Çocuklarda internet bağımlılığı ve güvenli internet kullanımı

Çocuklarda internet bağımlılığı ve güvenli internet kullanımı

Günümüzde çocukların bilgisayarlar, cep telefonları ve tabletlerle bunların sağladığı oyunlara ve internet erişimine meraklı ve yetenekli oldukları tartışılmaz. Üstelik küçük yaramazların bu tarz elektronik aletlerle olan ilişkileri motor becerileri ve kimi diğer yeteneklerinin gelişmesinde de rol oynuyor. Ancak henüz ilkokul çağına bile gelmemiş bir çocuğun günün büyük bir kısmını bilgisayarın ya da telefonun başında geçirmesi doğru mu? İşte çocukların bilgisayar kullanımı ve daha fazlası hakkında bilmeniz gerekenler.


Bilgi çağını yaşadığımız bu günlerde çocuklarımız pek çoğumuzun büyürken sahip olmadığımız imkan ve olanaklara erişebiliyorlar. Bu durumun önde gelen örneklerinden biri ise bilgisayar ve internet. Çocukların internete girmesi ve istedikleri bilgiye erişmeleri artık şaşılacak bir şey olmaktan çıktı. Hemen her yaştan çocuk bilgisayarı ve telefon, tablet gibi mobil cihazları hem okul hayatına destek olması amacıyla, hem de sosyalleşmek için başarılı biçimde kullanıyor. Ancak internetin sağladığı bilgiye kolay yoldan ulaşma ve doğrudan olmayan sosyal ilişkiler kurma imkanları çocukların büyük dünyasına yeni ufuklar açabileceği gibi kontrol edilmedikleri takdirde kimi olumsuz sonuçlara da neden olabiliyorlar.


Özellikle 2000’li yıllarda doğan çocuklarda internet bağımlılığı giderek artan bir sorun olarak ön plana çıkıyor. Son yıllarda pek çok ebeveynin korkulu rüyası haline gelen bu bağımlılık bilgisayarların her eve girmesi ve neredeyse bir zorunluluk haline gelmesiyle içinden çıkılmaz bir hal alabiliyor. İnternet bağımlılığının en yaygın kaynakları, sizin de tahmin edeceğiniz gibi, çevrimiçi oyunlar ve sosyal paylaşım siteleri. Hemen her gün piyasaya bir yenisi çıkan ve çoğunluğu şiddet içerikli olan bilgisayar oyunları çocukların psikolojisini olumsuz yönde etkileyip şiddet içeren davranışlara özenmelerine, özenmeseler bile bu davranışları zihinlerinde normal olarak kodlamalarına ve tepkisizleşmelerine neden olabiliyor. Bunun yanında her gün Facebook, Twitter gibi sosyal ağlarda çocuklar duygularına, düşüncelerine ve en önemlisi kimliklerine dair binlerce bilgiyi arkadaşlarıyla paylaşıyorlar. Bu durum ilk bakışta masum görünse de sanal ortamda kötü niyetli kişilerin de kolayca barınabilecekleri göz önüne alındığında internet kontrolü zorunlu hale geliyor.


Her gün milyonlarca anne ve baba kendilerini “Çocuğum internet bağımlısı mı?” sorusuyla boğuşurken bulabiliyorlar. Elbette teknolojinin hayatın hemen her alanına girdiği günümüzde çocuklarda internet bağımlılığı sorununu evde bilgisayar bulundurmayarak ya da çocuğunuza cep telefonu almayarak çözmeniz mümkün değil. Yapılacak en doğru şey bu sorunu yine onu doğuran teknolojinin imkanlarından yararlanarak çözmek. Bilgisayar kullanmayı biliyorsanız işe çocuğunuzun kullandığı bilgisayarlara zararlı sitelere, içeriklere ve oyunlara girmesini engelleyecek koruyucu bilgisayar programları yükleyerek başlayabilirsiniz. Eğer bu konuda kendinize güvenmiyorsanız internet servis sağlayıcıları, bilgisayar tamircileri ve cep telefonu satan dükkanlardan söz konusu programlar ve nasıl kullanılacakları konusunda kolaylıkla bilgi alabilirsiniz. Son olarak şunu unutmayın; çocuğunuz yaşıtlarına ve çevresine ayak uydurmak içim teknolojinin imkanlarını kullanmak istemekte son derece haklı, ancak bu kullanıma belli bir süre sınırı getirmeniz ve bunu sıkı biçimde uygulamanız internet bağımlılığını önlemek için atmanız gereken en önemli adım.

BLOG KATEGORİLERİ
Faydalı BilgilerÇocuk HastalıklarıGenelDekorasyonModa ve Çocuk GiyimiHizmet Noktalarımız