İnternetin Çocuklara Etkileri

İnternetin Çocuklara Etkileri

Çağımız teknoloji çağı. Dünya her gün yeniliklere gebe. Ve her yenilik beraberinde eskiden bir veya birkaç şey götürüyor. Teknoloji çağının tartışmasız en büyük yeniliği olan internetin de olumlu ve olumsuz yönleri, getirdikleri ve götürdükleri var. Birçok faydalı yönleri olan, verimli kullanıldığında insanın hayatına olumlu katkılar yapabilen internet, gereğinden fazla ve yanlış bir şekilde kullanıldığında zararlı hale geliyor.


İnternetin çocuklar üzerinde en büyük kazanımı öğrenciler için oldu. Öğrenciler artık her tür bilgiye, evlerindeki bilgisayar ve internet ağı üzerinden ulaşabiliyorlar. Eski zamanların öğrencileri gibi kütüphane kütüphane dolaşmaları, ansiklopedileri karıştırmaları gerekmiyor. İnternet siteleri üzerinden yeni arkadaşlar edinmeleri mümkün oluyor. Ancak internetin çocuklara etkileri hep bu kadar masum değil, bu şekilde kazanılan arkadaşlar hep uygun ve güzel insanlar değil. Ayrıca aşırı internet kullanımı fiziksel zararlar da veriyor. Bunlara örnek vermek gerekirse görme sorunları, duruş ve iskelet sorunları, radyasyon riski, hareketsizlikten kaynaklanan kilo alma riski gibi problemleri sayabiliriz.


İnternetin çocuklar üzerindeki diğer olumsuz etkileri psikolojiktir. İnternetin çekiciliğine kapılıp bilgisayar önünde gereğinden fazla vakit geçiren çocuklarda bu alışkanlık zamanla bağımlılık halini alır, daha da kötüsü onları insan ilişkilerinden ve çevreden uzak tutar. Bağımlılık hemen oluşmaz, zaman içinde, insan farkına varmadan internetin başında daha çok zaman geçirmeye başlar.


İlk başta internet üzerinden yeni arkadaşlıkların sağlanabileceğini vurgulamıştık. Ancak sanal dünyadaki ilişkiler ile gerçek ilişkiler arasındaki farkın çocuk tarafından tam olarak kavranamama riski vardır. Uzun süre internet üzerinden arkadaşlıklar kuran kişilerin gerçek hayatta arkadaşlık kurmakta zorluluk çektikleri çeşitli araştırmalar ile tespit edilmiştir.


Alışveriş sitelerine giren çocuklar bilinçsiz bir şekilde alışveriş yapma isteği duyabilir ve fırsat bulursa alışverişi gerçekleştirirler. Ailesinin kredi kartını kullanarak bu tür sitelerden alışveriş yapan çocuklara rastlanmıştır.


İnternet üzerinde site site gezerken bilinmeyen bazı linklere girilmesi ve oradan dosya indirilmesi bilgisayarın bozulmasına, bazı bilgilerin silinmesine neden olur.


İnternetin tüm olumsuz etkilerinden kurtulmanın yolu uygun ve belirli saatler içinde kullanılmasını sağlamaktır. Hepten yasaklama hem kolaycılıktır hem de çocuğun öğrenmesinin, gelişmesinin önüne geçer. Çocuğumu internetin getirdiği zararlı alışkanlıklardan koruyacağım derken sağlayacağı yararlardan mahrum bırakmamalısınız. 


Çocuklarda internet bağımlılığı yaşadığımız dönemlerin önemli sorunlarından biridir ve çocuklarının bu konuda ölçülü olmasını sağlayamayan aileler bu yüzden sıkıntı çekmektedirler. Çocuğunuzun durumunun kontrolden çıktığını düşünüyorsanız, bu açıdan doğru bir rol model teşkil ettiğiniz ve doğru önlemler aldığınız halde durumu değiştiremiyorsanız sorunun boyutları daha da büyümeden bir uzmandan yardım almalısınız.

BLOG KATEGORİLERİ
Faydalı BilgilerÇocuk HastalıklarıGenelDekorasyonModa ve Çocuk GiyimiHizmet Noktalarımız