Bebeklerde Banyonun Önemi

Bebeklerde Banyonun Önemi

Günümüzde baby shower adı verilen partilere bile konu olan bebek banyosu bebeğinizin temizliği ve beden sağlığını yanı sıra zihinsel ve duyusal gelişimi için de son derece önemlidir. Bebek bakımı uzmanları bebeklerin en azından ilk birkaç ayda sıklıkla yıkanmasını önerirken yaz aylarında her hafta en az 2-3 kere, kışın ise haftada bir bebeğe banyo yaptırmak da uygun görülüyor. Önemli olan nokta soğuk havalarda bebeği yıkamaktan kaçınmaktansa banyoyu mümkün olduğunca sıcak tutup bebeğinizi sudan çıkar çıkmaz kurulayarak soğuk algınlığının önüne geçmeniz. Bebeğin uzun süre banyo yapmaması ya da düzenli bir yıkanma rutininin olmayışı hem sağlığı, hem bedeni, hem de zihinsel gelişimi üzerinde olumsuz etkilere neden olabiliyor.


Suyun rahatlatıcı etkisini hepimiz biliriz. Özellikle yaz mevsiminde soğuk, kışın ise sıcak duş almak bizi kendimize getirir. Bunun yanında canımız sıkkın olduğunda alacağımız bir duştan sonra hem vücudumuzdan ve beynimizden ağırlıkları atmış, hem de su sesinin sakinleştirici etkisinden faydalanmış oluruz. Bebeğe banyo yaptırmak da onun aynı biçimde rahatlayıp mutlu olmasına neden olur. Ayrıca banyo sırasında anne ya da babayla kurulan tensel temas bebek banyosu denilince aklımıza pek de gelmeyen, ancak ebeveynler ve bebek arasında sevgi bağının sağlamlaşması açısından çok önemli olan bir unsurdur. Eğer banyo sırasında uzmanların önerdiği hareketlerle bebeğe masaj da yapılırsa banyonun rahatlatıcı etkisi ve bebekle onu yıkayan kişi arasındaki olumlu iletişim maksimuma çıkmış olur.


Banyo sırasında bebekle konuşmak ilerleyen aylarda sağlıklı bir dil gelişimi sürecinin yaşanması için son derece önemlidir. Bebek yıkamak sizin için ne derece eğlenceli bir iş olursa bebeğiniz de baş başa geçirdiğiniz bu zevkli zamandan o derece faydalanacaktır. Hem bu yönden, hem de güvenlik açısından bebeğin banyoda bir saniyeliğine dahi yalnız bırakılmaması çok kritiktir. Banyo sırasında bebeğin ihtiyacı olabilecek her şey, havlular, banyodan sonra giyeceği kıyafetler ve benzeri gereçler banyodan çıkılmadan erişilebilecek bir yerde hazır bulunmalı, bebek banyosu acil olabilecek bir telefonla bile bölünmemelidir. Eğer çok önemli bir haber bekliyorsanız ve telefonunuz banyo dışındaysa ya da kapıya mutlaka bakmanız gerekiyorsa bebeğinizi banyodan hemen çıkarıp havluya sarmalı ve yanınızda götürmelisiniz. Unutmayın ki suyun sıcaklığını ve yüksekliğini en iyi biçimde ayarlamış olsanız bile siz orada değilken meydana gelebilecek aksilikleri tam anlamıyla hesap edemezsiniz.


Pek çok ebeveyn akıllarını bebek nasıl yıkanmalı sorusuyla gereğinden fazla meşgul ederler. Oysa su ideal sıcaklıkta olduğu ve bebeğiniz oturur pozisyondayken bel seviyesini geçmediği takdirde gerisi sizin eğlencenize kalmıştır. Bebek banyosu konusunda banyonun kendisinden çok dikkat edilmesi gereken şey kurulanma sürecidir. Hava istediği kadar sıcak ya da banyonun içi istediği kadar korunaklı olsun, bebek banyodan çıkar çıkmaz iyice kurulanmalıdır. Kurulama işleminin ardından bebeğinizi ikinci bir havluyla güzelce sarıp 8-10 dakika kadar yanında kalmanız ya da onu kucağınıza almanız üşümesine engel olacaktır. Ardından bebeğinize hazırladığınız temiz kıyafetleri giydirebilirsiniz. 

BLOG KATEGORİLERİ
Faydalı BilgilerÇocuk HastalıklarıGenelDekorasyonModa ve Çocuk GiyimiHizmet Noktalarımız