Ağlayan BebeK Nasıl Sakinleştirilir?

Ağlayan BebeK Nasıl Sakinleştirilir?

Bebeklerin ağlaması rahatsız edici olmasının yanı sıra anneleri de endişelendiren bir durumdur. Uzun ve yakınma hissi uyandıran ağlamalar annenin bir yeri mi acıyor, hasta mı gibi şeyler düşünmesine sebep olur. Böyle endişeler bazen yerindedir ama kimi zaman da ortada böyle bir durum yoktur. Yeni doğan bebeklerin gece ağlamaları ebeveynlerin yeni güne uykusuz ve sinirli bir halde başlamasına sebep olur. Ağlayan bebeği sakinleştirmek için önce belli ağlama sebeplerini gözden geçirmek gerekir. Bebeğin aç olma ihtimali varsa karnı doyurulmalıdır, altına bakılmalı, gazı çıkarılmalı, vücut ısısı kontrol edilmeli, kıyafetlerinin üşümesine veya terlemesine yol açıp açmadığına bakılmalıdır. Böylece rutin sebepler elendikten sonra bebek hala ağlamaya devam ediyorsa aşağıdaki yöntemleri denemenizi tavsiye ederiz:


* Bebeğin eline tutabileceği, ona zarar vermeyecek olan herhangi bir nesne verin. Bu nesnenin size hoş veya işlevsel görünmesi gerekmez. Unutmayın ki onun dünyaya geldiği henüz çok az zaman oldu, ona her şey ilginç.


* Görebileceği şekilde anlamsız, komik hareketler yapın.


* Bebeği hareket ettirin. Bunun için onunla dans edebilir veya kucağınızda sallayabilirsiniz.


* Mümkünse kucağınıza alıp bahçe, park gibi ağaçlı – çiçekli bir ortama çıkarın.


* Şarkılar söyleyin, tempolu müzik hoşuna gidebilir.


* Arabanız var mı? Arabayla gezmeye çıkın. Veya hava uygunsa bebeği kendi arabasına koyup dışarıda dolaştırın.


* Saçlarını okşayın, ayaklarına masaj yapın.


* Değişik sesler çıkarın, örneğin hayvan seslerini taklit edin.


* Ağzına emzik verin.


* Bebeğin eline birbirine surunca ses çıkaracak nesneler verin. Bebek bunu yapamayacaksa siz yapın. Örneğin 2 kaşığın birbirine vurulmasından çıkan sesleri rahatsız edici bulabilirsiniz ama bebeğini bunu ilginç ve eğlenceli bulacaktır.


* Herhangi bir yeri, mesela bir çekmecedeki çorapları dağıtmasına izin verin.


* İlgisini çekecek bir oyun icat etmek için aklınızı çalıştırın.


ABD’nin Ünlü Çocuk Doktoru Harvey Karp’ın Tavsiyeleri


Bebeklerin uyku dışında hep ilgi görmek, sevilip okşanmak istediklerini unutmayın. Ağlamaları her zaman gazdan kaynaklanmaz. Sessizliği sevdiklerini düşünmeyin, bu doğru değil. Ana rahminde bulundukları sürece sürekli bir gürültü duyarak yaşamışlardır ve dünyaya geldikten sonra da, uyanık oldukları zamanlarda, sessizliği tercih etmezler. Bebeğiniz aklınıza gelen ve onun ihtiyacı olduğunu düşündüğünüz her şeyi yapsanız da, gazı olmasa da ağlayabilir. Çok ağlamak bebeği yorar. Ağlayan bebeği sakinleştirmek için şunları deneyebilirsiniz:


* Ona anne karnındaki hareketli ortamı ve gürültüyü hatırlatacak şeyler yapın.


- Başını elinizin altında çok sarsmadan, hafif hareketlerle sallayın.


- Kulağına eğilerek yüksek sesle şöyle deyin: “Şşşşşt!”


* Bebeği kundaklayın. Ama o bildiğiniz sımsıkı kundaklama şeklinde değil. Yeterli büyüklükte yumuşak dokulu bir bezle kollarını vücudunun 2 yanında sabitleyip ayaklarını gevşekçe saran bir kundak yapın ve 5 aya kadar bu şekilde uyutun. Ayrıca uyuduğu ortamda beyaz gürültü (white noise) olarak anılan sesler olmasını sağlayın. (Elektrik süpürgesi veya saç kurutma makinesi sesi, internette bulabileceğiniz akan su, rüzgar veya tren sesleri gibi.


* Emme eylemi bebekleri sakinleştirir, bu yüzden emzik kullanın.

BLOG KATEGORİLERİ
Faydalı BilgilerÇocuk HastalıklarıGenelDekorasyonModa ve Çocuk GiyimiHizmet Noktalarımız