Yeni Anneler İçin 15 Bebek Bakımı Tavsiyesi

Yeni Anneler İçin 15 Bebek Bakımı Tavsiyesi

Yeni anne olmuş bir kadınsanız bebek bakımı hakkında bazı endişeleriniz olması gayet normaldir. Bebeğinizin dünyaya gelişi hayatınıza özel bir keyif katar ve size yepyeni bir dünyanın kapılarını aralar. Ancak, bir yenidoğan ile ilgilenmek, özellikle ilk defa anne olanlar için zaman zaman biraz zor olabilir. Fakat endişelenmeyin; sizin için, ilk aşamaları rahatça geçmenize ve hayatınızın kolaylaşmasına yardımı olacak tavsiyeler derledik.


1.Bebeği Doğru Tutmaya Dikkat Edin


Bebeğinizi her zaman başına ve omurgasına destek verecek şekilde tutun.


2.Hijyen Kurallarına Dikkat Edin


Bebeği enfeksiyonlardan korumak için ona dokunacağınız zamanlarda ellerinizin daima temiz olmasına dikkat edin. Üstünüzdeki kıyafetler de temiz olmalı.


3.Bezini Sıklıkla Kontrol Edin


Bezine birkaç saatte bir bakın. Sağlıklı yenidoğanlar sık sık idrar yaparlar. Bezinin uzun süre kirli kalması bebeğin narin cildinde pişikler, kızarıklıklar oluşmasına yol açar.


4.Göbek Kordonuna Bakım Yapın


Doğumdan sonra 10 gün – 3 hafta arası bir süre boyunca varlığını sürdüren göbek kordonu hassas bir alandır ve onunla ilgilenmek zorunludur. Bölgeyi kuru tutmak ve kısa sürede iyileşmesini sağlamak için doktorunuzun tavsiye ettiği toz ilaçları kullanın. Kordon ve çevresinde herhangi bir baskı oluşmaması için bebeğinize bol kıyafetler giydirin. Göbek kordonu kuruyup düştükten sonra, alan tamamen iyileşene kadar bakım rutinine devam edin.


5.Bebek İçin Kıyafet Seçimi


Doğru bir şekilde bebek bakımı yapmak için kıyafetlerin doğru seçilmesine de dikkat etmek gerekir. Bebek giysileri satan mağazalardaki renkli ve süslü parçalar çok çekici görünebilir ama siz en süslüsünü değil, en iyisini seçmeyi tercih edin. Onun hassas cildini korumak için ideal kıyafetler pamuklu olanlardır. Düğme, fiyonk gibi detayların bebeğin üstünün değiştirilmesi sırasında sorun çıkarmayacağından emin olun.


6.Yeni Doğanın Beslenmesi


Dünyaya yeni gelmiş bir bebeğin ilk günler için iki temel ihtiyacı vardır: Uygun besinler ve yeterli uyku. Bir yeni doğan günün 16 ila 20 saatini uyuyarak geçirir ama bu süre çoğu zaman sıklıkla kesintiye uğrar. Bebeğiniz muhtemelen 2 saat veya daha kısa aralıklarla sesini yükselterek acıktığını beyan edecektir. Onu her talep ettiğinde beslemeye hazır olun.


Bebeği emzirecekseniz güvenli bir şekilde tuttuğunuzdan ve memenizi doğru kavradığından emin olun.


Mama ile besleyecekseniz, çaba göstermeye hazırlanın. Bir kabın içinde her zaman kaynamış su bulundurun. Her zaman, bir önceki mamanın kalıntılarında tamamen arındırılmış, sterilize edilmiş bir biberon kullanın.


Bebek bir öğünü atladıysa ve 5 saatten fazla uyuduysa onu beslemek için uyandırın. Ancak, zorla besleme yoluna gitmeyin. Beslenmeyi reddediyorsa ona sarılın, oynayın, bir şarkı veya ninni söyleyin ve biraz sonra bir deneme daha yapın.


7.Gazını Doğru Biçimde Çıkarmaya Dikkat Edin


Her beslenme seansından sonra bebeğin gazını çıkarmalısınız. Bunu çenesini omzunuza yaslayıp dik tutarken diğer elinizle sırtını sıvazlayarak yapabilirsiniz. Gaz çıkarması kolik olmasını önler, sindirimini rahatlatır ve daha iyi uyumasını sağlar.


8.Biberonları Ve Göğüs Pompalarını Düzenli Olarak Sterilize Edin


Biberonları günde en az 2 kere yıkayın ve sterilize edin. Göğüs pompası kullanıyorsanız aynı şeyi onun sterilize edilebilir parçaları için de yapmayı unutmayın. Emzik verirken temiz olduğundan emin olun.


9.Bebeğinizle Sık Sık Konuşun


Yenidoğanla konuşmanın çeşitli faydaları vardır. Bu, bebeğin beyninin gelişmesine ve kelimeleri çabuk öğrenmesine yardım eder. Ayrıca bebekle annesi arasındaki bağın güçlenmesini sağlar. Annelik hüznü ile baş etmeyi de kolaylaştırabilir.


10.Bebek Odası Temizliği


Bebeğin odasını sıklıkla temizleyin. Havalandırın, her zaman pırıl pırıl olmasını sağlayın. Temizlik yaparken odayı tozlardan tamamen arındırdığınızdan emin olun. Böylece bebeği havadan bulaşabilecek enfeksiyonlara ve alerjenlere karşı koruyabilirsiniz.


11.Ağlayan Bebeğinizi Her Zaman Sakinleştirin


Bebeğin ağlamasının ciğerlerine iyi geldiği yönündeki mitleri duymuş olabilirsiniz. Ağlamak, aynı zamanda önemli bir fizyolojik olgu olarak kabul edilir. Fakat bebeği uzun süre gözyaşlarına boğulmuş halde bırakmak akıllıca değildir. Bu, psikolojik sıkıntılara yol açabilir. Ağlamanın çoğu zaman bebeğin bir sorunu olduğunu ifade etme biçimi olduğunu da unutmayın. Bütün ihtiyaçlarını karşıladığınızdan emin olmak için, verdiği işaretleri yakından takip edin.


12.Bebeği Doğru Şekilde Yıkamaya Dikkat Edin


Göbek kordonu düşüp çevresindeki alan iyileştiğinde, bebek süngerle silinmekten normal banyo yapma şekline geçebilir. Bunun için kordonun düşmesini beklemenin zorunlu olmadığı yolunda görüşler de vardır ama genellikle böylesi daha güvenli bulunur. Bebeğinizi banyo sırasında nasıl tutmanız, nasıl temizlemeniz gerektiğini öğrenin.


13.Şiddetle Sallamaktan Kaçının


Bebeğin şiddetli bir şekilde sallanmasının beyin hasarına yol açabileceğini biliyor muydunuz? Onu uyutmaya veya rahatlatmaya çalışırken güçlü, sert hareketler yapmaktan kaçının. Nazikçe bir yandan diğerine doğru sallayın ve bir yandan ninni söyleyin.


14.Bebeğin Yatırılması


Birçok uzman beşik ölümü, ani bebek ölümü gibi sendromlara karşı bir tedbir olarak bebekle birlikte yatmanızı tavsiye eder. Ayrı bir yerde yatmasını tercih ediyorsanız uyuması ve dönmesi için yeterli alan olduğundan emin olun. Taleplerine gecenin geç saatlerinde bile hızla cevap verebilmek için beşiğini odanıza, yatağınızın yanına koymayı da tercih edebilirsiniz.


15.Yumuşak, Tüylü Oyuncakları Karyolasından Uzak Tutun


Başta yumuşak olanlar olmak üzere her türlü oyuncağı ve yastıkları bebeğinizin yatağından veya uyuduğu alandan uzak tutmak temel kurallarınızdan biri olsun. Yumuşak oyuncakların yapımında kullanılan kürk ve benzeri malzemeler, solunması halinde, bebekte solunum problemlerine ve alerjik reaksiyonlara, hatta bazen ani bir ölüme sebep olabilir. Bebeğinizi boğulma ve kazalardan korumak için uyku alanının yakınında yastıklar ve oyuncaklar bulundurmamaya dikkat edin.

BLOG KATEGORİLERİ
Faydalı BilgilerÇocuk HastalıklarıGenelDekorasyonModa ve Çocuk GiyimiHizmet Noktalarımız