El, Ayak Ve Ağız Hastalığı Hakkında Bilmeniz Gerekenler

El, Ayak Ve Ağız Hastalığı Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Bir çocukluk çağı hastalığı olan el, ayak ve ağız hastalığı adını ayak tabanlarında ve avuç içlerinde oluşan ve kaşıntı yapan döküntülerden almıştır. Ayrıca ağız ülseri oluşumuna da yol açabilir. Çok yaygın bir hastalıktır, fakat ebeveynler çoğu zaman ancak karşı karşıya kaldıkları zaman haberdar olurlar. 10 yaşından küçük çocuklarda çok sık görülür.


El, Ayak Ve Ağız Hastalığı Hakkında Bilgiler


Belirtileri


Daha çok enterovirüs ailesine mensup virüslerin yol açtığı bu hastalık herkeste aynı şekilde görülmez. Belirtileri genellikle virüsün bulaşmasını takip eden ilk 3 gün içinde ortaya çıkar ve 10 güne kadar devam edebilir. Bununla birlikte, hastalığa yakalanan çocuklar ve yetişkinlerin bazılarında hiçbir semptom görülmeyebilir.


Erken belirtileri şunlar olabilir:


*Boğaz ağrısı


*Yüksek ateş


*İştah kaybı


*Kendini keyifsiz, hasta hissetmek


*Ağızda kırmızı renkli, minik lekeler


Daha sonra aşağıdaki belirtiler görülebilir:


*Ağız ülserleri: Genellikle boğazda, dilde ve diş etlerinin iç etrafında ağrılı yaralar görülür.


*Kaşıntılı olmayan kızarıklıklar: Düz veya kabarık olabilir, bazıları suçiçeği yaralarına benzeyebilir. Ellerin avuç kısmında ve ayak tabanlarında görülür. Nadir durumlarda cinsel organlarda da leke oluşabilir.


Tedavisi


Viral bir enfeksiyondan kaynaklandığı için, antibiyotiklerle tedavi edilemez. Döngüsü, genellikle 7 – 10 gün içinde tamamlanır.


Bununla birlikte, semptomları hafifletmek için yapılabilecek şeyler vardır. Bol miktarda su içmek ve dinlenmek iyi gelir. Ağız ülseri oluşmasına engel olmak için narenciyelerden, baharatlı ve asitli yiyecek ve içeceklerden uzak durulması tavsiye edilir. Ateşe ve boğaz ağrısına karşı ağrı kesici alınabilir.


El, Ayak Ve Ağız Hastalığı Bulaşıcı Mıdır?


Evet, çok bulaşıcı bir hastalıktır. Hapşırık, öksürük, burun salgıları ve dışkı yoluyla kolayca yayılabilir. Enfeksiyona yatkınlığın en yüksek olduğu dönem belirtilerin başlamasından önceki 3 gündür. Bu yatkınlık belirtileri izleyen 5 günde de devam eder.


Çocuğunuzun Bu Hastalığa Yakalanmasını Önleyebilir Misiniz?


Son derecede bulaşıcı olan bu hastalığa yakalanmaktan kaçınmanın en iyi yolu, enfekte olmuş biriyle temastan kaçınmaktır. Bunun yanında aile üyelerinin hepsi ellerini sıklıkla yıkamalı, beklenmedik durumlar için yanlarında daima ıslak mendil vb. bir ürün bulundurmalıdırlar. Bardak, havlu gibi eşyalar hastalığa yakalanmış biriyle paylaşılmamalıdır. El, ayak ve ağız hastalığına yakalanmış çocukların iyileştiklerinden emin oluncaya ve döküntüler ortadan kalkıncaya kadar kreşten veya okuldan uzak tutulması önerilir.


Hastalık Ne Kadar Sürer?


Uzun süren bir hastalık değildir. Vücudun bağışıklık sistemi virüsle savaşacağından ve belirtileri çoğu zaman 1 hafta – 10 gün içinde ortadan kalktığından dolayı, çoğunlukla bir tedavi uygulamak gerekmez.


Doktora Gitmeli Misiniz?


Çocuğunuzun durumu sizi endişelendiriyorsa bir doktora başvurmalısınız. Doktor, döküntülerin görünümüne bakarak el, ayak ve ağız hastalığı teşhisi koyabilir ve nadir olarak boğaz kültürü alıp laboratuara göndermeyi gerekli görebilir.


Çocuğunuzun susuz kalması durumunda (Normalde yaptığı kadar idrar yapmıyorsa), yükselen ateşini kontrol edemiyorsanız yine doktora gitmelisiniz. Ayrıca, bu hastalığa yakalanan gebe kadınlar da doktora başvurmalıdırlar.


Hastalığın Herhangi Bir Komplikasyonu Var mı?


Evet, bazı komplikasyonlar görülebilir. Bunlardan biri susuz kalmaktır. Bazı çocuklar, boğazdaki yaralardan dolayı yutma güçlüğü çekebilirler. Hastalık süresince bol miktarda sıvı tüketmeleri önemlidir. Sıvı alımını yükseltmek için buzlu atıştırmalıklar, dondurulmuş yoğurt, buz küpleri gibi alternatifleri de deneyebilirsiniz.


Bazı durumlarda, lekelerin çizilmesi veya sıyrılması yüzünden enfeksiyon oluşabilir. Bu durumda doktorunuzu ziyaret etmelisiniz. Enfeksiyonu tedavi etmek için bir antibiyotik tavsiye edebilir.


El, ayak ve ağız hastalığı çok nadir olarak daha ciddi yan etkilere de yol açabilir. Bunlardan biri, bakteriyel menenjitten daha hafif bir hastalık olan viral menenjittir. Viral menenjit geçirenler normalde 2 hafta içerisinde, bir tedavi uygulamak gerekmeden iyileşirler.


Hastalığın çok seyrek olarak görülen olası bir yan etkisi de beyin dokusunun şişmesine ve iltihaplanmasına yol açarak yaşamı tehdit edebilen ensefalit hastalığıdır. Bununla beraber, birçok hasta hastane ortamında tam olarak iyileşir.

BLOG KATEGORİLERİ
Faydalı BilgilerÇocuk HastalıklarıGenelDekorasyonModa ve Çocuk GiyimiHizmet Noktalarımız