Çocukların Okul Başarısını Arttırmanın 8 Yolu

Çocukların Okul Başarısını Arttırmanın 8 Yolu

Ebeveynler olarak çocuklarımızın akademik başarısına yatırım yaparız, çünkü bunun gelecekleri için ne kadar önemli olduğunu biliriz. Onların okul hayatında başarılı olmalarını isteriz ama işler her zaman istediğimiz gibi gitmez. Çocuğu zorlamak da hemen hiçbir zaman işe yaramayan, hatta çoğu zaman ters tepen bir yöntemdir. Çocukların okul başarısını arttırmak için bunun yerine daha bilinçli ve sistemli davranmamız gerekir. Aşağıda size bu konuda yardımı olacak püf noktaları bulabilirsiniz.


1.Neyi Ne Zaman Yapabileceğini Kurallara Bağlayın


Çoğumuz çalışıyoruz ve işimizi yaptıktan sonra para kazanıyoruz, değil mi?  Öyleyse çocuklarımıza da belli bir amaca ulaşmak için belli şeyleri yapmaları gerektiğini söyleyebiliriz. Örneğin “Ödevini bitirdiğin zaman arkadaşınla dışarıya çıkabilirsin” veya “Çalışmayı bitirdiğinde bana izlemek istediğin filmden tekrar söz edebilirsin” gibi.


Bu kuralları açıklayın ve onlara bağlı kalın. Böylece çocuğunuza disiplinli olmayı ve kendisine haz verecek şeyleri yapabilmek için önce görevlerini yerine getirmesi gerektiğini öğretmiş olacaksınız.


2.Bir Çalışma Bölgesi Olmasını Sağlayın


Çocuğunuzun ödevlerini yapmak için ev halkından uzak sakin bir köşeye ihtiyacı olabilir. Başkalarının da bulunduğu bir odada rahatsız olmadan çalışabilmesi ve daha iyi bir performans göstermesi de mümkündür. Gerektiği zaman yardımcı olmak için yakınında olmanız da gerekebilir. Bu konuda ne yapmanız gerektiğini deneme – yanılma yoluyla tespit edin ve hangisinin işe yaradığını bulduktan sonra çocuğunuzun hep o yerde, o şekilde çalışmasını ayarlayın.


Onun yerine ödevlerini yapmayın. Ancak, ,ihtiyacı olduğu zaman yardımcı olun, gerekirse sorular sorun ve yaptığı ödevi gözden geçirin.


3.Aranızda Olumlu Bir İlişki Olmalı


Çocuğunuzla pozitif, saygılı ve açık bir ilişki sürdürün. Aynı takımda olduğunuzu hiçbir zaman unutmayın. Böylece ebeveynlerin yapması gereken en önemli şeyi başarabilirsiniz: Etkili olmayı.


Cezalandırmak, tehdit etmek ve nutuk çekmek ilişkinizi hiçbir yere götürmeyeceği gibi ona zarar da verir. Çocuğunuzla ilgili endişeleriniz, korkularınız ve hayal kırıklıklarınız olması normal ve anlaşılabilir bir şeydir. Ancak, ona bu duyguların etkisiyle tepki göstermeniz işleri daha da kötüye götürür.


İstediğiniz kadar iyi bir öğrenci olmayan çocuğunuzun bunu sizi perişan etmek için yapmadığını unutmayın. O bir çocuktur ve sizinle aynı noktada değildir. İşiniz onun sorumluluklarını gerektiği gibi üstlenmesine yardımcı olmaktır. Olumsuz tavırlarla haddini bildirmeye, ahlak dersi vermeye girişirseniz size tepki verip meydan okuyabilir.


4.Öğretmeniyle Tanışın


Çocukların okul başarısını arttırmak için öğretmenleriyle işbirliği yapmak gerekebilir. Çocuğunuzun yeterince çalıştığını düşünüyorsanız ama aldığı notla öyle demiyorsa kendisiyle ve öğretmenleriyle bir araya gelerek bir plan yapma yoluna gidin.


Bütün ev ödevlerini not aldığından emin olmak için, okuldan eve gelmeden önce her zaman öğretmeniyle görüşmesini sağlayın. Okula giderken de yaptığı ödevleri evde bırakmadığından emin olun.


Çocuğunuz zamanını verimli kullanmak, ödevlerini tamamlamak ve organize olmak konusunda daha başarılı biri haline geldiğinde geri çekilin ve onu işlerini kendi başına yapmaya bırakın. Sadece sürekli bir problem yaşadığı zaman müdahale edin.


5.Çocuğunuzun Kaygı Düzeyinin Farkında Olun


Çocuklarda okul başarısızlığı kaygı sorunları ile ilgili olabilir. Çocuğunuzun ruh halini ve davranışlarını ciddi derecede etkileyecek endişe ve korkuları olup olmadığını anlamaya çalışın. Sizin sorumsuzluk, tembellik veya motivasyon eksikliği olduğunu düşündüğünüz davranışlarının altında açıklayamadığı veya açıklamaktan utandığı kaygılar yatıyor olabilir.


Onun tembelliğinin veya başarısızlığının kaygı bozukluğu ile ilgili olabileceğini düşünerek duygularınızı kontrol edin. Ani ve öfkeli tepkiler vermekten kaçının. Sakin bir şekilde çocuğunuza yardımcı olmaya, daha iyi bir öğrenci olması için gereken ortamı ve şartları hazırlamaya çalışın.


6.Koyduğunuz Kuralları Tutarlı Bir Şekilde Uygulayın


Çocuğunuzla olumlu bir iletişim kurmayı ve ona yardımcı olmayı istersiniz tabii ki. Aynı zamanda sağlam bir duruş sergilemeniz ve oluşturduğunuz kuralları kararlı ve tutarlı bir şekilde uygulamanız da gerekir. Belirlediğiniz kurallara uymuyorsa, bunun sonuçlarını yaşamasını sağlayın. Bu düşük notlar alması anlamına gelse de, onu ödevlerini yapmamanın sonuçlarından korumaya çalışmayın.


Yaptırımlar uygulamanız aranızdaki ilişkinin gerginleşmesine yol açabilir. Bunu önlemek adına, her bir olumsuz etkileşim için 1’den fazla sayıda olumlu etkileşim yolu bulmaya çalışın. Üstüne gitmek, söylenmek ve durmadan kusur bulmak yerine, onu teşvik etmeye ve destek vermeye odaklanmaya gayret edin.


7.Çocuğunuzun Çalışması İçin Uygun Yapıyı Oluşturun


Çocuğunuz derslerine çalışmıyor ve notları düşüyorsa, o bunu istese de istemese de, duruma müdahale etmeye hakkınız vardır. Yine de, onun yapması gereken işleri üstlenme yoluna gitmeyin. Bunun yerine, kendisi için oluşturamadığı yapıyı kurması için yardımcı olun.


Bu yapıyı inşa etmek için çalışma sürelerini programlamak, bilgisayar başında zaman geçirmesini kısıtlamak veya ödevler bitene kadar bazı şeylerin yapılmasını kesin bir şekilde engellemek gibi şeyler yapılabilir.


Derslerine çalışmak için en az ne kadar zaman harcayacağını belirleyebilirsiniz. Bu süre boyunca başka herhangi bir şeyle meşgul olmasına izin vermemelisiniz. Ödevlerinin hepsini daha kısa sürede tamamlasa bile kalan zamanı okuyarak veya yaptıklarını gözden geçirerek geçirmesi gerektiği kuralını koyabilirsiniz.


Bazı çocuklar müzik dinleyerek çalışmayı tercih edebilirler ve bu her zaman sorun olmayabilir. Ancak, günümüzde müziğin daha çok telefon üzerinden dinlendiğini gözden kaçırmayın. Bu, sosyal medya platformlarının ve anlık mesajlaşma uygulamalarının her an çocuğun parmaklarının ucunda olacağı anlamına gelir. Çalışması gereken saatlerde çocuğunuzu bu uygulamalardan uzak tutamazsanız, yapması gerekenleri bitirinceye kadar telefondan müzik dinlemesini engelleyebilirsiniz.


Bunu bir cezalandırma yöntemi olarak düşünmeyin. Sonuçta, çocuğunuzun okulda başarılı olmasını istiyorsunuz. Bazen bunun için kesin kurallar koymak gerekebilir. Bu bir ceza değil, çocuğun iş ahlakının ve sorumluluk anlayışının gelişmesine ve derslerine odaklanmasına yardımcı olmanın bir yoludur.


8.Geleceğini Takıntı Haline Getirmeyin


Çocuğumuz ödevlerini yapmıyorsa, düşük notlar getiriyorsa onun geleceği hakkında olumsuz şeyler düşünmeye başlarız. Arkadaşlarıyla eğlenceli saatler geçirmek ve bilgisayar oyunları oynamak dışında bir şeyle ilgilenmiyorsa, onun başarılı bir insan olamayacağından korkarız.


Bunlar haklı endişeler gibi görünebilir ama öte yandan da, gelecek bilinemez aslında. Çocuğunuzun olumsuz yönlerine odaklanarak onların pekişmesine bile yol açabilirsiniz. Ve bu tutumunuz aranızda bitmeyen bir güç mücadelesi oluşmasına yol açabilir.


Bunun yerine onun olumlu özelliklerine odaklanın ve onları geliştirmesine yardım etmenin yollarını arayın. Elektroniğe ilgisi olabilir, iyi bir aşçı veya müzisyen olma potansiyeline sahiptir, bir spor dalında başarılı olacak gibi görünüyordur. Sadece akademik başarısına odaklanmak yerine, hayatta neler yapabileceğini gözlemleyin ve bu konuda da yardımcı olun.

BLOG KATEGORİLERİ
Faydalı BilgilerÇocuk HastalıklarıGenelDekorasyonModa ve Çocuk GiyimiHizmet Noktalarımız