9 Yaş Çocuklarının Gelişim Özellikleri

9 Yaş Çocuklarının Gelişim Özellikleri

9 yaşında bir çocuğun ebeveynleri iseniz çocuğunuzun her türlü ihtiyacı için başkalarına ihtiyacı olan çaresiz bir bebekten kendine has bir kişiliği olan, giderek daha bağımsız hale gelen bir çocuğa dönüşmesine tanık olmuşsunuz demektir. Fakat onun bağımsızlık eğiliminden dolayı endişelenmeyin, 9 yaş çocukları, mutlu ve sağlıklı bir yetişkin haline gelmek için hala ailelerinin yardımına ihtiyaç duyarlar.


Fiziksel becerileri gelişmiştir ve vücutlarını kontrol etmekte ustalaşmışladır. Şimdi, spor yapmalarını veya dans etmelerini sağlayan bu beceriyi geliştirmeye ve hızlarını artırmaya konsantre olabilirler.


Hala büyümektedirler ve günde yaklaşık 10 saat kadar uyumaya ihtiyaçları vardır. Ayrıca ergenliğe de girebilirler ve hayatın bu dönemi, bundan dolayı yaşadıkları değişiklikler ve tecrübeler hakkında konuşmak için iyi bir zamandır.


9 yaşındaki bir çocuk beden imajının daha çok farkına varmaya başlar ve görünüşü hakkındaki duygularının değerlendirip yönetmek için yardıma ihtiyacı olabilir. Araştırmalar çocuklarda yeme bozukluğu sorununun bu yaşlarda başlayabileceğini göstermektedir. Sağlıklı bir yaşam tarzını teşvik ederek, kendi imajınızla ilgili tutumunuzla olumlu bir örnek oluşturarak ve değerinin görünümüyle ilgisi olmadığını göstererek çocuğunuzun bu tip sorunlar yaşamasını engelleyebilirsiniz.


Daha önce yapmadıysanız, çocuğunuzla cinsellik hakkında konuşmanız da gerekebilir. Bu konunun 9 yaş çocukları ile nasıl konuşulması gerektiğini anlatan kitaplardan veya çocuk sağlığıyla ilgili kurum ve kuruluşlardan destek alabilirsiniz.


Çocuğunuz artık eleştirel düşünebilen, görüş ve düşüncelerini paylaşabilen ve hayatla ilgili işlerin nasıl döndüğünü merak eden biridir; bu yüzden size çok fazla soru soracaktır. Tatile gidilecek yer gibi büyük karar alma süreçlerine katılmak ister ve planlama yapmaktan keyif alabilir. Yavaş yavaş, zaman içinde gelen memnuniyetin değerini anlamaya başlamıştır: Okulda istediği başarıyı elde etmek için çok çalışmak ona artık daha anlamlı görünmeye başlar.


Okuryazarlık becerileri açısından bir kitap hakkında bir rapor yazmayı, bir konuyu araştırıp sunum yapmayı başaracağı noktaya gelmiştir; ancak yine de zevk için okumaya devam eder. Matematik ödevi muhtemelen çarpma ve bölmenin yanı sıra kesirleri ve geometriyi de içeriyordur ve veri toplama, düzenleme ve raporlama konusunda bir şeyler öğrenmiştir. Artık önceki yıllardaki fasulye ve çubuk sayma döneminin bittiğini kabullenip ıvır zıvırı ortadan kaldırabilirsiniz.


Artık daha güçlü ve karmaşık akran ilişkileri oluşturabilmektedir. Daha çok kendi cinsiyetinden kişilerle arkadaşlık kurmaya yönelmesi normaldir ve sağlam arkadaşlıklar edinebilmesi için onu teşvik etmeniz önemlidir.


Arkadaşlar ve sosyal aktiviteler ailenin düzenlediği her etkinliğin önüne geçebilir. Akran baskısı 9 yaşındaki çocukların üstünde güçlü bir etki yapan bir unsurdur. Çocuğunuza kendine saygı duymayı aşıladıysanız ve değerlerine sadık kalmanın önemini kavramasını sağladıysanız olası olumsuz etkilerin üstesinden daha kolay gelirsiniz.


Vicdanı gelişmektedir ve sadece yaşadığı veya tanık olduğu olaylarla ilgili olarak değil, genel olarak da güçlü bir adalet duygusuna sahip olma eğilimindedir. Bu duygular, kendisinden daha az şanslı olan kişiler için pratik bir şeyler yapma isteği şeklinde harekete geçebilir.


Bir 9 yaş çocuğu hataları ve başarısızlıkları kabul etme ve bu konuda sorumluluk alma konusunda daha yetkin olmasına rağmen, yine de yanlış davrandığını kabul etmekte zorlanabilir. Bu konuda ona iyi örnek olmalısınız.


Eleştiriler kolayca utanmasına veya kızmasına yol açabilir, bu yüzden ona söylediklerinizi nasıl yorumlayabileceğinin farkında olmalısınız. Nesnel davranın ve bir birey olarak kendisine değil, konuya veya eylemine odaklanmaya çalışın.


Onu desteklemek için yapabileceğiniz pek çok şey var. Ruh durumu bir andan diğerine değişebilir. Davranışını beğenmeseniz de onu sevdiğinizden emin olmasını sağlamalı ve tutarlı, net sınırlar koymalısınız. Bu, duygularını dengelemesine yardım eder.


Endişeleri hakkında konuşmaya teşvik ederek, şefkat göstererek, sorumluluk duygusunu teşvik ederek, ev işlerine katılmasını destekleyerek ve parasını akıllıca harcamak veya tasarruf etmek yoluyla aile bütçesinin yönetilmesinde bir rolü olmasını sağlayarak çocuğunuzun ihtiyaç duyduğu güveni ve becerileri kazanmasına yardımcı olabilirsiniz.


Onu farklı güvenlik sorunları hakkında bilgilendirmenizin zamanıdır. İnterneti ve cep telefonunu akıllıca kullanması için uyarmalı ve potansiyel sorunlar hakkında bilgi vermelisiniz.


9 yaşındaki çocuğunuz genç bir birey olma yolunda ilerlemektedir. Onun doğru davranışlar edinmiş, ahlak kurallarına uygun davranan mutlu ve sağlıklı bir yetişkine dönüşmesi yolunda hayati bir rolünüz olduğunu hiçbir zaman unutmamalısınız.

BLOG KATEGORİLERİ
Faydalı BilgilerÇocuk HastalıklarıGenelDekorasyonModa ve Çocuk GiyimiHizmet Noktalarımız