Yenidoğan Sarılığı Nedir, Sebepleri Ve Belirtileri Nelerdir?

Yenidoğan Sarılığı Nedir, Sebepleri Ve Belirtileri Nelerdir?

Yenidoğan döneminde, yani hayatın ilk 28 günü içerisinde görülen bir hastalık olan yenidoğan sarılığı erken doğan bebeklerin yüzde 80’ini, zamanında doğan bebeklerin ise yüze 60’ını etkilemektedir. Hastalığın ana sebebi cilde sarı renk veren bilirubin maddesinin kandaki seviyesinin yükselmesi ve deride birikmesidir. Gebelik döneminde anne adayının karaciğeri bebeğin kanındaki bilirubini temizler fakat doğumdan sonra bebeğin karaciğerinin aynı işi yapmaya başlaması için birkaç gün zaman geçmesi gerekir. Bu süreçte bebeğin bünyesindeki bilirubin atılamadığı için ciltte sarılık belirtileri başlar.


Hastalık zamanında önce dünyaya gelen bebeklerde daha uzun sürer, çünkü bu bebeklerin organ gelişimi henüz tamamlanmamıştır ve karaciğerin bilirubini temizleyecek hale gelmesi daha çok zaman alır.


Yenidoğan sarılığının belirtileri


Belirtiler kendini önce bebeğin yüzünde ve gözlerinde gösterir. Kandaki bilirubin seviyesi arttıkça göğüs ve karın bölgeleriyle kol ve bacakların derisi de sararmaya başlar. Sararmış, sarımsı görünüm doğal ışıkta veya floresan lamba altında iyice ortaya çıkar. Parmağınızı bebeğinizin burnuna veya alnına hafifçe bastırın ve kaldırın; böylece sarı rengi daha belirgin bir şekilde görebilirsiniz. Yenidoğan sarılığı tespiti için bebeğinizin cildini ve göz aklarını dikkatle kontrol etmelisiniz. Çocuğunuz esmerse sarılığı fark etmeniz daha zor olur. İlerlemiş vakalarda sararma ayaklara da sıçrar. Gözlemlerinizi yapmalı ve bir kuşkunuz varsa çocuğunuzu hastaneye götürmelisiniz. Hastanede kandaki bilirubin miktarı ölçülür, kesin bir teşhis koyulur ve doktorunuz size bir tedavi yöntemi önerebilir. Yenidoğan sarılığının hafif olduğu durumlarda tedavi gerekmeyebilir. Bazen de doktor fototerapi ışın tedavisi veya başka bir önlemi gerekli görebilir.


Yenidoğan sarılığı bulaşıcı mıdır?


Sarılığın bulaşıcı olan türleri Hepatit A, B ve C vakalarıdır. Yenidoğan sarılığı bulaşıcı bir hastalık değildir. Çoğunlukla sıkıntılı, eziyetli bir hastalık da değildir ve kendiliğinden ortadan kalkabilir. Ancak her ihtimale karşı doktor gözetimi gereklidir.


Zamanında doğan sağlıklı bebeklerin yarıdan fazlasında görülen bu hastalık genellikle doğumu takip eden ikinci veya dördüncü günlerde görülür ve 1 – 2 hafta içinde kendiliğinden ortadan kalkar. Bebeğinizde 2 haftadan fazla zamandır sarılık belirtileri görüyorsanız ve henüz doktora gitmediyseniz bunun için daha fazla zaman kaybetmemelisiniz. Ayrıca bebeğin genel olarak hasta görünmesi ve yeterince kilo almaması gibi durumları da gözden kaçırmamalısınız.

BLOG KATEGORİLERİ
Faydalı BilgilerÇocuk HastalıklarıGenelDekorasyonModa ve Çocuk GiyimiHizmet Noktalarımız