Tiyatronun çocuk üzerindeki etkileri

Tiyatronun çocuk üzerindeki etkileri

Çocuğumuzu yetiştirirken hayata en iyi şekilde hazırlanmasını sağlamaya çalışırız. Çocuk tiyatroları, belli bir yaşa gelmiş çocuğunuzu, yaşama hazırlamakta size destek olacaktır. Yazımızda bu desteğin neleri kapsadığı, tiyatronun çocuk üzerindeki etkileri ve bize neler kazandırdığı gibi konulara ışık tutmaya çalışacağız.


Çocuğun öğrenmesinde en büyük yardımcı oyunlardır. Yaşamı oyunla öğrenirler. Tiyatro olgusunda bir oyunun sahnelenmesi söz konusudur. Oyun yetişkinler tarafından hazırlanır ve sunulur. Yaşamı oyun olarak gören çocuğa sunulan oyunun onun zihinsel durumuna uygun nitelikler taşıması gerekir.


Çocuk, seyrettiklerinden kazanım çıkarabilmek için yeterli bir gelişim düzeyine ulaşmış olmalıdır. Bulunduğu ortamı ve izlediği oyunu gözlemleyerek çıkarımlar yapan çocuk, oyundaki başkahramanın tavır ve davranışlarını kendisine model alarak gerçek hayatta da uygulayabilir.


Çocuk tiyatrolarında, oyuncunun izleyici arasında dolaşarak, izleyicileri aktif olarak oyuna dâhil etmeleri, sosyalleşmede zorluk yaşayan çocuklar için faydalı olmaktadır. Oyuncu ve çocuk arasındaki bu canlı etkileşim, oyuncunun ustalığına da bağlı olarak çocuğun çekingenliğinden sıyrılmasına yardımcı olabilmektedir.


Çeşitli korkular yaşayan çocuğun bol hareketli, müzikli ve ışık oyunlarının yer aldığı bir oyunda, aktif olarak oyuna katılması ona fayda sağlayabilir. Şöyle ki; doktor korkusu varsa ya da karanlıktan korkuyorsa kendini rahat hissettiren keyifli bir ortamda, oynanan oyundan gerekli mesajları alarak korkularını azaltmada kendine bir model davranış kazanması sağlanabilir.


Oyunu izleyen çocuğun oyun sırasında kendini herhangi bir roldeki oyuncunun yerine koyarak, oyunun seyri ile ilgili tahminler yapmaya çalışması, kendisi olsaydı ne yapardı sorusuna karşılık bulmaya çalışması yani düşünmesi onun yaratıcı gelişimine olumlu katkıda bulunur. Tiyatro oyunları çocuğun sanatı sevmesi, kendi yeteneklerini ortaya çıkarması açısından da faydalı olurlar.


Oyun seçerken bir ebeveyn olarak oyunun çocuğunuzun yaşı ile uyumlu olup olmadığına bakmalısınız. Genellikle 3-4 ve sonrası yaşların seyircili ortamlara girmek için uygun olduğunu hatırlatalım.  Çocuğun ortama uyum sağlayamayacağını düşünüyor olabilirsiniz ama denemekten korkmayın. Çocukların bizi şaşırtabileceklerini unutmayın.

BLOG KATEGORİLERİ
Faydalı BilgilerÇocuk HastalıklarıGenelDekorasyonModa ve Çocuk GiyimiHizmet Noktalarımız