4 Aylık Bebeklerin Gelişim Özellikleri

4 Aylık Bebeklerin Gelişim Özellikleri

Bebeğiniz 4 aylık olduğunda onun davranışlarının çeşitlendiğini ve daha bilinçli hareketler yaptığını fark etmeye başlarsınız. 4 aylık bebekler yavaş yavaş yeni beceriler kazanmaya başlarlar. Hareket güçleri artar, arada bir tanıdık seslere doğru dönerler. Bu ay bebeklerin dış dünyayla bağlantılarının arttığı bir dönemdir. Fiziksel gelişimi hızla devam eden ve artık yeni doğan dönemini geçirmiş sayılan bebeğin kafasının arka kısmındaki yumuşak nokta kaybolur. Öndekine gelince, onun tamamen kaybolması için daha çok beklemeniz gerekir, bazen 18. aya kadar.


Ellerini ve elindeki her türlü nesneyi ağzına götürme eğiliminde olan 4 aylık bebek, görme yetisi tamamlandığından ötürü artık her şeyi rengiyle görebilmektedir. Genelde bebekler ilk dişlerini 6. Aydan önce çıkarmazlar fakat bazılarının ilk dişi bu dönemde çıkabilir. Diş çıkaran bir bebek ellerini sıklıkla kulağına ve çenesine götürür. Ağrıyanın dişi mi, kulağı mı olduğunu anlamak için diş etlerini hafifçe ovun. Bunu yaptığınız zaman bağırmaya başlarsa diş çıkarıyor olabilir. Birkaç ay boyunca devam edecek olan doğum saçlarının dökülmesi ve yerine kalıcı saçlar çıkması olayı da bu sıralarda başlar fakat bunu fark etmeyebilirsiniz.


Bu çağdaki bir bebeğin en sevdiği şeylerden biri tekme atmaktır. Bir müddet ayaklarıyla oynayabilir. Onu sırtını bir yere yaslayarak oturtun, başını dik tutabildiğini göreceksiniz. Yüksek sesle gülebilir ve bu sırada şahane görünür. Henüz konuşamamaktadır ama beyni her şeyi kaydeder. Ona eline verdiğiniz veya etrafta gördüğünüz nesneler hakkında bir şeyler söyleyerek konuşma yetisinin gelişmesini sağlayabilirsiniz. Kendisi tam bir taklitçidir, bu yüzden, sıklıkla gülmesini istiyorsanız ona gülmeli ve gülmesini sağlayacak hareketler yapmalısınız. Bunun ileride pozitif ve güleç bir insan olmasına da katkısı olur.


Dördüncü ayını sürmekte olan bebeğiniz sırtüstü yatarken onun parmağını tutun, büyük ihtimalle kafasını ve bacaklarını kaldırıp oturmaya çabalayacaktır. Oturması için sırtına destek vererek yardımcı olursanız bu çok hoşuna gider. Şimdilik sadece başını dik tutabildiğinden desteğe ihtiyaç duyacaktır. 4. ayın sonu geldiğinde ise, vücuduna hakimiyeti biraz daha arttığından, küçük bir destekle kucağınızda dik bir şekilde oturabilir. Elinde tuttuğu veya yakınında duran bir oyuncağı almanıza itiraz ederse şaşırmayın, bu dönemde bu mümkündür. İşitme yetisinin tam olarak geliştiği bu ayda, kendi çıkardığı seslerin farkındadır ve onları dikkatle dinler.


4 aylık bebekler artık daha az şaşı bakarlar. Kolayca odaklayabildikleri bakışlarının yöneldiği nesneyi tutmak için parmaklarını açarak ellerini uzatırlar. Uzanabildikleri şeyleri tutmak isterler ve bu açıdan önceki aylara göre daha ustadırlar. Bu döneme ait yeni bir özellik de bebeğin gıdıklandığı zaman yüksek sesle gülmesidir. Her türlü uyarıya açık olduğundan çevresinin renkli ve zengin olması iyi olur.


4 aylık bebeğinizi karın üstü yatırdığınızda dirseklerinin ve ellerinin desteğiyle göğsüne kadar doğrulabilir. Bir taraftan diğerine dönebilir ve yüzüstü pozisyondayken başını 90 derece kaldırabilir. Bebek yatarken ellerini başının üstüne doğru kaldırıp indirmek veya bacaklarını büküp karnına doğru itip çekmek gibi basit egzersizler fiziksel gelişimi için faydalı olur. Bu sırada dikkatli olmalı ve bebek yaptığınız hareketten hoşlanmış görünmüyorsa başka bir hareketi denemelisiniz.


Bu çağlardaki bebekler aynada yansımalarını görmekten hoşlanır, hatta bazen kendilerine gülümserler. Müzik duydukları zaman sakinleşir, insanların kendilerine söylediklerine cevap vermeye çalışırlar. Algı seviyesi oldukça yükselmiş olan bebeğin zeka gelişimini desteklemek için onunla iyi bir iletişim kurmanız gerekir. Bunu bebeği dışarı çıkararak, evde gezdirip eşyaları göstererek, onunla konuşarak, nesnelerin ismini söyleyerek, nerede bulunduğunuzu veya nereye gittiğinizi anlatarak yapabilirsiniz. Onun görüş alanına farklı renk ve biçimlerde sallanan objeler koyun. Eline çıngırak verin. Şarkılar söyleyin. Sırtının üstüne yatırıp ayaklarını nazikçe kavrayıp kalçalar ve dizlerden bükerek pedal çevirme hareketi yaptırın. Bunlar hoşuna gider, gülmesini sağlar ve algılama yeteneğini arttırır.

BLOG KATEGORİLERİ
Faydalı BilgilerÇocuk HastalıklarıGenelDekorasyonModa ve Çocuk GiyimiHizmet Noktalarımız