1 Aylık Bebek Gelişimi

Bebeğin hayatının ilk haftasında yaşadığı şeyler belirlidir: karnını doyurur, gaz çıkarır, ağlar, çişini yapar, uyur. Ağlamak ihtiyaçlarını, şikayetlerini bildirmek için yapabileceği tek şeydir ve anne bu ağlamaların şifresini çözmeye çalışmalıdır. Böylece bebeğinin hangi ağlayışının neyle ilgili olduğunu anlamaya ve farklı ağlamaları ayırt edebilmeye başlar.


Bebek 2 haftalık olduğunda uyuyarak geçirdiği zaman biraz azalır ve çevredeki nesneleri odaklanma yeteneği artar. Kasları üzerindeki kontrolü de artar, hareketleri artık daha zariftir. 2 haftalık bebek çok fazla ağlar, bu ağlamaları azaltmak için farklı stratejiler geliştirilebilir.


Bebeğiniz 3 haftalık olduğunda artık onun her durum, sorun ve istek için farklı bir ağlama tarzı olduğunu ve amacının sizi deli etmek değil ne istediğini anlatmaya çalışmak olduğunu anlamış olmalısınız.


4 haftalık bebek kendi dünyasında neler olduğunu, neler hissettiğini mırıldanarak, cıvıldayarak, bazen de homurdanarak göstermeye başlar. Sizinle konuşması henüz mümkün değildir ama duygularını bu şekilde gösterebilir. El ve ayak parmaklarını keşfetmeye başlar.


Bebek doğumdan sonraki ilk 1 ayda pek rahat hareket edemez. Yüz üstü yatırılmaması ve üstüne örtülen örtünün göğüs hizasını geçmemesi tavsiye edilir. 25 santimden uzak olan kişileri ve nesneleri silik, bulanık bir şekilde görür. En iyi görebildiği objeler siyah veya beyaz olanlardır. Anne sütü gelişimi açısından en önemli şeydir ve her acıktığında anne sütüyle beslenmelidir. Böylece hem hastalıklardan korunmuş olur, hem de bu dönemde farklı besinler almaktan kaynaklanabilecek alerji, sindirim vb. sorunları daha az yaşar.


İlk ayın ortalarına doğru bebeğin beslenme programı genellikle bir düzene girmiş olur. Uzmanlar bu dönemde bebeğin günün veya gecenin hangi saatinde beslenme ihtiyacı duyarsa o zaman doyurulması gerektiğini düşünmektedirler. Şanslı iseniz bebeğiniz ilk ayın sonuna doğru geceleri 6 saat kesiksiz uyumaya başlar. Fakat bu nadir görülen bir durumdur, çoğu bebek gece gündüz fark etmeksizin 2 – 3 saatte bir beslenmeyi ister. Bu sıklık zamanla azalacaktır.


Yeni doğan bebek ilk 1 ayda anneyi tanımaz ve seslere de tepki vermez. Bununla beraber onunla konuşmak, yüz yüze durmak, şarkılar söylemek, bolca temas etmek gerekir. Böylece ilerleyen zamanlarda daha çabuk tepki verecektir. Ayrıca sık sık sevgiyle kucaklanan, kendisine tatlı sözler söylenen bir bebek kendini daha mutlu ve güvenli hisseder. Elleri genelde yumruk yapılmıştır; elleri, kolları ve bacaklarıyla yaptığı hareketler refleks tarzındadır.


Bebeği memeyle veya biberonla beslerken 5 dakikada bir gazını çıkarmak gerekir. Anne gaz çıkarma yöntemlerini öğrenmeli ve hangisinin bebeği için en iyisi olduğunu keşfetmelidir. Bu dönemde bebeğin bezini sıklıkla değiştirmek gerekecektir. Fakat gece beslenmeleri sırasında, çok gerekli görünmüyorsa bez değişimi önerilmez. Bu bebeğin uykusunu böler ve tekrar dalmasını geciktirebilir.

BLOG KATEGORİLERİ
Faydalı BilgilerÇocuk HastalıklarıGenelDekorasyonModa ve Çocuk GiyimiHizmet Noktalarımız