla yükümlü olan kişiler sorumludur. Okulda da, okul yönetiminin kantinde satılanlar ve çocuklar için hazırlanan yemekler konusunda dikkatli olması gerekir. Aileler de mutlaka bu konuda bilgi edinmelidirler.


Çoğu zaman, bir bebek dünyaya geldiğinde anne – babası bir uzmandan da destek alarak çocuklarının en iyi, en doğru şekilde beslenmesini sağlamaya çalışırlar. Bu güzel alışkanlık okul döneminde her zaman aynı şekilde devam etmez. Oysa çocukların büyüme ve gelişmesi bu çağlarda da hızlı bir şekilde devam etmektedir ve yanlış uygulamalar onların hayatının her dönemini olumsuz etkileyecektir. Bu çağlarda atılan sağlam temeller ise hayat boyu sağlık açısından olumlu sonuç verir. İlkokul çağı çocuklarının doğru beslenmesi onların görünümünden sağlığına, okul başarısından fiziksel ve moral gücüne kadar her şeyine pozitif olarak yansır.


Çocuğunuza siz evde değilken yemesi için sağlıklı menüler hazırlamalısınız. Beslenme çantasına farklı besin gruplarını içeren sağlıklı gıda maddeleri koymalısınız. Küçük yaşlarından itibaren onun için doğru bir rol model olur ve evde sağlam, dengeli, düzenli bir beslenme sistemi inşa ederseniz yanlış yiyeceklere yönelme ihtimali azalacaktır. Onun eline harçlığını verip kantinden ekmek arası döner vb. şeyler yemesini tavsiye ederseniz karnı doyar tabii ki, ancak iyi beslenmiş olmaz. Bu konuda gerektiği gibi davranamayacağınız zamanlar olabilir, ama zorunlu durumlar hariç kolaya kaçmamalısınız.

BLOG KATEGORİLERİ
Faydalı BilgilerÇocuk HastalıklarıGenelDekorasyonModa ve Çocuk GiyimiHizmet Noktalarımız