Çocuklarda Böbrek Sağlığını Korumak İçin Yapılması Gereken 8 Şey

Çocuklarda Böbrek Sağlığını Korumak İçin Yapılması Gereken 8 Şey

Vücut için gerekli olan sıvıları ve maddeleri tutup atılması gereken zararlı maddeleri atmak, tansiyonu ayarlayan hormonlar salgılamak, kemiklerin güçlü olmasını sağlamak gibi hayati işlevleri olan böbreklerde oluşan hastalıklar zaman içinde ilerleyip ciddi sorunlara yol açabiliyor. Çocukların böbrek sağlığını korumak için ebeveynlerin erken dönemde koruyucu tedbirler alması gerekiyor.


1.Tuz Tüketimine Dikkat!


Fazla tuz tüketmek sağlıklı böbreklerin iş yükünü arttırıyor ve zarar görmelerine sebep oluyor. Böbreklerde zaten sorun varsa aşırı tuz tüketmek bunun daha da ilerlemesine yol açıyor. Bu yüzden, 1 yaş altındaki çocukların tuzla tanıştırılmaması, 1 – 1.5 yaş arasındakilerin günlük tuz tüketiminin de yarım çay kaşığından fazla olmaması gerekiyor. Çocuklara bilinçli tuz tüketimi alışkanlığı kazandırmak ve bu konuda örnek olmak böbrek sağlığının korunması açısından büyük önem taşıyor.


2.Bol Su İçmenin Önemi


Birçoğumuz gün içinde yeterince su içmiyoruz ve çocuğumuzun beslenmesi konusunda gösterdiğimiz özeni sıvı tüketimi konusunda göstermiyoruz. Yeteri kadar su içmek gerçekten çok önemli; zira su metabolizmayı düzenliyor, enfeksiyonlarla savaşmamıza yardımcı oluyor, besinleri ve oksijeni organlara taşıyor, vücudun toksik maddelerden kurtulmasını sağlıyor. Çocuğa su içme alışkanlığı kazandırmak için katı gıdalara başlanılan dönemden, hani aşağı yukarı 6. aydan itibaren yemeklerden sonra 30 – 100 ml arası su içirmek gerekiyor. Bu alışkanlığın 1 – 5 yaş arasında da devam ettirilmesi ve mevsim şartlarına ve aktivite durumuna göre yemek saatleri dışında da su içirilmesi çocukların böbrek sağlığını korumak açısından önem taşıyor.


3.Düzenli Tuvalet Alışkanlığı


Çocuklar bazen oyuna dalmak, yapmakta oldukları şeyden kopamamak, çekingenlik gibi sebeplerle idrarlarını tutabiliyorlar. Bu durum idrar yolu enfeksiyonlarına yol açabiliyor. Okul öncesi çağdaki çocukların düzenli aralıklarla idrar yapma alışkanlığı edinmeleri için evde ve yuvada 2 – 3 saatte bir tuvalete götürülmeleri gerekiyor.


4.Sağlıksız Beslenme Alışkanlıkları Böbrek Hastalıklarına Yol Açabilir


Kilonun normalin üstünde olması böbrek sağlığı açısından önemli bir risk unsurudur. Abur cubur alışkanlığı, fast food türü beslenme ve işlenmiş gıdaların sıkça tüketilmesi kilo alımına yol açan başlıca etkenler arasındadır. Çocuğunuzun böbreklerinin sağlıklı olmasını istiyorsanız dengeli ve sağlıklı bir şekilde beslenmesine dikkat etmelisiniz.


5.Düzenli Egzersiz Yapmanın Önemi


Egzersiz yapmak kilo alımını engeller ve insana fiziksel açıdan da, ruhsal açıdan da büyük faydalar sağlar. Hareketli bir yaşam sürmek, spor yapmak, yürümek böbrek hastalıklarına yakalanma riskini azaltan faydalı alışkanlıklardır. Çocuğunuza düzenli egzersiz yapma alışkanlığı kazandırabilirseniz onun sadece böbrek sağlığını değil, tüm beden sağlığını korumasına yardımcı olmuş olursunuz.


6.Çocuğunuzun Kan Basıncını Düzenli Olarak Kontrol Edin


Daha çok sağlıksız beslenme, şeker hastalığı, obezite ve stresten kaynaklanan hipertansiyon hastalığı küçük çocuklarda bazen herhangi bir belirti vermeden ortaya çıkar ve çoğu zaman sinsice gelişir. Kan basıncı yüksek olan kişilerde böbrek yetersizliği geçirme riski de yükselir. Çocuğunuz gayet sağlıklı görünse bile, rutin sağlık kontrolleri sırasında 3 yaşından itibaren tansiyon ölçümünün de yapılması gerekir. Böylece kan basıncının dengeli olup olmadığını öğrenir ve bir sorun varsa gereken tedbirleri alabilirsiniz.


7.Genital Bölge Temizliği


İdrar yolları enfeksiyonları böbrek sağlığını olumsuz etkileyen etkenler arasında yer alıyor. Bebekleri ve çocukları bu tür enfeksiyonlardan korumak için genital bölgeyi temizlerken titiz davranmak gerekiyor. Bebeğinizin altını temizlerken zorunlu haller dışında sadece pamuk ve su kullanın. Ağır metal ve kimyasal içeren kozmetik ürünler bölgedeki pH dengesinin bozulmasına yol açar. Çocuklarda genital bölge temizliği önden arkaya doğru ve fazla bastırılmadan yapılmalıdır. Çocuğunuza bu konuda doğru bilgiler vermeyi ihmal etmemelisiniz.


8.Ailede Böbrek Hastalığı Olanlar Varsa Çocuk Düzenli Olarak Kontrol Ettirilmeli


Ebeveynlerde veya yakın akrabalarda böbrek yetmezliği sorunu varsa, yüksek tansiyon, diyabet, fazla kilo gibi riskler söz konusuysa çocuğun böbrek fonksiyonlarının 6 – 12 ayda bir kontrol ettirilmesi çok iyi olur. Erken evrelerde hiçbir belirti göstermeden ilerleyebilen böbrek yetmezliğini tespit etmenin en etkin yolu belli aralıklarla kan ve idrar tahlilleri yaptırmaktır. Erken teşhis, bütün sağlık sorunlarında olduğu gibi böbrek hastalıklarında da hastalığın gelişmesinin yavaşlatılmasını ve tedavinin kolaylaşmasını sağlar.

BLOG KATEGORİLERİ
Faydalı BilgilerÇocuk HastalıklarıGenelDekorasyonModa ve Çocuk GiyimiHizmet Noktalarımız