Dadınızla İyi Anlaşmak İçin Yapmanız Gerekenler

Dadınızla İyi Anlaşmak İçin Yapmanız Gerekenler

İyi bir çocuk bakıcısı bulmak ne kadar zorsa, iyi bir dadıyı elinizde tutmak da o kadar zor olabilir. Elbette işveren olarak çalıştırdığınız dadıdan üstüne düşen görevleri eksiksiz biçimde yerine getirmesini, çocuklarınızı sizin istediğiniz biçimde disipline etmesini ve eğlendirmesini, işine bağlı ve sadık olmasını bekleyebilirsiniz; ancak sizin de günün büyük bir bölümünü çocuklarınızla ilgilenerek geçiren bu kişiyi memnun etmek, bir çalışan olarak beklentilerini karşılamak, onunla iyi ilişkiler kurmak adına kimi adımlar atmanız gerekebilir. İşte evinizdeki dadıyla daha iyi anlaşmak, daha az sorun yaşamak ya da mümkünse hiç yaşamamak için göz önünde bulundurabileceğiniz birkaç öneri;


1. Beklentileri baştan netleştirin: Eğer çocuklarınız büyükse ve fazla bakım gerektirmiyorlarsa dadınızın boş vaktinde yemek, bulaşık, toz alma gibi hafif ev işlerine yardım etmesini beklemek hakkınızdır. Ancak böyle bir beklentiniz varsa bunu görüştüğünüz çocuk bakıcısı adaylarına en baştan, henüz görüşme aşamasında belirtmeniz gerekir. Eğer dadınız bu tarz istekleriniz olduğunu işe başladıktan sonra öğrenirse ona fazladan iş yüklendiğini ya da emeğinin suiistimal edildiğini düşünebilir. Dadınız ev işlerinde size yardımcı olduğu takdirde de asıl önceliğin evdeki bebek ya da çocuk olduğunu, bunları yan uğraşlar olarak görmesi gerektiğini ona hatırlatmanız görev tanımını daha iyi anlamasına ve kendini rahat hissetmesine yardımcı olacaktır.


2. Ona nasıl olduğunu sorun: Dadınızın fiziksel ve zihinsel açıdan sağlıklı olması, onun göz kulak olduğu en değerli varlıklarınızın da sağlıklı ve mutlu olmaları anlamına gelecektir. Bu nedenle dadınızı fazla keyifsiz ya da halsiz gördüğünüzde ona bir sorunu olup olmadığını sormanız hem aranızdaki bağı kuvvetlendirecek, hem de ortada yardımcı olabileceğiniz bir durum olup olmadığını anlamanızı sağlayacaktır. Elbette evinizdeki bakıcı sürekli can sıkıntısını ya da bir takım hastalıkları bahane ederek işini aksatıyorsa bu noktada farklı çözüm yolları aramaya başlamanız gerekebilir.


3. Dadınızı – ölçülü biçimde – şımartın: Birlikte çalıştığınız dadıdan memnunsanız ve onun uzun süre sizinle kalmasını istiyorsanız arada bir gururunu okşamanız yerinde olacaktır. Bunun için arada bir sevdiği programları televizyona kaydetmek, dolaba sevdiği yiyeceklerden koymak, doğum gününde (henüz o size sormadan) izin vermek gibi küçük jestler yeterli olacaktır. Çalışanınız profesyonel biriyse kendisini sürekli el üstünde tutmanızı zaten beklemez, ancak böyle ufak, düşünceli hareketler onun kendini size ve çocuklara daha bağlı hissetmesine neden olacaktır.


4. Ona özerklik tanıyın: Çocuk yetiştirme konusundaki prensipleri sizinkilere benzer birini bulmak bakıcı seçerken üzerinde en çok durmanız gereken noktalardan biridir. Ancak temel prensiplerde anlaştığınız bir dadı bulduğunuzda bile onun çeşitli noktalarda sizden farklı hareket ettiğine şahit olabilirsiniz. Eğer konunun önemli olduğunu düşünüyorsanız onunla konuşup yaklaşımını değiştirmesini rica edebilirsiniz, ancak mesele pek de kritik değilse dadınızın işleri bildiği şekilde halletmesine izin vermenizde fayda var. En ufak hareketine dahi karışılması her çalışanı rahatsız edebilir ve iş memnuniyetini düşürebilir. Bu nedenle eğer dadınız çocukların ev ödevlerine yemekten bir değil de bir buçuk saat sonra başlamalarına izin veriyorsa bu durumu bir uyarı konusu haline getirmemeye çalışın. Bu noktada bir diğer önemli konu da çocuklarınıza siz evde yokken tüm yetkinin dadınızda olduğunu hissettirmenizdir. Eğer çocuklar dadının yalnızca paralı bir eleman olduğunu, üzerlerinde yeterince yaptırım gücü olmadığını düşünürlerse onun aracılığıyla sizin koyduğunuz kuralları esnetmeye çalışır ve dadınıza da zor zamanlar yaşatırlar. Bu en sabırlı bakıcının bile işinden soğumasına neden olabilecek bir problemdir.

BLOG KATEGORİLERİ
Faydalı BilgilerÇocuk HastalıklarıGenelDekorasyonModa ve Çocuk GiyimiHizmet Noktalarımız