Çocuklarda Kişilik Gelişimi İçin 10 Etkili Tavsiye

Çocuklarda Kişilik Gelişimi İçin 10 Etkili Tavsiye

Çocuğunuzu kendinden emin, güçlü bir birey olarak yetiştirmeye çalışırken zorlanabilirsiniz. Çocuklarda kişilik gelişimi söz konusu olduğunda, ebeveynler olarak yapmamız gereken temel şeylerden biri çocuğumuz için etrafındaki dünyayı öğrenmesine ve anlamasına yardım edecek pozitif bir ortam oluşturmaktır.


Her çocuk farklıdır ve çocuğunuzun yapısıyla, davranışlarıyla başa çıkmak için en iyi yaklaşımın hangisi olduğunu anlamak için çaba göstermeniz gerekir. Onun kendinden emin ve sevgi dolu bir kişiliği olmasına yardım edecek olan şey, sizin sevginiz ve inancınızdır.


Bir çocuğun fiziksel ve zihinsel gelişiminin çok önemli bir kısmının erken yaşlarda gerçekleştiği kabul edilir. Bu yüzden, aşağıdaki ipuçlarını uygulamaya çocuğunuz küçük yaşlardayken başlamalısınız. Bu öneriler, çocuğunuzun kişiliğinin şekillenmesine ve hayata güvenli ve olumlu bir birey olarak atılmasına yardımcı olacaktır.


1.Önceliğiniz Ebeveynlik Yapmak Olsun


İş ve ev hayatını dengelemekte zorlanıyor veya gün içinde çocuğunuzdan çok evin düzenine odaklanıyor olabilirsiniz. Fakat yapmanız gereken şey, hayatınızı çocuğunuzla daha fazla zaman geçirmenizi sağlayacak şekilde düzenlemektir. Hayatının ilk yıllarında ona yönelik davranışlarınız ve ayırdığınız zaman kişiliğinin gelişmesinde önemli bir rol oynar.


2.Nasıl Bir Ebeveyn Olduğunuzun Farkında Olun


Ebeveynlik becerilerinizi objektif bir şekilde sorgulayın. Belli bir durumda, bir sorun çıktığında nasıl davrandığınıza dikkat edin. Çocuğunuzun davranışlarını etiketlemediğinizden emin olun. Ondan beklentilerinizin makul olup olmadığını düşünün.


3.Çocuğunuzu Etiketlemekten Kesinlikle Kaçının


Çocuğunuzu etiketlemek,  onu iyi özellikleri olan biriyle karşılaştırıyor olsanız bile, yapabileceğiniz en kötü şeylerden biridir. Ona kendi kişiliğini ifade etmesi için izin vermelisiniz. Belirli bir şekilde davranması için sınırlamamalısınız. Kendine has özellikleri olan bir birey olduğunu, kimsenin kopyası veya gölgesi olmadığını kabul etmelisiniz.


Çocuğunuzun hoşunuza gitmeyen huyları olabilir ve bunlardan hoşlanmamakta haklı olabilirsiniz. Bu konuda çözüm aramanız da gerekir. Fakat şunu unutmayın: Kendisine sürekli olarak tembel olduğunu söylerseniz, bu özellik üstüne daha çok yapışır. Kendini öyle kabul eder ve durumu değiştirmek için istekli olmaz.


4.Onun Eksiklerini Kabul Edin Ve Beklentilerinizi Gerçekçi Tutun


Kimse mükemmel değildir. Her bireyin belirli eksiklikleri vardır. Çocuğunuzun da elbette. Onu, en iyi olduğu konuda başarılı olması için teşvik edin. İyi olmadığı bir konudan sürekli yakınarak keyfini kaçırmayın.


Çocuğunuzdan herhangi bir konuda yapabileceğinden çok fazlasını isterseniz hem onun hırpalanmasına ve kendine güveninin azalmasına sebep olursunuz, hem de siz düş kırıklığına uğrarsınız.


5.Etkinliklerine Ve İlgi Alanlarına Çok Dikkat Edin


Farklı medya araçları çocukların davranışlarını ciddi derecede etkileyebilir. İnternetin yaptığımız her şeye hakim olduğu bu zamanlarda bu kolay olmayabilir, fakat onun ilgilendiği konuları, neler izlediğini, neler yaptığını çok iyi takip etmeniz gerekiyor.


6.İyi Bir Örnek Teşkil Edin


Çocuklar, özellikle yaşamlarının ilk yıllarında, anne ve babalarını taklit etmeleri çok muhtemeldir. Bu yüzden, her zaman en iyi davranışlarınızı sergilemeye ve söylediklerinizle, koyduğunuz kurallarla çelişen davranışlarda bulunmamaya dikkat edin. Çocuklarda kişilik gelişimi söz konusu olduğunda, ebeveynlerin iyi birer rol model olması çok önemli bir noktadır.


7.Uyulması Gereken Kuralları Belirleyin


Bir kurallar listesi hazırlayın ve bu kuralları tutarlı bir şekilde uygulayın. Çocuklar, her ne kadar her gün biraz daha bağımsız olmayı, diledikleri gibi davranmayı isteseler de, mantıklı ve tutarlı kuralların verdiği güvenlik duygusuna ihtiyaç duyarlar.


Çocuğunuzla sağlıklı bir iletişim kurduğunuzdan da emin olmalısınız. Bu, ebeveyn – çocuk bağını güçlendiren çok önemli bir etkendir.


8.Sevgiyle Ve Ölçülü Bir Şekilde Cezalandırın


Çocuğunuzu hakaret ederek, küfür ederek, şiddet göstererek cezalandırmaktan kaçının. Belirli etkinlikleri ve davranışları neden onaylamadığınızı açıklayın. Bu konuda dikkatli olmamasının sizi üzeceğini ve hayal kırıklığına uğratacağını söyleyin. Doğru ile yanlış arasındaki farkın altını çizin. Ödeyeceği bedelin, alacağı cezanın yaptığı hata ile orantılı olmasına dikkat edin.


9.Ebeveynliğin Altın Kurallarından Biri Çocuğu Dinlemektir


İyi bir ebeveyn olmak istiyorsanız çocuğunuzu dikkatle, başka bir şeyle ilgilenmeden dinleyin. O anda bunun için müsait değilseniz sebebini açıklayın ve az sonra mutlaka dinleyeceğinize söz verin. Onun endişelerine kulak verin ve dikkate alın. Bu, sizin için önemli biri olduğunu hissetmesini sağlar, güvenini ve gücünü arttırır.


10.Ona Yardım Edin, Yol Gösterin


Çocuğunuzun, büyüme yolunda bir sürü şeyle uğraşması gerekiyor. Uğraştığı herhangi bir şeyi zorlanmadan başarmasına yardım etmenin en iyi yolu, size en zaman ihtiyacı olursa yanında olmanızdır. Ebeveynleri olarak, onun nihai destek sistemi olmalısınız. Hayattaki çıkış ve inişlerinde rehberlik etmelisiniz.

BLOG KATEGORİLERİ
Faydalı BilgilerÇocuk HastalıklarıGenelDekorasyonModa ve Çocuk GiyimiHizmet Noktalarımız