3 Yaşındaki Çocukların 15 Özelliği

3 Yaşındaki Çocukların 15 Özelliği

Anne – babalar dünyaya gelen bebeklerinin gelişimlerini takip eder, çocuklarının içinde bulunduğu yaş dönemine uygun özellikleri taşıyıp taşımadığını bilmek isterler. Bu tutum herhangi bir sorunun erken fark edilmesi ve böylece ilerlemeden müdahale edilmesi açısından çok önemlidir. Aşağıda 3 yaş çocuklarının gelişimsel özellikleri hakkında bilgi veren maddeler göreceksiniz fakat bunları değerlendirirken sizin 3 yaşınızdaki çocuğunuzda birebir olarak mevcut olmalarını beklememelisiniz. Aynı yaş dönemini yaşayan her çocuk tıpatıp aynı özellikleri sergilemez. Bunlar 3 yaşındaki çocuklarda aşağı yukarı olması beklenen özelliklerdir. Ciddi farklılıklar görmeniz halinde durumun üstüne düşmeniz, araştırma yapmanız iyi olur ama küçük farklılıkları dert etmemelisiniz.


1. Bu yaş grubundaki çocukların dağarcığında minimum 300 kelime vardır ve bazıları bunlarla 6 kelimeden oluşan cümleler kurabilirler. Kimi 3 yaş çocuklarının kelime hazinesi 6 – 700 kelimeye çıkabilir.


2. Yürüme ve koşma yetenekleri oldukça gelişmiştir. 3 tekerlekli bisikleti sürmeyi becerebilir, tek ayak üzerinde birkaç saniye dengelerini kaybetmeden durabilirler.


3. Üç yaşındaki bir çocuk geceleri altını ıslatabilir ama tuvalet eğitimi konusunda ilerleme göstermesi beklenir. Bunun olmaması bir sorun olarak düşünülebilir.


4. Bu yaş grubundaki çocuğunuza kısa tekerletmeler ezberletmeyi ve basit bilmeceler sormayı deneyin. Büyük ihtimalle ikisini de başaracaktır.


5. Ağaçlara, merdivenlere tırmanabilirler.


6. Bebeklik çağından çıkmış sayılan 3 yaş çocukları artık yetişkinlere daha az bağımlıdırlar. Hiç yardım almadan veya eskisine göre daha az yardım alarak yürüyebilir, yemek yiyebilirler. Kendilerine güvenlerinin artması için, kontrol ederek, küçük beceriksizliklerini veya etrafı biraz kirletmelerini sorun etmeyerek yapabilecekleri şeyleri yapmalarına izin vermek gerekir.


7. Başkalarının duygularını anlama ve empati yapma yeteneğinin gelişmeye başladığı bu dönemde çocuklar artık daha az bencildirler. Küçük grup oyunlarında oyuncaklarını paylaşmak ve sıranın kendilerine gelmesini beklemek konusunda daha uyumlu ve işbirlikçi davranmaları beklenir.


8. Renkleri tanımaya, kalem ve makas kullanabilmeye başlarlar. Ellerini ve parmaklarını daha iyi kullanırlar.


9. Basit sözlü talimatları anlayıp yerine getirebilirler.


10. Hikayeler ve şakalar çok hoşlarına gider.


11. Yemek hazırlama ve sofra kurma işlerinde küçük katkıları olabilir. Fiziksel becerilerinin gelişmesi için bazı işlere yardım etmelerine izin vermek faydalı olur.


12. Meraklı ve hareketlidirler; onları olası tehlikelerden korumak için bazı şeylere dikkat etmeniz gerekir. Örneğin evde gereken güvenlik önlemlerini almalı ve silah bulundurmamalı, ilaçları ve temizlik maddelerini ulaşamayacağı yerlerde muhafaza etmeli, oyun parkında gözünüzü üstünden ayırmamalı, banyoda veya suyun içindeyken hiçbir zaman yalnız bırakmamalısınız.


13. Üç yaş civarındaki çocuklar vücutlarını merak etmeye başlarlar.


14. Bu yaşlardaki küpler ve legolar gibi parçalı şeyleri bir araya getirip yeni şekiller oluşturabilirler.


15. Küçük çocuklar için en iyi öğrenme yolları gözlemek ve konuşmaktır. 3 yaşındaki çocuğunuzun sorularına cevap vermelisiniz. Ona nesneleri ve renkleri tanıtmalı, farklı ortamlara götürmeli, yeni arkadaşlar edinmesini sağlamalısınız.

BLOG KATEGORİLERİ
Faydalı BilgilerÇocuk HastalıklarıGenelDekorasyonModa ve Çocuk GiyimiHizmet Noktalarımız