Çocuklarda diş fırçalama alışkanlığı

Çocuklarda diş fırçalama alışkanlığı

Tüm dünyada, ancak özellikle ülkemizde en az önem verilen konulardan biri de hepimizin bildiği gibi ağız ve diş sağlığı. Oysa alışkanlığımız olmadığından ya da üşengeçlikten sürekli ertelediğimiz düzenli diş bakımı hem sağlığımız, hem de görünüşümüz açısından oldukça önemli. Kimimiz dişlerimizi günde bir kere bile fırçalamayarak zamanda 5-6 dakika kadar tasarruf ediyor ancak ardından erken yaşlarda ciddi diş problemleri ile karşı karşıya kalıyoruz. Çocuklarda ise düzenli diş fırçalama ve ağız bakımının önemi çok daha büyük. Çocuklarda diş fırçalama faaliyeti bir kez düzene oturtulduğunda hayat boyu devam ediyor ve ciddi rahatsızlıklarla karşılaşılmadan, yalnızca düzenli kontroller ve nadir temizlik işlemleriyle diş sağlığının uzun süre korunmasını sağlıyor.


Çocukların ilk dişleri çıkmaya başladığında, yani yaklaşık 6 aylıkken diş temizliği uygulamaya başlamak gerekiyor. Yavaş yavaş çıkmaya başlayan ve çocuğun fırçalamasının imkansız olduğu bu dişlerin günde en az iki kere, sabah ve akşam yemeklerinden sonra eczanelerde kolayca bulabileceğiniz gazlı bezler yardımıyla silinerek temizlenmesi gerekiyor. Çocuk 2 buçuk yaşına gelip artık dişlerini fırçalayabilecek düzeye eriştiğinde ise diş fırçalama alışkanlığı kazandırma uygulamalarına başlanması gerekiyor. Bu konuda en önemli ve çocuğu teşvik edici nokta anne ve babanın hareketleri. Anne ve babasının günün belli vakitlerinde hiç aksatmadan dişlerini fırçaladıklarını gören çocuklarda diş fırçalama alışkanlığının yerleşmesi çok daha kolay oluyor.


İlk zamanlarda bir parça kontrol ve belki zorlamayla çocuğunuza dişlerini fırçalatabilirsiniz, ancak unutmayın ki bu yanlış bir uygulamadır ve kalıcı bir alışkanlık oluşturulmasının önündeki en büyük engellerden biridir. Bunun yerine en kısa zamanda çocuklarda diş fırçalama konusunda çeşitli ve güvenilir kaynaklardan bilgi toplanarak çocuğun bu alışkanlığı edinmesi ve kendiliğinden uygular hale gelmesi üzerinde çalışılmalıdır. Çünkü sürekli sizin zorunuzla dişlerini fırçalayan çocuk bu alışkanlığa karşı olumsuz bir tutum geliştirecek ve siz yakınında olmadığınızda dişlerini ya hiç fırçalamayacak, ya da özensizce fırçalayacaktır. Bu nedenle özellikle küçük yaştaki çocuklara diş eğitimi verilmesinde onlara bu aktiviteyi sevdirecek renkli veya desenli diş fırçaları alınması çok önemlidir. Ancak seçim yapılırken yalnızca çocuğun fırçayı beğenmesine değil, fırçanın güvenilir bir markanın yumuşak kıllı bir modeli olmasına da önem verilmelidir.

BLOG KATEGORİLERİ
Faydalı BilgilerÇocuk HastalıklarıGenelDekorasyonModa ve Çocuk GiyimiHizmet Noktalarımız