Bebekleri gripten koruma yolları

Bebekleri gripten koruma yolları

Grip pek çok yetişkin için bile zaman zaman kabusa dönüşmektedir ki bebeklerde görüldüğü zaman daha da ciddi sonuçlar doğurabilir. Peki bebekleri gripten koruma yolları ya da gribi daha kolay atlatabilmeleri için dikkat edilecek şeyler hakkında neler biliyorsunuz? Bu yazımızda bu konulara değinmeye çalışacağız.


Aşı


Bebeklerin aşı olması grip önlemleri arasında ilk sırada gelir. Grip aşısı, Dünya Sağlık Örgütü tarafından güvenliği test edilmiş ve onaylanmış bir aşıdır. Grip aşısına karşı alerjik reaksiyon gösterdiği  saptanmış olan kişiler, yumurtaya alerjisi olanlar ve ateşli bir rahatsızlık geçirmekte olanlara grip aşısı yapılmaz.


Özellikle de bebeğiniz altı aydan daha küçük ise grip aşısı olamayacağından dolayı bebeğin etrafında virüs bulaştırma olasılığı olan herkes aşı olmalıdır. Böylelikle bebeğinizi taşıyıcı durumunda olan kişilerden korumuş olursunuz. Sürekli bebekle temas halinde olan anne mutlaka aşılı olmalıdır. Annesi grip aşısı olmuş bebekler bu noktada en güvende olan bebekler grubuna girmektedir.


Anne Sütü


Anne sütü hiç şüphesiz bebekler için en güvenli besin kaynağıdır. 6 aydan küçük olan bebekleri gripten korumak için anne sütüne devam etmek önemli bir faktördür.  Bebekler için gerekli olan tüm element, mineral ve vitamin gibi besin maddeleri anne sütünde fazlasıyla vardır. Bunların yanı sıra anne sütü aracılığıyla vücuduna giren antikorlar da bebeğinizi her türlü virüsten koruyacaktır. Herhangi bir nedenden dolayı bebeğine anne sütü veremeyen anneler ise, bebeklerine verdikleri gıdalara özen göstermeli, her zaman taze besinler tüketmesini sağlamalıdır.


Bebeğinizi Dış Dünyadan Koruyun


Bebeklerin bağışıklık sistemleri henüz tam anlamıyla gelişmediğinden dolayı dış dünyadan çok daha kolay etkilenirler. Tam anlamıyla hijyenik olmadığını düşündüğünüz kişilerden bebeğinizi uzak tutmanız gerekir. Özellikle de gribin salgın olduğu dönemlerde bebeğinizi herkesin öpüp koklamasına, yakın temas kurmasına izin vermeyin. Anne ile yakın temas kurmak bebeğe çok iyi gelir, ama bu sırada anneden bebeğe hastalık geçmesi de mümkündür. Bu nedenle anne temizliğine ve bakımına çok dikkat etmelidir.


İçinde bebek olan evler her daim temiz ve sağlıklı olmalıdır. Hasta olduğunu bildiğiniz kişileri gerekirse bu dönemde evinize ziyaretçi olarak kabul etmeyin ya da bebeğiniz ile temas kurmasına, odasına girmesine müsaade etmeyin.


Evde Grip Olmuş Biri Var İse


Bebek olan evde yaşayan bireylerden birisi grip olmuş ise yapılacak ilk şey kesinlikle ertelemeden tedaviye başlamaktır. Asla hastalığı 3-5 günde atlatacağınızı düşünerek rahat davranmayın. Evde grip olan kişi mümkünse bebeğe 2 metreden daha fazla yaklaşmasın.


Anne Grip Olmuş İse


Bebekle sürekli yakın temas halinde olan anne grip olmuş ise daha dikkatli olması gerekiyor. Annenin grip süresince bebeğinden tamamen uzak durması  mümkün olmadığına göre anne çokça dinlenerek ve bol sıvı tüketerek en kısa sürede gribi atlatmayı hedeflemelidir. Bebek ile temas kurarken mutlaka maske kullanmalıdır. Grip olduğu dönemde emzirmeyi kesmemeli aksine daha çok emzirmelidir. Özellikle de el hijyenine önem vermeli sık sık ellerini kalıp sabunla yıkamalıdır.


Mikropları bebeğinizden uzak tutun


Öksürmek, aksırmak gibi eylemlerde tek kullanımlık kağıt mendil kullanın ve işiniz bittiğinde ortalık yere değil mutlaka çöpe atın. Mendiliniz yok ise ağzınızı elinizle kapatmak yerine kolunuzu kullanın. Kendi ellerinizin temizliğinden emin olduğunuz kadar bebeğinizinkinden de emin olun ve yıkayın. Sürekli ıslak mendillerle bebeğinizin ellerini silerek mikropları öldüremezsiniz. Dezenfekte edilmesi mümkün olmayan, yıkanmaya uygun olmayan oyuncakları tercih etmeyin. Hatta bebeğinizin oyuncaklarını belirli periyotlarla bulaşık makinasında deterjan yerine sirke kullanarak dezenfekte edebilirsiniz. Hijyene dikkat etmek bebekleri gripten korumanın yolları arasında en etkili olanlarından biridir.


 

BLOG KATEGORİLERİ
Faydalı BilgilerÇocuk HastalıklarıGenelDekorasyonModa ve Çocuk GiyimiHizmet Noktalarımız