Küçük çocuklar fazla televizyon seyretmemeli!

Küçük çocuklar fazla televizyon seyretmemeli!

Çevrenizdeki anneler arasında çocuğu TV bağımlısı olduğu için üzülenler de vardır, çocuğunun televizyondan çok şey öğrendiğini ve bu konuda bir sıkıntısı olmadığını söyleyenler de. Bu olaya birkaç açıdan bakmak gerekiyor. Şunu kabul etmek gerekir ki çocukların televizyon karşısındaki sakin, sessiz, etrafa rahatsızlık vermeyen duruşu birçok annenin işine gelir. Fakat rahat etmek, çocukla uğraşmamak durumunda kalmamak için onu uzun saatler boyunca TV seyretmeye bırakmak bir nevi bencilliktir ve mutlaka az veya çok zarar verir. Öte yandan, bazı çocuk programları gerçekten çocuğun gelişmesine katkı yaparlar. Bu konuda doğru tutum çocukların televizyonda neler izlediklerini de, ne kadar süreyle izlediklerini de kontrol etmektir.


Araştırmalar günde 2 saatten fazla TV seyreden 1 yaşın altındaki çocukların dil gelişimlerinin bu durumdan olumsuz etkilendiğini göstermektedir. Televizyonun çocuk için çok cazip bir nesne, yegane oyalanma ve eğlence aracı olması sağlıklı bir durum değildir. Bu çocuğun kitap okumak, oyun oynamak, arkadaşlarıyla oynayarak zaman geçirmek gibi başka eğitici, sağlıklı ve faydalı etkinliklerden uzak durmasına yol açar.


Küçük çocuklar televizyon seyrederken annelerinin yanında olmasında ciddi fayda vardır. Bunu yapamıyorsanız sıklıkla çocuğunuzun neler izlediğini kontrol edin. Onu şiddet içeren programlardan uzak tutun ki şiddeti kanıksamasın. Kendisini aşan, beynini zorlayacak, hayatının o döneminde öğrenmesinin gereksiz olduğu şeylere tanık olacağı programları da izletmeyin. Çocuğunuza başka birçok konuda olduğu gibi bu konuda da iyi örnek olmalısınız. Küçük çocuklarda TV bağımlılığı bazen bilinçli davranmayan ve doğru bir örnek teşkil etmeyen yetişkinler yüzünden oluşur.


Çocuğunuzun kitap okuyan, sosyal iletişim yönünden başarılı bir çocuk olmasını, hayal gücünün gelişmesini istiyorsanız onun televizyonla ilişkisini hem programlar, hem de süre açısından kısıtlamalısınız. Televizyon seyretmek pasif bir aktivitedir biliyorsunuz, çocuğunuzun kilo almasına ve duruş bozukluğu sorunu yaşamasına yol açar; tıpkı bilgisayar gibi.


Yaşadığımız zamanlarda küçükleri televizyon ve bilgisayardan tamamen uzak tutmak mümkün değil. Bu cihazları bütünüyle olumsuz kabul etmek de doğru değil, ama göründükleri kadar cazip olmadıkları da bilimsel bir gerçek. Bu yüzden anne babalar olarak otoritenizi kullanmalı ve çocuklarınızın bu cihazlarla olan yakınlığının aşırıya kaçmamasını sağlamalısınız. Çocukların kitap okumak, oyun oynamak vb. alışkanlıklar kazanmalarını; yaşıtlarıyla beraber eğlenmelerini sağlamak ebeveynlerin sorumluluğudur. Ona oyuncaklar alın eğlenceli oyunlar icat edin, açık havaya çıkarın, parka götürün, beraber kitap okuyun. Çocuğunuzun bir bakıcısı varsa bakıcının bunları yapacak biri olduğundan emin olun.


Son olarak elektronik medyayla çok fazla haşır neşir olmanın erken yaşta cinsellik, sigara kullanımı, saldırganlık, yeme bozuklukları, duruş bozukluğu, hiperaktivite, şişmanlık, dikkat bozukluğu ve okul başarısında düşme gibi sorunlarda rolü olduğunu ekleyelim.

BLOG KATEGORİLERİ
Faydalı BilgilerÇocuk HastalıklarıGenelDekorasyonModa ve Çocuk GiyimiHizmet Noktalarımız