Bebekler hangi sıklıkta yıkanmalı?

Bebekler hangi sıklıkta yıkanmalı?

Şunu söyleyerek başlayalım; bebekler ve küçük çocuklar uygun bir ortamda yıkanıp giydirilirlerse ve saçları da güzelce kurutulursa yıkanmaktan dolayı hasta olmazlar. Bu düşünce şekli birçok annede hala mevcut ve tamamıyla yanlış. Banyo yapmak temizlik, sağlık ve huzur getirir; hastalık değil. Bebeğinizin cildinin sağlıklı olmasını, rahatlamasını, kendini keyifli hissetmesini ve rahat uyumasını istiyorsanız onu özellikle 6 aylık oluncaya kadar her gün yıkayın. Evet, ‘bebekler hangi sıklıkta yıkanmalı?’ sorusunun cevabı budur; sık sık, mümkünse her gün. Evinizin şartları, ısısı, ortamı uygunsa yapmanız gereken budur.


Yeni doğan bebeğin ilk banyosunun ne zaman yaptırılmasının gerektiği de acemi annelerin merak ettiği konular arasındadır. Bunun özel bir zamanı yoktur aslında; yeni doğan bebeğinizi, göbeğe iyi bakmak şartıyla göbek düşmeden önce bile yıkayabilirsiniz. Göbek düştükten sonra ise onu, sıcaklığı 38 derece civarında olan bir suyun içinde her gün yıkamalısınız. Bu sırada ortamın ısısının da 26 derece civarında olması gerekir. İş temponuzun yoğunluğundan veya havaların size endişe vermesinden ötürü bunu her gün yapamasanız bile bir banyoyla diğeri arasında 1 günden fazla zaman geçmemeli. 6 aylık bebek ise artık evdekilerin yıkanma temposuna uyarak yıkanabilir; ev halkı 2 günde bir yıkanıyorsa bebeğinizi de bu şekilde yıkamaya başlayabilirsiniz.


Şartlarınız buna uygunsa bebeğinize banyo yaptırmayı programlı bir hale getirebilirsiniz. Örneğin onun karnını doyurmadan önce veya doğurduktan 1 saat sonra banyo yaptırıp, bir de masaj yapıp uyutursanız belli bir rutin oluşmuş olur ve bu da bebeğinizin uykuya geçişini kolaylaştırır. Ayrıca bebek kendini huzurlu ve güvenli hisseder. Akşam uykusundan önce ılık, rahatlatıcı bir banyo yaptırmayı da tercih edebilirsiniz. Bebeğinizin sağlıklı, keyifli ve huzurlu olmasını istiyorsanız ki mutlaka istersiniz, onu sıklıkla yıkamaktan kaçınmayın. Duştan sonra kendinizi nasıl hissettiğinizi düşünün; temiz, rahatlamış, arınmış, sakinleşmiş. Bebeğiniz de işte böyle hissedecek.


Bebeği yıkarken bebeğin güvenliğinden emin olmayı unutmayın. Onu kesinlikle banyoda yalnız bırakmamalı ve bir elinizi hep üstünde tutmalısınız. Bebek teniyle algılar; bu yüzden onu farklı şeyler kullanarak yıkayın; bazen süngerle, bazen tülbentle, kimi zaman da havluyla örneğin.

BLOG KATEGORİLERİ
Faydalı BilgilerÇocuk HastalıklarıGenelDekorasyonModa ve Çocuk GiyimiHizmet Noktalarımız