Çocuk Bakımı

Çocuk insana soyunu devam ettirmesi için kadın ve erkeğin birleşmesinden sonra kadının hamile kalması ile 9 ay 10 günlük hamilelik dönemi sonunda meydana gelen canlıya denir. Çocuğun sorumluluğu doğurmakla bitmez. Çocuk doğduktan sonra kendi ihtiyaçlarını karşılayabileceği yaşa kadar olan sürede anneye ve babaya kısacası bakıma muhtaçtır. Çocuk bakımı sabır, özveri ve masraf isteyen bir iştir. Çocuk doğduğu gün büyümeye başlar ve kendisinin büyümesi ile sorunları da çocukla birlikte büyümeye başlar. Çocuk bakımı çeşitli şekillerde olur. Büyüyen çocuğun beslenme, sağlık, eğitim, psikolojik ve benzeri şekilde birçok gereksinimle bakımı sağlanır. Çocuk bakımında dikkat edilmesi gereken en önemli şeylerden birisi de aile sevgisidir. Ailenin bizzat kendisi çocuğu büyütmesi yaşı ilerleyen çocuğu sorumluluk sahibi yapar, aile ve topluma uyumluluk göstermesini sağlar. Her yaşta besin çocuğun en fazla gereksinim duyduğu şeydir. Besinle birlikte çocukta ihtiyaç olan şeyler giyim, temizlik ve ilgi de çocuğun sağlıklı büyümesinde en büyük etkenlerdendir. Yeni doğan çocukların en büyük besin kaynağı anne sütüdür. Anne sütü haricinde doktor tavsiyesi ile çeşitli mamalar da kullanılarak çocuğun besin ihtiyacı karşılanabilir.


Her türlü tehlikeye açık olan çocuğun sürekli ebeveyninler tarafından gözlenmesi ve çevreye adapte olması sağlanmalıdır. Çocuklar büyüyene kadar çeşitli hastalıktan, sorunlardan geçebilir. Çocuk bakımından anlayan bir aile veya sorumlu bir aile çocuğunun sorunlarını doktora giderek çözer ancak her durumda da doktordan medet beklememek lazımdır. Mesela gazı olan bir çocuğun sırtının sıvazlanarak gazının alınacağını çoğu anne baba bilir. Çalışan anne babaların çocuğa bakmak için bakıcı tutmaları ise çocuğun psikolojik olarak aileden uzak kalmasını sağlar ve sorumluluk almasına engel olur. Çocuğun yetişme ve büyüme yeri ailesinin yanıdır. Çocuk büyüse dahi annesi ve babası sağ olduğu sürece sürekli anne ve babadan yardım bekler. Anne baba ömürlerinin çoğu kısmını doğurdukları çocuğun bakımına harcar.


Çocuk bakıma muhtaç olarak yaratılır ve bu bakımı da ailesi gönüllü olarak üstlenir. Aile kavramının yavaş yavaş kaybolduğu bu zamanda sorumluluk almak istemeyen anne ve babalar yüzünden fiziksel gelişimini tamamlayan ancak ruh gelişimi tamamlanmayan çocukların nelere sebep oldukları çevremizde gözlenmektedir. Bu tür durumlarda genellikle aileler ileride daha büyük sorunlar oluşmaması adına da çocuk bakıcısına ihtiyaç duymaktadırlar. Yani hem kendilerini hem de çocuklarını düşünen ailelelerin tercihi olan çocuk bakıcısı çoğu zaman çocuğun ilk çocukluk son dönemine kadar eşlik etmektedir. Havighurts’a göre göre ilk yaşlar çok çok önemlidir. Çünkü çocuğun aşamalı olarak tamamlaması gereken gelişim ödevlerinin pek çoğu bu dönemde yer almaktadır. Piaget’e göre de kritik dönemlerin yoğun olarak bulunduğu bu dönem genellikle hayatları boyunca kullanacakları bilişsel gelişimlerin tamamlandığı kısımdır. Siz de ünlü bilim adamlarına göre çok önemli bir çağ olan 0-7 yaş arasında çocuğunuza çocuk bakıcısı edinin ve hayatı boyunca sağlıklı bir şekilde yaşamasına yardımcı olun.

BLOG KATEGORİLERİ
Faydalı BilgilerÇocuk HastalıklarıGenelDekorasyonModa ve Çocuk GiyimiHizmet Noktalarımız