Çocuğum Banyo Yapmayı Sevmiyor, Ne Yapmalıyım?

Çocuğum Banyo Yapmayı Sevmiyor, Ne Yapmalıyım?

Bebekler ve küçük çocuklar genellikle banyo yapmayı severler. Fakat çok sayıda olmasa da bu konuda inatlaşan, sorun çıkaranları da vardır. “Çocuğum banyo yapmayı sevmiyor” diyen annelerdenseniz aşağıdaki çözüm yollarını gözden geçirmenizi tavsiye ederiz. Muhtemelen konuyu araştırmış, arkadaşlarınıza danışmış, çeşitli çözüm yolları denemişsinizdir ama aklınıza gelmemiş şeyler de olabilir.


*Banyoda çocuğu kısıtlamayın. Rahat giyinin, zarar görmesini istemediğiniz eşyaları ortadan kaldırın ve onu istediği gibi hareket etmeye, rahatça su sıçratmaya bırakın.


*Seramiklere rahatça silinebilir boya kalemleriyle resimler çizmesine izin verin.


*Çocuklara banyo yapmayı sevdirmek için yapılabilecek şeylerden biri de leğenin veya küvetin içini renkli kovalarla, oyuncaklarla eğlenceli hale getirmektir. Bunun için evdeki bazı eşyaları da kullanabilirsiniz. Yaratıcı olun; küçük bir çocuğu eğlendirmek için bir sürü oyuncak temin etmek zorunda değilsiniz, evdeki pek çok nesneyi oyuncak olarak değerlendirebilirsiniz.


*Çocuğu banyo girer girmez yıkanmaya zorlamayın, önce biraz suyla oynamaya bırakın.


*Ne yapacağınızı söyleyin. “Şimdi bacaklarını sabunlayacağım, şimdi başından aşağıya su dökeceğim.” gibi. Ayrıca, yaptığınız şeyden rahatsız olursa bunu bırakacağınızı söyleyin.


*Suyun ısısını çocuğu üşütmeyecek ve yakmayacak şekilde ayarlayın, arada bir kontrol etmeyi de unutmayın.


*Kova ve maşrapa kullanmayı deneyin, en azından ilk banyolarda. Duştan gelen tazyikli su bazı çocukları rahatsız edebilir.


*Mayonuzu giyip banyoya girin ve çocuğunuzla birbirinizi yıkayın. Sizi yıkamak, sabunlamak, üstünüze su dökmek onu eğlendirecektir, bu arada siz de onu yıkayabilirsiniz.


*Banyodan sonra beraberce eğlenceli bir şeyler yapmayı veya ona bir ödül vermeyi vaat edin.


*Sabırlı davranın. Çocuğa banyo yapmayı sevdirmek isteyen biri anlayışlı ve sabırlı olmak zorundadır. Çocuk huysuzluk, hırçınlık yapabilir, ağlayabilir, inatlaşabilir, çırpınabilir; bunlara hazırlıklı olun. Ne kadar sakin olursanız işiniz de o kadar kolaylaşır. Çocuğa banyo yaptırmayı dar zamanlara bırakmayın, bolca vaktiniz olsun.


*Çocuğa banyodan sonra nasıl pırıl pırıl ve güzel görüneceğini anlatın, heveslendirmeye çalışın. Saçını mı yıkadınız, saçlarını koklayıp ne kadar güzel koktuğunu söyleyin.


*Banyo sırasında şarkılar söyleyin, eğlenceli hikayeler anlatın.


*Köpük yapmasını sağlayacak 1 – 2 aparat hazırlayın. Köpüklerle oynamak çocukların hoşuna gider.


*Çocukların zevki ve kullanımı için tasarlanmış renkli, eğlenceli bir görünümü olan banyo lifleri ve şampuanlar kullanın.


*Çocuğun yapabileceği bazı şeyleri yapmasına, kendi kendini temizlemesine izin verin. Bunları beceriksizce ve yetersiz bir şekilde yapmasına aldırmayın, zamanla daha iyi hale gelecektir.


*Yıkanma işi bittikten sonra da biraz oynamasına müsaade edin.

BLOG KATEGORİLERİ
Faydalı BilgilerÇocuk HastalıklarıGenelDekorasyonModa ve Çocuk GiyimiHizmet Noktalarımız