Çocukta Saldırganlık Nasıl Önlenir?

Akşamın ilerleyen bir saatlerinde kapıyı çalan davetsiz misafirlerin, "Çocuğunuz, çocuğumuzu dövdü" demesi anne babaların hiç yaşamak istemediği sahnelerden biridir. "Benim çocuğum asla öyle bir şey yapmaz" türü bir savunmanın bu gibi durumlarda hiçbir geçerliliği ve anlamı yoktur, bir çocukta saldırganlık eğimi varsa ailenin bunu görmezden gelmesi ileride daha büyük sorunlara yol açar. Peki, çocuklarda saldırganlık önlenebilir veya kontrol altına alınabilir mi? Evet, bu mümkündür. Aşağıda bu konuda işinize yarayacak tüyolar bulabilirsiniz.


Çocuğunuzun saldırgan olmasını istemiyorsanız birinci görev anne baba olarak sizlere düşmektedir. Çocuğun rol modeli bireyler olarak evinizde sözlü veya fiziki şiddet varsa, çocuk da sizi örnek alacak ve evde gördüğünü bulunduğu her ortamda tekrarlayacaktır. Çocuğun istediği bir şeyi elde edememesi durumunda gösterdiği sinirlilik hareketlerine tolerans göstermek, sinirinin yatışması bahanesiyle istediğini yerine getirmek de riskli davranışlardır. Bu gibi durumda çocuk istediği her şeyi şiddetle elde edebileceği kanaatini edinir ve bunu aile içinde her ortamda gösterir. Daha da kötüsü ev dışında yer aldığı ortamlarda da aynı davranışları sergileyebilir.


Çocuğunuz saldırgan tavırlar içindeyseonu bu alışkanlığından vazgeçirmek için kesinlikle şiddete başvurmayın. Bu yangına körükle gitmek olur. Unutmayın, çocuğun bu yaşlardaki en büyük ihtiyacı ve her türlü rahatsızlığın ilacı sevgi bağı üzerinden kurulacak iletişimdir. Bu gibi zaman dilimlerinde sakinliğinizi sakın elden bırakmayın. Anormal duygusal tepkilerden kaçının. Onun saldırgan davranışlarının sizi ne kadar üzdüğünü uygun bir dille izah edin. Çocuğunuz gergin ve sinirli bir haldeyken onunla tartışmayın ve normale dönmesini bekleyin. Sakinleştikten sonra çocuğunuzla o tavrı üzerine görüş alışverişinde bulunursanız daha sağlıklı ve verimli sonuçlar alırsınız.


Ödüllendirme çocuğun saldırgan davranışlarının önlenmesinde önemli bir unsurdur. Çocuğun belirlenen bir süre boyunca şiddete veya kötü söze başvurmaması halinde sözel olarak onore edilmesi üzerinde olumlu etki yaratır.


Çocuğun geriliminin azalması ve içindeki enerjinin boşalması için başvurulacak en pratik yöntemlerden biri de küçük gezintilerdir. Yakındaki bir çocuk parkında biraz zaman geçirmek hayli sinirli bir halde olan çocuğunuza da, onun sorununu giderememenin sancısını çeken size de ilaç gibi gelir.


Çocuğu ilgi duyduğu bir spor veya sanat dalına yönlendirmek de etkili bir çözümdür. Ayrıca çocuğunuzu televizyon programlarındaki şiddet içeren yayınlardan sakınmalı veya o içerikteki bir programı birlikte izleyip çocuğa o dizi veya filmde yer alan şiddetin bir kurgudan ibaret olduğunu izah etmelisiniz. Çocuğunuzu bir başka çocukla, hele ki negatif yönleri üzerinden kıyaslıyorsanız, bu huyunuzdan vazgeçmelisiniz. Bu çocukta olumsuz etki yarattığı gibi kıyaslandığı akranına karşı kızgınlık, hatta bazen nefret duymasına yol açabilir.


Her sorunun bir çözümü olduğu gibi çocuğunuz şayet şiddet eğilimlisi ve saldırgansa bu sorunun da çözümü var. Önce kabullenmek, sonra çözüm önerilerini uygulayarak üzerine gitmek ve biraz da zamana bırakmak işe yarayacaktır. Çocukta saldırganlık eğilimi önem verilmesi, görmezden gelinmemesi gereken bir konudur. Bu konuda tedbir almadığınız her gün problem biraz daha ilerler. Doğru davrandığınıza inandığınız, elinizden geleni yaptığınız halde bir iyileşme sağlayamıyorsanız zaman kaybetmeden bir uzmana başvurmanız gerekir. Çocuğun bu gibi davranışlarının altında farkında olmadığınız, aklınıza bile gelmeyen bir sebep yatıyor olabilir. Ayrıca belki de sandığınız kadar doğru davranmıyorsunuzdur. İyi bir çocuk psikiyatrı size en doğru yolu gösterecektir.

BLOG KATEGORİLERİ
Faydalı BilgilerÇocuk HastalıklarıGenelDekorasyonModa ve Çocuk GiyimiHizmet Noktalarımız