Çocuğum İlacını İçmek İstemiyor, Ne Yapabilirim?

Çocuğum İlacını İçmek İstemiyor, Ne Yapabilirim?

İlaç firmalarının çocuklara yönelik ürünlerini tat ve koku itibariyle daha çekici hale getirmelerine rağmen çocuğa ilaç içirmek bazen ciddi bir sorun olabilir. İlaç içmek bazen yetişkinler için bile itici ve arzu edilmeyen bir şeyken bir çocuğun ilacını almak için gönüllü olmamasında şaşılacak bir şey yok aslında. Doktorun yazdığı ev sağlığına kavuşmak için mutlaka kullanması gereken ilacını almak istemeyen küçük bir çocuk ağlamak, ağzını inatla sımsıkı kapatmak, evin içinde oradan oraya kaçmak gibi tepkiler verebilir. Onu ilacını içmeye ikna etmek için sabırlı olmak ve bazı taktikler denemek gerekir.


Çocuğa ilacını zorla, bağırta çağırta içirmek mümkün olduğu kadar kaçınılması gereken bir yöntemdir. İlacın “Şeker” denilerek sunulması ise doktorların asla önermediği bir çözümdür, bu çocuğun aklında tehlikeli olabilecek bir karışıklığa yol açabilir. Konuyla ilgili önemli noktalardan biri de çocuğun ilacı almak veya almamak gibi bir seçeneği olmadığını anlamasını sağlamaktır. O ilacı içmek zorunda olduğunu, bu konuda herhangi bir pazarlık yapamayacağını bilmelidir. Doktorunuzdan bu konuda bilgi alarak ilacını neyin eşliğinde içeceğini seçmesine izin verebilirsiniz. Birkaç tane hoş görünüşlü kap veya kaşık hazırlayıp bunlardan hangisini kullanmak istediğini sorabilirsiniz. Bunlar bazı çocuklarda işe yarayan yöntemlerdir. İlacını içtiği zaman onu kucaklamanızın ve öpmenizin de olumlu etkisi olur.


Çocuğunuz ilacını almakta çok zorluk çıkarırsa ve sizin de bunu zorla yapmaktan başka çareniz kalmazsa bir dahaki sefere aynı şekilde davranırsa aynı davranışla karşılaşacağını belirtin. Ona bir sonraki ilaç saati geldiğinde ilacı zorla veya kendi isteğiyle alma alternatiflerini sunun. Zorlamanın doğru bir yol olmadığını belirtmiştik fakat bazen insanın gerçekten başka çaresi kalmayabilir. Bildiğiniz bütün çareleri denediğinizden, yeterince sabırlı davrandığınızdan eminseniz zorlamaktan çok rahatsız olmayın. Sonuçta, çocuğunuzun sağlığı için ilacını vermeye mecbursunuz. Sizin de bu konuda alternatifiniz yok.


Çocuğunuza İlaç Verirken Rahat Görünün Ve Gülümseyin


Çocuğunuzun ilacı reddedip reddetmeyeceğiyle, zorluk çıkarıp çıkarmayacağıyla ilgili endişeleriniz varsa bunlar bakışlarınıza ve davranışlarınıza yansımamalı. Sizin gerginliğiniz onun gerginliğini arttırır ve bu da işinizi kolaylaştırmaz.


İşin İçine Biraz Eğlence Katın


Mesela ilacının rengini veya tadının neye benzediğini tahmin etmesini isteyin. Çok sevdiği bir çizgi fili izlerken veya oynarken verme yoluna gidin. İlacın tadına bakıyormuş gibi yapın ve “Vay, hiç de fena değilmiş. Başımın ağrısını da hemen geçiriverdi.” deyin. Bir hikaye uydurun ve hikayenin kahramanının ilacını nasıl içtiğini anlatırken ondan da aynı şeyi yapmasını isteyin.


Çocuğunuzla Konuşun


Söylediklerinizi anlayacak yaştaki çocuğunuza ilacını içmesinin neden zorunlu olduğunu anlatın. İyileştiği zaman yapabileceğiniz güzel şeylerden söz edin; örneğin hasta olduğu için dışarıya çıkmıyorsanız, iyileştiğinde nerelerde gezebileceğinizi. İlacın olumlu etkileriyle ilgili sözler söyleyin. (Bu sabah karnın ağrıyarak uyandın ama ilacını içersen yarın sabah en azından bu kadar ağrımayacak.)


 


Doktorla İşbirliği Yapın


Çocuğunuzun yaşı bunun için uygunsa doktorunuzdan ilacının ne işe yarayacağını, onu hangi şekilde ve ne kadar süre boyunca kullanması gerektiğini ona anlatmasını rica edin. Doktorun sözleri sizinkilerden daha çok etki yapabilir.


Aynı İlacın Farklı Formlarını Deneyin


Çocukların bazıları şuruplara, bazıları tabletlere daha tepkili olabilir. Varsa aynı ilacın çocuğunuza hitap eden formunu tercih edin.


İlacı Doktorun Onayladığı Bir Yiyecekle Karıştırın


Bu çoğu zaman işe yarayan bir yöntemdir, ilacın çocuğunuzun hoşuna gidecek bir yiyecekle karıştırılması mümkünse tabii. Bunu doktorunuza danışmalısınız, her ilaç her yiyecek – içecekle karıştırılmaz. İlacın etkisini tam olarak göstermesi için tamamının alınması gerektiğini de unutmayın. Çocuğunuz ilacı içine karıştırdığınız gıda maddesini sonuna kadar tüketmeli.


Doktorunuza Bir Dozu Birkaç Kerede Verip Veremeyeceğinizi Sorun


Büyük bir tableti ikiye, üçe bölmenizin veya vermeniz gereken 1 ölçek şurubu birkaç dakikalık aralıklarla birkaç kerede içirmenizin uygun olup olmadığını öğrenin. Bu konuda çocuğunuzun tutumunu da göz önünde bulundurmalısınız. Belki tek seferde içivermesi daha kolay olacaktır.


Vermeniz Gereken İlacın Muadilleri Olup Olmadığını Öğrenin


Çocuklara ilaç içirmek söz konusu olduğunda işe yarayan yöntemlerden biri de budur. Aynı etkiyi yapan başka bir ilaç biçimi, kokusu veya rengi itibarıyla çocuğunuza daha çekici gelebilir. Bu konuda fikrini sorarsanız çocuğunuz tercih yapabilme hürriyetinin etkisiyle ilacı daha rahat kullanabilir.  Fakat doktorunuza bunu yapıp yapamayacağınızı sormalısınız.

BLOG KATEGORİLERİ
Faydalı BilgilerÇocuk HastalıklarıGenelDekorasyonModa ve Çocuk GiyimiHizmet Noktalarımız