Okullarda serbest giyimin olumlu ve olumsuz yönleri

Okullarda artık önlük ve de üniforma çağı bitti. Artık tüm öğrenciler okula serbest kıyafetler ile gidecekler. Aslında küçükken hepimizin hayaliydi okula serbest bir şekilde giyinerek gitmek…  Acaba ne kadar doğru ne kadar yanlış?


Bazı kesimler bu uygulamayı desteklerken, bazı kesimler kesinlikle olumlu karşılamıyor. Bu uygulamanın hem iyi hem de kötü yönleri var, bence.


Çünkü: her gün önlük giyen bir çocuğun “bu gün ne giysem” derdi olmuyordu. Her gün farklı kıyafetler giymek için özenmiyordu. Ancak şimdi her gün farklı giyinmek isteyecekler. Bunun yanı sıra da arkadaşları ile belli belirsiz bir rekabet içinde olacaklar.


En güzel ben olmalıyım ya da en farklı giyinen ben olmalıyım diye düşünecekler. Bu durum da tabii ki de aileleri de etkileyecek. Önceden önlük alma parası olmayan aileler şimdi farklı kıyafetler almak için çabalamak durumda kalacaklar.


Tüm bunların yanı sıra da artık kimin öğrenci olduğu kimin olmadığı da belli olmayacak. Bu durumda da disiplini sağlamak da pek kolay olmayacak gibi duruyor. Bu nedenle de aslında serbest kıyafet uygulamasının ne kadar doğru olduğu tartışılır.


Tabii hep kötü yanları yok bu uygulamanın, birde iyi yönlerinden konuya bakalım. Mesela serbest kıyafet ile okula gelen öğrencilerin kendilerine olan özgüvenleri artacak gibi duruyor. Bu şekilde kendine güvenen bir nesil yetişecek gibi duruyor.


Serbest kıyafet olmasa bile; önlük kullanan öğrencilerin yakalarını düzgün bir şekilde bağlamamaları mesela üniforma giyen öğrencilerin de kravatlarını serbest bırakmaları yine saygısız bir görüntü ortaya koyabiliyordu.


Üstelik de bazı okullarda olan üniformaların, bazı üniforma satıcıları kullanılan okullar arasın
da bir ticaret yolu olduğunu düşünüyorum. O nedenle artık bu kapıdan rant sağlamaları imkansız bir hal alacak.


Neredeyse tüm Avrupa ülkelerinde, ilkokuldan başlamak üzere serbest kıyafetler ile okula gittiklerini de biliyoruz. O nedenle de bu Avrupa standartlarında bir eğitim için ufak da olsa bir adım olabilir diye düşünüyorum.


Bu uygulamanın öğrencilere neler katabileceğini neler eksiltebileceğini gelecek yıl göreceğiz. Umarım tüm öğrenciler için hayırlı olur.


 
BLOG KATEGORİLERİ
Faydalı BilgilerÇocuk HastalıklarıGenelDekorasyonModa ve Çocuk GiyimiHizmet Noktalarımız