5 Yaş Çocuklarının 35 Gelişim Özelliği

5 Yaş Çocuklarının 35 Gelişim Özelliği

Çocukluk çağları içinde 5 yaş dönemi altın yaş olarak nitelendirilir. Bu yaşa gelmiş olan çocuğunuzun belirgin bir şekilde büyümüş olduğunu fark edersiniz; o artık daha sosyal, daha dengeli ve sorumluluk almaya eğilimli bir küçük insandır. Kendine güveni artmıştır ve insanlarla daha iyi ilişkiler kurmaya başlar. Önceki yıllara göre daha kontrollü hareket eder, yapacağı bazı şeyleri önceden planlamaya başlar. 5 yaş çocuğunun gelişim özellikleri hakkındaki listemizden bu konu hakkında fikir alabilirsiniz. Fakat değerlendirme yaparken belli bir yaştaki bütün çocukların aynı özellikleri göstermeyeceğini aklınızda tutmalısınız.


1. Beş yaşındaki bir çocuk tuvalet ihtiyacını söyler ve kendi başına halledebilir. Fakat geceleri altına kaçırması söz konusu olabilir.


2. Dişlerini kendisi fırçalayabilir. Bu konuda ona iyi örnek olmalı, diş bakımı ve temizliğinin önemini anlatmalısınız. Gereğinden fazla diş macunu kullanmamasına dikkat etmeyi de unutmayın.


3. Çalan müziğin ritmine uygun olarak dans edebilir.


4. Artık daha sabırlı ve isteklerini erteleyebilen bir bireydir. Kurallı oyunlara uyum sağlayabilir, sıranın kendisine gelmesini bekleyebilir. Karmaşık oyunlara yatkınlığı arttığı için grup oyunlarını bireysel oyunlara tercih eder. Oyunlarda liderlik yapabilir veya lideri takip edebilir.


5. Resim yapma becerisinin arttığını fark edersiniz. Çizdiği figürler artık daha nettir.


6. Sorduğu sorulara net ve tutarlı cevaplar verilmesini ister. Aldığı cevabı sorgular ve konuyla ilgili yeni sorular türetir.


7. Ona bunu nasıl yapacağını gösterirseniz kağıda çizilmiş şekilleri kesebilir. Bir kağıt parçasını dörde katlayabilir, ipe boncuklar dizebilir. Kalemi ve 3 tekerlekli bisikleti daha iyi kullanmaya başlar. Parmak uçlarını kullanarak yumuşak materyallere çeşitli şekiller verebilir.


8. Gün içinde yaptığı etkinlikleri atlamadan anlatabilir. Olayları oluş sırasına göre ifade eder.


9. Doğru ve yanlış kavramları onun için artık daha nettir. Bir şeyi yanlış yaptığı zaman suçluluk hisseder ve utanır.


10. Beş yaşındaki çocuğunuzdan bazı ev işlerine yardımcı olmasını isteyebilirsiniz. Bu, çocukta sorumluluk duygusu oluşturmak açısından faydalıdır. Ayrıca işe yaradığını düşünür, kendine güveni artar, becerileri gelişir. İstediğiniz şeyi mükemmel bir şekilde yapamasa da çaba gösterdiği için ona iltifat edin ve uygun bir zamanda daha iyisini nasıl yapabileceğini gösterin.


11. Legoları ve küpleri kullanarak binalar yapabilir.


12. Hep konuşmak, çok konuşmak ister ve büyükler gibi uzun cümleler kurmaya gayret eder. Olayların sebepleri ve oluş şekilleriyle çok ilgilidir. Basit cevaplar onu tatmin etmez, detaylı açıklama ister. Konuşurken de ayrıntılar verir.


13. Dış denetime daha az ihtiyaç duyduğu fark edilir. Dışarıdan komut almadan da bazı kuralları uygulayabilir.


14. Artık birçok rengi tanımaktadır. En az 20’ye kadar sayabilir. Kendisinden belli bir sayıda eşya isterseniz bunları sayarak size verebilir.


15. Yaratıcılığı fark edilir derecede gelişmiştir. Herhangi bir ortamda kendi kendine oyunlar icat eder, kafasında hep birtakım tasarılar vardır ve bunları paylaşır.


16. Okumayı bilmemesi onu sinirlendirebilir. Kitaplardaki resimlere bakarak hikayeler kurar, kendi kendine okumalar yapar.


17. Sesinin tonunu daha iyi ayarlar, uyardığınız zaman daha sessiz konuşur.


18. Temiz ve düzenli olmanın ne demek olduğunun farkındadır. Fakat bu konuda yapması gerekenleri her zaman tam olarak aklında tutamaz, ona hatırlatmanız gerekir.


19. Bazı harfleri söylemekte zorlanabilir ama ne dediğini gayet net bir şekilde anlarsınız. Dilbilgisi kurallarına uygun bir şekilde konuşur. Henüz anlayamadığı bazı soyut kelimeler hakkında sıklıkla sorular sorar ve bazen bu kelimeleri gereksiz yere kullanır.


20. Şakalardan, şiirlerden, tekerlemelerden hoşlanır; şarkıları sever. Bilmece veya şiir ezberlemek hoşuna gider.


21. Eline keskin olmayan bir bıçak vererek tereyağı, krem peynir gibi şeyleri ekmeğine sürmesini isteyin. Bunu başaracaktır.


22. Muhtemel tehlikelere karşı daha bilinçli ve dikkatlidir. Riskli durumlardan ve kazalardan kaçınır, bir tehlike durumunda yetişkinlerden yardım ister.


23. Cinsiyetinin farkındadır. Adını ve soyadını, doğum tarihini ve kaç yaşında olduğunu bilir, sorulduğu zaman söyler.


24. Çevresindeki insanları ne şekilde etkileyebileceğinin farkındadır. Durumlara göre farklı tavırlar sergiler.


25. Sofrada nasıl davranması gerektiğini bilir. Çatal – bıçak kullanmayı ister ve bunu başarabilir. Bazı yemekleri servis tabağından kendi tabağına alabilir. Yemeğini kendisi yiyebilir.


26. Sebep – sonuç ilişkisi kurma yeteneği gelişmiştir. Belli bir olaydan sonra olacak şey hakkında tahmin yürütebilir.


27. Kendi başına giyinip soyunabilir. Ancak düğme, bağcık gibi detaylar için yardıma ihtiyaç duyar.


28. Harfleri ve bozuk paraları tanıyabilir.


29. Esnektir, değişikliklere uyum sağlamakta pek zorlanmaz. Yapacağı iş için bir amaç belirler ve amacına uygun hareket eder.


30. Her zaman konuşacak birine ihtiyacı vardır. Etrafında böyle biri yoksa kendi kendine konuşur, şarkı söyler, öyküler anlatır.


31. Benzer ve zıt olan şeyleri ayırt edebilmeye başlar.


32. Bir kağıda eksik bir insan resmi çizin. Muhtemelen eksikleri fark edip tamamlayabilecektir.


33. Kendi haklarının daha farkında, başkalarının haklarına karşı daha saygılıdır.


34. Kendinden küçüklere ve genel olarak canlılara karşı şefkatli, koruyucu ve ilgilidir.


35. Zıplayan veya kendisine doğru atılan bir topu tutabilir.

BLOG KATEGORİLERİ
Faydalı BilgilerÇocuk HastalıklarıGenelDekorasyonModa ve Çocuk GiyimiHizmet Noktalarımız