Kabakulak belirtileri

Kabakulak belirtileri

Bullaşıcı bir hastalık olan kabakulak genelde çocuk hastalıkları kategorisine girer, fakat çocukluk çağında bu hastalığı geçirmemiş olan kişiler yetişkinlik çağında da yakalanabilirler. Çocuklarda kabakulak seyri yetişkinlerinkine göre daha hafiftir ve daha kolay atlatılır. Kış ve bahar aylarında daha sık görülen hastalık tükürük bezlerinde enfeksiyon yapan ve burada büyümeye sebep olan virüslerden kaynaklanır.


Kabakulak belirtileri arasında en belirgin olanı kulakların hemen altında yer alan tükürük bezlerinin şişmesidir. Önce bir tarafta belirip sonra diğer tarafa da sıçrayan bu şişlik kabakulak geçiren çocukların yüzde 30-40 kadarında görülür. Bunun dışında tükürük bezlerinde ve boğazda ağrı, baş ağrısı ve hafif ateş, halsizlik, iştah kaybı, bulantı ve kusma da görülebilir. Ağız açılıp kapanırken, bir şeyler çiğnenirken ağrı hissedilebilir; hastanın başı şişliğin olduğu yöne doğru hafif yatık durabilir. Yumurtalıklarda iltihaplanma olması durumunda karın ağrısı da görülebilir.


Yukarıda belirtilen belirtileri bilmekte fayda vardır, fakat aslında kabakulak belirtileri kişiden kişiye değişir. Bu hastalığı geçirmediğini düşündüğü halde geçirmiş olan kişiler de söz konusu olabilir; zira kabakulak bazen hemen hiçbir bulgu vermeden, hafif gribal etkilerle de atlatılabilir. Kabakulak vakalarının yüzde 25 kadarının bu şekilde seyrettiği tahmin edilmektedir. Bu hastalığa erişkinlikte yaşanan kişilerde çocuklara kıyasla daha fazla komplikasyon görülür.


Kabakulak hastalığı nadir durumlarda menenjit, işitme kaybı, ensefalit (beyin dokusu iltihabı) gibi ağır komplikasyonlara yol açabilir. Kabakulak aşısı olmamış 2-12 yaş grubundaki çocuklar özellikle risk altındadır. Bebeklere ilk olarak on beşinci ayda vurulan kızamık-kızamıkçık-kabakulak aşısıyla çocuklar bu riskten korunabilir. Fakat tek doz aşıyla ömür boyu koruma sağlanamaz, önerilen zamanda aşının tekrarını da yaptırmak gerekir.


Kabakulağa yakalanan kişiler öksürdüklerinde, hapşırdıklarında veya birini öptüklerinde bünyelerindeki virüsler havada uçuşur ve onlarla aynı ortamda bulunan kişiler de solunum yoluyla virüs kaparlar. Bu açıdan ebeveynlerin, özellikle yakın çevrede hastalığı geçirmekte olan biri varsa çocukları için tetikte olmaları gerekir. Okul çağında bu hastalığa yakalanan çocuklar okula gönderilmemelidir. Bir kere kabakulak geçiren insanların vücudu hastalığa karşı bağışıklık kazanır ve bir daha yakalanmaları söz konusu değildir.

BLOG KATEGORİLERİ
Faydalı BilgilerÇocuk HastalıklarıGenelDekorasyonModa ve Çocuk GiyimiHizmet Noktalarımız